Kultur

Fem paradis på fem dager

I den nordlige skyggen av turistmaskinen Costa Rica ligger nesten uberørte Nicaragua. 
Her kan du suge inn revolusjonshistorie, vakre strender og nydelig koloniarkitektur - nesten uten at det merkes i lommeboka.

Stille hav og stille kyst

Nicaragua er mest kjent for sin politisk urolige fortid som toppet seg med sandinistrevolusjonen i 1979. I dag er Nicaragua et rolig og fredelig land. Men det har sine utfordringer. Nesten halvparten av befolkningen i Nicaragua lever under fattigdomsgrensen. President Daniel Ortega bruker turisme for å bekjempe fattigdommen. Men mens nabolandet Costa Rica har fått ødelagt mye av økosystemet som følge av massiv utbygging, forsøker Nicaragua å lære av naboens feil ved å innrette turistnæringen så miljøvennlig og bærekraftig som mulig.

Hele fire av fem nicaer bor på stillehavskysten, og det er her mesteparten av aktiviteten i landet konsentreres. Det er korte avstander, noe som gjør at man kan få med seg mye på kort tid.

Revolusjonens vugge: León
– Pasame la pelota, rubia! Ballen havner utenfor kontroll blant småguttene som sparker den mellom seg foran Amerikas eldste katedral. Etter en knapp times kjøretur fra Managua bretter den gamle kolonibyen León seg ut. Omringet av en kjede på ti vulkaner tar utsikten fra toppen fra et av byens mange tak pusten fra en. At byen er et møtested for kunstnere fra hele Mellom-Amerika, gjør at både kulturtilbudet og nattelivet er en opplevelse.
«Sandino vive! Bush genosida!» Veggen på revolusjonsmuseet i León har en tydelig beskjed til forbipasserende. León kalles revolusjonens vugge og historien lever fortsatt i hjertene til de som jobber her. Alle museumsguidene deltok i krigen mot diktaturet og deler sine sterke vitnesbyrd med de besøkende.
Fra León er det kort vei til Cerro Negro, en av Amerikas mest aktive vulkaner. Her kan du surfe ned fra toppen i en vanvittig fart, sittende på et sandbrett. Det hele tar under et minutt. Men husk på at den svært slitsomme turen opp tar nesten en time.
Bare to mil fra Leon ligger strandparadis og venter. Både Poneloya (best for surfing) og Las Penitas (best for svømming) blir fylt til randen i helgene, men tar du turen en vanlig ukedag, kan du nyte stranda nesten alene.
Sov billig: La tortuga booluda (30-150 kroner). Sov middels: La casona colonial (150-250 kroner). Slik kommer du deg hit: Det går mange busser om dagen fra Managua til León (1 time).

Kolonihimmelen Granada

En av de eldste kolonibyene i hele Latin-Amerika har både fantastisk arkitektur og gamle vakre kirker. Byen har også et bra uteliv med mye god mat, koselige barer og diskoteker for den som holder ut lenge. De fleste av dem er langs gata «La Calzada». Mange av restaurantene har uteservering og i gågatene er det yrende liv med gatemusikanter og danseshow. Klarer du å stå opp tidlig, kan du tusle rundt og suge inn inntrykkene fra kirker som «Iglesia de la Merced», kjøpe grønnsaker på bymarkedet, eller ta en sykkeltur rundt innsjøen byen speiler seg i. Du får ikke gå i fred her, men med finanskrisen roet boomen av amerikanske og europeiske turister som kjøpte opp gamle kolonihus seg noe ned. Det ga nicaraguanske myndigheter litt rom til å legge en plan for boligforvaltningen i tida framover. For Granada vil ikke bli mindre populært.
Sov billig: Hostal Oasis (40-200 kroner). Sov middels: Hotel con corazón (300-500 kroner). Kom deg hit: Ta buss fra León via Managua (2,5 -3 timer) nesten gratis eller kjøp en billig plass på en direkte maxitaxi med selskapet Tierra Tours (2 timer).

Adrenalinkick i Laguna de Apoyo
Utsikten til den fantastiske innsjøen badet i sollyset gir et adrenalinkick som kjennes helt ut i fingertuppene. «Laguna de Apoyo» er en innsjø som er blitt dannet over vulkankrateret etter vulkanen Apoyo og er 200 meter dyp. Over 200 sommerfuglarter bor i regnskogen som omkranser vannet.
– Førstemann over til andre siden!
Padleårene slår hardt i det stille vannet rundt kajakkene som fosser framover. Det er tid for en dukkert og oppdagelsestur langs strandkanten. Hele området er topp for dykking, snorkling, paragliding, hiking, og ikke minst svømming i mineralvannet med fiskearter som ikke finnes noe annet sted i hele verden.
Det er lett å komme seg hit, likevel er det overraskende isolert. Nesten ingen av de besøkende blir over natta. Det er det ingen grunn til. Følelsen av virkelig å få puste og den rolige nattesøvnen er vanskelig å glemme, selv lenge etterpå.
Bo billig: Monkey Hut (80-250 kroner). Bo middels: Hospedaje Craters edge: (200-350 kroner). Slik kommer du deg hit: Kjøp plass i maxitaxi på et reisebyrå i Granada eller ta en taxi opp (30 min).

Trolsk Disneyfilm på Isla de Ometepe

– Kom igjen, det er ikke så langt igjen!
Guide Eduardo Munez roper litt lenger fram i sporet. Vi nærmer oss toppen av den minste av to vulkaner på øya Ometepe. Vulkanen Maderas er på 1394 meter, mens storebror Concepción er på 1620. Barnemat sier du, som akkurat har vært opp og ned Galdhøpiggen? Vel, det er ikke bare bare. Den minste vulkanen kan ta opp til åtte timer å gå opp og ned, og den største 12! Men ikke la det stoppe deg. Når tåkehavet letter på toppen skulle du ønske du kunne bli der for alltid. På veien ned må du passe deg så du ikke blir ufrivillig nedslagsfelt for apene som tisser fra trærne.
– Pass deg for haien!
Nede fra vulkantoppen føles en ferskvannsdukkert i «Laguna de Ometepe» deilig forfriskende. Men vi får en advarsel fra fiskerne som fletter garn i strandkanten.
– Tør du virkelig putte tærne uti?
Ifølge myten er dette det eneste stedet i verden der en påstått art av ferskvannshai bor. Helt fra man setter foten på båten ut til øya kribler det litt rart nederst i ryggen. Fortryllende på dagtid, men når mørket senker seg blir det litt skummelt også. Den trolske stemningen man får når man tar en sykkeltur langs de nedslitte grusveiene er en slags blanding av å være i en Disney-film og TV-serien «Lost». Vil du på mer sightseeing er det flere steder å oppdage eldgamle hieroglyfer på øya.
Sov billig: Zopilote (20-100 kroner). Sov middels: Finca Magdalena (50-300). Kom deg hit: Med båt fra San Jorge (1 time). Ta buss fra Granada til Rivas (1,5 timer) og taxi til San Jorge (5 min).

Surfers paradise i San Juan del sur
At turistmaskinen Costa Rica kun er i underkant av en times kjøretur unna, er blitt merkbart. Surfebyen tiltrekker seg en horde ivrige jenter og gutter med lange brett og kald øl i hånda. Men den bittelille havnebyen har en stor dose sjarm, også for deg som bare vil nyte strandlivet med en bok som skygger for solen. Kafeene og restaurantene serverer fersk fisk og nyplukket frukt, og selv om det er mange turister innom, er prisnivået overraskende hyggelig.
Blir du lei stranda kan du dra på båttur og prøve fiskelykken, eller låne en bok og nyte en nydelig kopp økologisk kaffe på bokkafeen «El gato negro».
For deg som er her for å surfe er mulighetene mange. For nybegynnere er den lille havnestranda fin. Eller slenger du deg med på en av surfebussene som går flere ganger daglig fra de ulike surfeskolene. Playa Remanso i sør er best for nybegynnere, og Playa Maderas i nord er for de mer erfarne. Skolen «Chica Brava» tilbyr egne kurs bare for jenter og anbefales veldig!
Sov billig: Hostel Pacha Mama (50-150 kr). Middels: Royal Chateau Hotel (300-500 kroner).
Slik kommer du deg hit: Fra San Jorge med taxi til Rivas (5 min), og buss fra Rivas til San Juan del sur (40 minutter). Eller ta taxi hele veien, det er ikke dyrt.

PS: Har du mer tid? Sjekk ut magiske Islas de maíz (Maisøyene) på den karibiske siden av landet. Fly fra Managua eller bli sjøsyk på den svært turbulente båtturen fra byen Bluefields.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen