JOTUNHEIMEN: En gruppe på tur over Friken, som ligger mellom hyttene Skogadalsbøen og Ingjerdbu i Utladalen. FOTO: Espen Bratlie/NTB scanpix

Fem familievennlige fjellturer

Høsten kan være den fineste tiden i fjellet, og fortsatt er det sommervær i det meste av landet. Men hvilke av de 4000 turforslagene fra DNT bør du velge?

Norge har mer enn 13.000 fjelltopper – plassert i hundrevis av fjellområder der det også er en mengde med frodige daler, mektige fosser, merkede stier og lånbare hytter.

På Ut.no, som er et samarbeid mellom NRK og Den Norske Turistforening, finnes det i overkant av 4.000 turforslag og 1.100 hytter. Det kan være mye å orientere seg i, så vi har valgt ut fem høstlige fjellturer som passer for både lange og korte føtter. Turene er plukket ut i samarbeid med Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT.

LES OGSÅ: 25 tips til Norgesferien

Yr melder om godvær ut uken i det meste av landet!

1. Nedover Utladalen

Turen langs Utladalen fra Sognefjellshytta til Øvre Årdal regnes som en av Norges vakreste «nedturer», med Vettisfossen, Hurrungane og Skagastølstindane som en del av utsikten. Ferden går for det meste nedover, men det er lett stigning andre dag fra Skogadalsbøen til Ingjerdbu, og det er litt bratt på turen ned mot Vettisfossen på dag tre. Anbefales derfor for litt fjellvante barn.

Den 30 kilometer lange turen i vestre del av Jotunheimen krever to eller tre overnattinger. Underveis overnatter man på Skogadalsbøen (selvbetjent fra 14. september til 15. oktober) og på den ubetjente Ingjerdbu (åpen til 15. oktober). Sognefjellshytta stenger rundt midten av september, og det samme gjør Turtagrø hotell (17 km med bil unna). Men både Sognefjellsveien, som Sognefjellshytta og Turtagrø ligger ved, samt Tindevegen fra Øvre Årdal til Turtagrø, pleier ikke å vinterstenges før 1. november. Derfor er det mulig å gå denne vakre turen i høstferien også.

Les mer på Ut.no!

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

2. Sælehus i Jutulriket

I «Jutulriket» – nordafor Dovrefjell og østafor Trollheimen – ble for noen år siden Barnas Naturverden etablert. I dette fjellområdet, som beskrives som en bortgjemt naturskatt i Rennebu i Sør-Trøndelag, er det kort vei mellom tre nyoppførte sælehus (herberge for veifarende).

De ubetjente sælehusene er laget i middelaldersk stil, og omtales også som nødbuer. Sælehusene har ljorehull i taket og sengebrisker (benker uten madrasser) rundt et åpent ildsted, noe som blir en annerledes opplevelse for de fleste barn. Det er mange fiskevann i området.

Ett turforslag på fire dager (totalt ca. 26 km) er en rundtur der man overnatter på alle sælehusene. Høyeste stigning er 400 høydemeter (fra ca. 700 til 1.100 moh.).

Turen starter og avslutter ved Hæverfallsetra, som leier ut rom i Storstuggu hele året. De tre sælehusene – Hevertjønna, Damtjønna og Ramssjøen – er også åpne året rundt.

Les mer på Ut.no og Sundset Gård!

3. Seterterreng i Huldreheimen

Bare navnet kan lokke oss ut i dette lette og behagelige vandreterrenget i landskapet mellom Beitostølen i Valdres og Skeikampen i Gausdal. En tredagers tur med to eller tre overnattinger kan fint gjøres med barn som er glade i gå på tur.

Det er vei fram til Liomseter turisthytte. Derfra går en trekantformet tur til de selvbetjente hyttene Storkvelvbu og Haldorbu, med retur til Liomseter. Liomseter er stengt i høstferien, men da er den nærliggende og selvbetjente Fehytta tilgjengelig.

Turen er 43,7 kilometer lang, for det meste i Langsua nasjonalpark (opprettet i 2011 som erstatning for og utvidelse av Ormtjernkampen nasjonalpark). Man går i småkupert og mykt seterterreng i rundt 1.000 meters høyde. Høyeste punkt er 1.360 meter over havet (ved Nordre Langsua), laveste er cirka 900 moh.

Les mer på Ut.no!

4. Utforsk Rondane

Rondane er et vakkert stykke Norge, kanskje spesielt om høsten. Rondvassbu, som ligger på nesten 1.200 meters høyde, er et bra utgangspunkt. Herfra kan man gå kortere dagsturer i høstferien – eller toppturer, for eksempel til Vinjeronden (2.044 moh.), om været tillater det. DNT-hytta er betjent fram til 4. oktober, og selvbetjent etter det.

En lengre tur, som også er passe for barnefamilier, er tur-retur Rondvassbu og DNTs turisthytte Bjørnhollia (ca. 900 moh.), som er selvbetjent nå. Denne fine turen går i slakt terreng gjennom Illmanndalen. Fra parkeringsplassen på Spranget kan man sykle de seks kilometerne inn til Rondvassbu, og det finnes sykler å leie både for store og små.

Les mer på Ut.no!

5. En flik av Setesdalsheiene

Sørlandets fjell er perfekt for barnefamilier. Ett turforslag innebærer to overnattinger på de selvbetjente hyttene Håhelleren og Øyuvsbu. Terrenget er slakt – mellom ca. 900 moh. og ca. 1.000 moh. – og går langs flere vann.

Turen starter og avsluttes ved den høytliggende Suleskarveien, som det er kort gåavstand til fra begge hyttene. Det er gunstig om to familier går sammen slik at man kan ha én bil i begge ender. Det er bare åtte kilometer mellom parkeringsplassene, både med bil langs Suleskarveien og til fots i fjellterrenget.

Les mer på Ut.no!

(NTB Tema)