Dra på en segawaytur, eller lei syllek, skateboard eller rulleskøyter, og sus ned Promenade des Anglais! ALLE FOTO: CHRISTINE BAGLO

Familieferie i Nice

Den franske rivieraen er ikke bare glamour og for godt voksne livsnytere. Ta gjerne med deg hele familien til barnevennlige Nice!

1. Hopp i havet!

Det viktigste kriteriet for mange norske familier som skal på ferie, er å ha muligheten til en forfriskende dukkert! Nice kan skilte med sju kilometer bystrand. Men vær obs på at den ikke er småbarnsvennlig, med grove rullestein og brådyp. Dessuten kan bølgene kan være kraftige. Noen av de private strendene er imidlertid mer barnevennlige, med lekeområder og noen ganger badebasseng, som Neptune og Ruhl. Men vær obs på at solsengleie ofte koster rundt 18–22 euro!

Går du en tur østover langs kyststien mot den nydelige lille småbyen Villefranche, er det også flust av solplatåer og badetrapper som går ned til oppmurte badeplasser i klippene ved det turkise havet – og det er bare å legge på svøm!

Mer barnevennlige, grovkornede sandstrender finner du småbyene som ligger innen en halvtimes buss/togtur unna Nice, for eksempel i Villefrance (10 minutter med buss), Beaulieu-sur-mer (15 minutter), Biot, Antibes og Juan-les-Pins (halvtime med tog).

Sandstrender finner du utenfor Nice, bnalt annet i Antibes. Foto: Christine Baglo

2. Kyststiene

Har du sporty barn eller tenåringer, er det superflott å gå langs det flotte kyststinettverket, Sentier du Littoral, som nå nesten går hele veien fra Cannes til Menton. Spesielt flott er det rundt Cap Ferrat og Cap d´Antibes. Langs stien er det masse bademuligheter fra klippene og små strender. Husk badesko! Ta gjerne med en snorklemaske – eller bli med på en tur ut på havet med en dykke/snorkle-båt.

Les også: Ta med barna til seters!

3. Promenade du Paillon

Er et paradis for barn, midt i sentrum! I byens gamle elveløp er det nemlig laget en diger, herlig, inngjerdet familiepark, med mange flotte lekestativer for barn, formet som sjødyr, husker og ballområder. Og benker som mor og far kan sole seg på imens. Et hakk nærmere vakre Place Massena ligger det dessuten et fotballbanestort – og ustyrtelig morsomt – fonteneanlegg, som ungene bare elsker å løpe rundt i og leke i. Herlig forfriskende på varme dager! NB! Ikke gå nær uten ekstra klesskift …. Følg den fot- og løpevennlige parken helt ned til Promenade des Anglais, der de minste kan fryde seg over en karuselltur.

Promenade Paillon er full av artige lekeapparater.

 

4. Promenade des Anglais

Lei sykkel, rulleskøyter, skateboard eller sparkesykler for noen få euro på Roller Station (ligger helt øverst på promenaden, www.roller-station.net), og flyt med strømmen av mennesker på byens berømte promenade, som ble funnet opp av engelskmennene som dro på dannelsesreise hit i forrige århundre og ville promenere langs havet i anstendige omgivelser. Eller bli med på en halvtimes sightseeingrunde med det vesle bytoget. Avgang hver halvtime, utenfor Hotel Le Meridien på strandpromenaden.

Foto: Christine Baglo

 

5. Slottsparken

La ungene handle fersk bagett, ost og pølser på markedet og ta en pikniktur i den skyggefulle slottsparken rundt Chateau Nice. Enten kan dere haike med den gratis, offentlige heisen på østenden av stranden, eller rusle opp. Her er det masse fine turveier, pittoreske vannfall og flere utsiktspunkter, og på toppen er det en fin lekeplass, cafeer, pingpong-baner og store grøntarealer. Så ta gjerne med en ball! Grekerne etablerte seg sannsynligvis her allerede 350 f.Kr., og kalte byen Nikaia, som betyr «seier». Senere ble det Nizza, så Nice. I middelalderen ble det imidlertid så fullt her oppe, at en helt ny bydel ble bygd – det som i dag er Vieille Ville – «Gamlebyen».

Det er også mange andre flotte piknikparker rundt i byen, inkludert den botaniske hagen og den nydelige klosterhagen og store olivenlunden i Cimiez, ved siden av Matisse-museet.

Les også: Promp og prakt i solkongens palass

6. Byens beste is!

Den familieeide isbaren Fenocchio på Place Rossetti, midt i Gamlebyen, har et av byens aller beste iskremutvalg! Her kan du velge mellom 92 sorter – inkludert eksperimentelle varianter som tomat- og basilikumis, rose-, lavendel- og tyggisis. De har også et utsalg på 6 rue de la Poissonnerie, nær markedet Cours Saleya.

 

7. God fornøyelse

En halvtimes buss/togtur unna Nice, i Antibes, ligger Marineland, et digert fornøyelseskompleks med fire ulike parker: Marineland Lagoon, med akvarier, masse sjødyr og delfin- og spekkhoggershow (og en splitter ny 5D-kino), det digre vannlandet Aquasplash (åpent 16. juni -2. september), Adventure golf og en liten besøksdyrehage, Kid´s Island, for de minste. Bestill billetter online (mye billigere) fra 27/21 euro for Marineland for voksen/barn under 12. Dyrere i høysesong. Kombinasjonsbilletter koster opptil 60/50 euro. Enkeltbillett til de andre enkeltparkene er billigere. www.marineland.fr

Ved siden av ligger Antibes Land, som er en fornøyelsespark med 30 attraksjoner for både de minste barna og de tøffeste tenåringene, som er åpent fra midten av april til rundt 24. september. Gratis inngang, du betaler per attraksjon. www.antibesland.fr

Marineland i Antibes byr på spekkhogger- og sjøløveshow. FOTO: MARINELAND

Foto: Marineland

8. Svipptur til Monaco

Ta en svipptur til verdens nest minste land, kun en halvtimes togtur unna Nice, eller en times busstur på særs pittoreske, men svingete veier, med 100-bussen fra havna i Nice. Hopp av utenfor Casinoet, og rusl forbi Ferrarier og Porscher ned til luksusyachthavnen. Her kan du ta havnebussen over til gamlebysiden, der du finner det unike akvariet og marinvitenskapelige museet Oceanographic. Gå den korte, flotte kyststien fra havna og rundt klippen, så ser du det nybarokke mesterverket fra sjøsiden først – et imponerende syn! Start gjerne med det monumentale, antikvariske samlingen av marine kuriositeter oppe i andre etasje, som er fullt av gamle havforskningsdingser. Hver time er det også et heftig lys- og lydshow i den luftige sjødyr-skjeletthallen – prøv å time besøket så dere går rett inn på den – det er magisk! I kjelleren er det et fint, moderne akvarium. På sommeren er det deilig å slange seg på takterrassen, med lekeplass og herlig utsikt, samt café og restaurant. Inngang 16 euro for voksne og 8/12 euro for barn/ungdom, i høysesong. Rimeligere ellers. Prinsens palass, dyrehagen Jardin Animalier med 250 dyr og den eksotiske kaktushagen her kan også være gøy for barn (kombinasjonsbilletter tilgjengelig). Larvotto er byens glamorøse, offentlige sandstrand. monte-carlo.mc

Foto: Christine Baglo

Les også: Dubai for hele familien

9. Gratis museer!

På hele den franske rivieraen kan du ta med barn under 18 år helt gratis på alle museene! Og dem er det mange av i Nice og omegn, både flotte kunstmuseer, historiske museer og palasser. En del av dem, som Chagall-museet, har tilbud til barn, med en egen digital kunststi (iPad lånes ut mote et depositum på to euro, kun på engelsk eller fransk). Voksne betaler ti euro på de fleste museer, men da kan du gå på så mange museer du vil samme dag (Chagall ikke inkludert!), eller 20 euro for et ukepass.

10. Tropiske Nice

Parc Phoenix (www.parc-phoenix.org) er en bypark på sju hektar, med botaniske hager, lekeapparater, strutser, papegøyer og andre eksotiske dyr, og et enormt, innendørs drivhus med tropiske klimahager fra hele verden og en krypdyravdeling. Også perfekt på en regnværsdag! Inngang koster fem euro for alle over 12 år, ellers gratis.