Kultur

Familievennlig vei

Det er ingen grunn til å kjede seg på E6 mellom Hamar og Øyer! 
Her ligger gøyale familieattraksjoner på rekke og rad.

- Jeg angra litt i starten, det gikk litt fortere enn jeg hadde ventet meg. Men så ble det veldig morsomt! Jeg klarte ikke å stoppe å le! forteller Eva Herland Skjerve (10) oppglødd.

Hun har akkurat testet den nye berg-og-dal-banen Il Tempo Ekstra Gigante i Hunderfossen Familiepark, der du får en svimlende tur i rasende fart i en lekker kopi av Reodor Felgens ikoniske racerbil. Og insisterer umiddelbart på å ta en ny runde - noe mor og medpassasjer Trude Herland nok ikke er fullt så innstilt på.

Med denne nyheten har familieparken fått enda en attraksjon som appellerer til de litt større og tøffeste i familien. For et par år siden kom Trollfallet - en annen skikkelig magasuger - på plass i det flotte eventyrslottet i tre, som også rommer en eventyrlig tur av det mer beroligende slaget.

- Vi er tre generasjoner på tur, og her er det noe for alle, påpeker mor Herland.

Mange innendørsaktiviteter

Parken er nå blitt så stor at du absolutt bør smelle til med et par dager for å få prøvd deg på alle aktivitetene - minst et par ganger. I likhet med de fleste andre parkene, er det også gunstige priser på dag 2-billetter - eller du kan kombinere familieturen med et besøk i en av de mange andre familieattraksjonene i nærheten.

Og du behøver ikke være redd for været. En svært stor andel av parkens attraksjoner foregår nemlig innendørs. Og her kan du teste alt fra vitenskapelige eksperimenter med vann- og vindkraft i det moderne vitensenteret, til en kosetur gjennom Asbjørnsens og Moes velkjente eventyr. Et lite badeanlegg til godværsdager (med 27 grader i vannet) og store lekearenaer tilpasset ulike aldersgrupper er også topp - så husk badedrakt.

God plass

Det er også definitivt en annen fordel å planlegge parkbesøket til det værvarslingen har utropt til en gråværsdag: Køene er mye kortere. Og sola bryter ofte igjennom lell.

Det er også et stort pluss at det er svært god plass på utearealene, slik at du ikke får de eviglange køene og klausfølelsen som kan være veldig slitsom i en del andre parker. Hunderfossen er også tro til det særnorske eventyrtemaet sitt, noe som gjør den visuelt mer innbydende og «autentisk» enn mange andre parker.

Et innbydende selvgrillings-anlegg kan hjelpe på matbudsjettet. Eller du kan spise skikkelig god, norsk husmannskost med elgkarbonader og vilt i den veldig kule Trollsal-restauranten. Selvsagt er det også nok av restauranter med mat på P.

Mange familieattraksjoner

Hunderfossen Familiepark er det største trekkplasteret i Mjøs-regionen, men langt fra det eneste. På andre siden av E6 ligger Lilleputthammer - på 1980-tallet en storattraksjon som trakk mer enn 100.000 besøkende, med sine miniatyrhus som var en kopi av Storgata i Lillehammer på1930-tallet. Men på 1990-tallet gikk besøket brått nedover. Attraksjonen holdt på å måtte stenge, før investorer tok over - og satset stort på en familiepark beregnet på de aller minste, mellom to-åtte år, i 2006. Nå er husene blant annet fylt med mer enn 12.000 brukte barnebøker - som alle kan kjøpes - og en rekke andre artige overraskelser. I tillegg finnes det en rekke fine kjøreattraksjoner som alle over 90 cm kan kjøre - også helt selv, hvis de er mer enn fire år.

- Her er det ingen «nei, du er for liten til å kjøre denne attraksjonen», påpeker Cathrine Wilhelmsen, som er ansvarlig for Barnas Bokby, butikker og underholdning i parken.

- Jeg elsker denne parken, og tar med barnebarna hit hvert år. Det er oversiktlig og trygt for de minste, og her kan de få være litt mer frie og selvstendige, sier Reidun Sekse, som har med to barnebarn.

Mange show

Det betyr en mer avslappet dag for de voksne også. Hele dagen gjennom er det teaterforestillinger og show tilpasset de minste. Også personalet på attraksjonene er spesielt trenet til å ta vel imot og godt vare på småfolk. Som gjerne får en ekstratur - eller ti - om det ikke er kø.

- Jeg har kjørt berg-og-dal-banen elleve ganger på rad, forteller en søt, liten jente før hun sjangler videre til pariserhjulet.

Dagsprisen er noe stiv, med nesten 300 kr for store og små over to år i høysesong, men dag-2 billetten koster bare 125 kroner ekstra. I tillegg er det et stort innendørs lekeland vegg-i-vegg om været er ille. Det er mulig å kjøpe kombinasjonsbillett til begge stedene.

Barnas gård

Og når barna har fått nok av intense kjøreopplevelser, er det godt å roe den litt. Rett ved siden av Hunderfossen Familiepark ligger Barnas Gård, en koselig gård og restaurert husmannsplass fra 1700-tallet, med 18 store og små dyresorter som barna kan klappe og kose med.

- Purka vår Madde fikk unger for en time siden, forteller dyreansvarlig Arne Pål Rusten, og viser oss den noe utslitte mor som har minst ti små som kjemper om plass ved spenene.

Det finnes også litt mer eksotiske dyreslag, som emu, lama, esel og hjort. Mange av dyrene kan du gå inn til. Ungene kan også få hoppe i høyet og kjøre tur med hest og kjerre, hilse på fjøsnissene, og det er flere klatre- og hinderløyper der små armer og bein kan få sprelle og utfolde seg litt.

christine.baglo@dagsavisen.no

Hunderfossen Familiepark

2,5 timer fra Oslo

Parken er også kveldsåpen, med konseptet «Trollnatt», tirsdager til lørdager i perioden 12. juli til 2. august, med tusser og troll som vandrer rundt, fakler og magisk musikk, samt familieshowet «Askeladden og Galder som stjal sola» og eventyrlige opplevelser i Trollskogen. Egen billett, 165 kr (onlinepris).

Åpningstider høysesong: 10-18 til 10. august, deretter til kl. 17. fram til 17. august. Også åpent i helgene til og med første helgen i september.

Inngang høysesong: Under 90 cm gratis, 90-120 cm 320 kr, over 120 cm 375 kr

Barnas Gård Hunderfossen

2,5 timer fra Oslo

Koselig gård og husmannsplass fra 1700-tallet, med 18 store og små dyresorter. Ligger rett ved Hunderfossen Familiepark.

Inngang høysesong: 125 kr.

Pris høysesong: 11-17 fram til 17. august.

Lilleputthammer Familiepark/Lekeland

2,5 timer fra Oslo

Se det nye Vennebyen-showet «Apa‘s magiske trylleshow» spilles hver kveld klokken 19 i perioden 7. juli til og med 27. juli. Da er det også et show tryllekunstnerne Torgeir og Frank Odin fra Norske Talenter på TV 2 to ganger daglig, i tillegg til flere teaterforestillinger.

Åpningstider høysesong: 10-21 fra 7. til 27. juli, ellers til kl. 18.

Inngang høysesong: 295 kr for voksne og barn over to år.

Ved siden av Lilleputthammer ligger også et stort innendørs lekeland, og man kan kjøpe kombinasjonsbilletter til begge steder for 320-360 kr. Dette er også det perfekte stoppestedet om man bare vil stoppe på en lang biltur og la de små få leke fra seg litt, da inngangsbillettene koster fra 90 kr for dem mellom 1 og 4 år, 125 kr for dem mellom 4 og 15 år, og 50 for voksne/25 kr for honnør.

Andre familietilbud i Hamar- og Lillehammer-området

Tangen Dyrepark, Stange

Én time fra Oslo.

En intim, liten dyrepark som blant annet har kameler, strutser, emuer, sebraer, dåhjorter, lamaer, slanger og silkeaper. Stor lekeplass med hoppeborg rutsjebane, klatreborg og gynger. Man kan også leie sin egen dyrepasser i to timer for 1450 kr.

Åpent høysesong: 10-18, ellers til kl. 17 ut september.

Inngang høysesong: 210 kr voksne, barn 160 kr, familie 680 kr

Hafjell Bikepark

2,5 timer fra Oslo.

Heisbasert utforsykling i spesialbygde løyper i alpinbakkene.

Dagskort: 290/270 kr voksen/barn. Leie av utforsykkel og utstyr 785 kr.

Åpningstider høysesong: Daglig i juli, ellers helger.

Snilsberg Familiepark

2 timer fra Oslo.

Denne gårdsbaserte familieparken ligger i Ringsaker midt mellom Hamar og Lillehammer. Her kan du kose med dyr, kjøre med Gråtass-traktor, ri, og være med på ulike aktiviteter, som ATV-kjøring eller spille Putball (ekstrabilletter), eller teste naturstien og stabburskafeen. Gråtass-forestilling 19. og 20. juli, 200 kr.

Åpningstider høysesong: 10-21 fra 7. til 27. juli, ellers til kl. 18.

Inngang høysesong: 120 kr for voksne og 100 kr barn over to år.

De fleste stedene har rabatt for pensjonister over 67 år. Dag to-billett er ofte prisgunstig. Lavere priser i lavsesong.

Mer fra Dagsavisen