Annonse
Via Dinarica går blant annet gjennom Mosorfjellene i Kroatia. I bakgrunnen kan du se feriebyen Split. FOTO: VIA DINARICA ALLIANCE/VIA-DINARICA.ORG

Europas nyeste megasti

Langturer, både til fots og på to hjul, er i vinden som aldri før. Og stinettene kjenner ikke lenger noen grenser. Prøv Europas nyeste megasti – Via Dinarica.

Annonse
Reise

Nå har endelig også det vestlige Balkan fått en skikkelig langtursti – nemlig Via Dinarica, som traverserer De dinariske alper og Sar Planina-fjellene fra sørøst til nordvest og forbinder både kultur og gamle handels- og militærruter i Slovenia, Kroatia, Bosnia og Hercegovina, Montenegro, Serbia, Albania, Kosovo og Makedonia.

Turen er blitt kåret til en av verdens beste nye langturer og stier av internasjonale utendørsmagasiner i 2014 og 2015, og den ble nylig valgt ut som en av avisen The Guardian og National Geographic Travellers som en av verdens beste destinasjoner for 2017.

– Dette er blitt en av de beste «grenseløse» turer i verden, påstår Thierry Joubert, som jobber for Green Visions, et utendørs aktivitetsselskap som er basert i tre av landene.

Les også: Vandreparadiset Val Gardena 

Fortsatt litt hemmelig

Arbeidet med å kartlegge og få beskrevet alle etappene på den totalt 1261 kilometer lange turen har pågått i flere år, og i 2017 regner man med at beskrivelsene er komplette. Dette takket være bidrag fra en stadig større andel ivrige vandrere, som har oppdaget og utforsket denne fortsatt litt hemmelige vandreruten, der du både kan få med deg en av Europas dypeste kløfter og noen av de høyeste toppene. Høydeforskjellen varierer mellom lavlandsterreng på 200 meter og forrevne karsttopper på flere tusen meter.

Overnattingen foregår i enkle fjellhytter eller i setermiljøer og små landsbyer, der ekkoet fra fire tiår med kommunisme fortsatt gir gjenlyd. Turstrekket regnes nemlig vel så mye for å være en «kulturell korridor» der du kan få oppleve mange lokale impulser.

Den hvite sti

Hovedstien er The white trail, som går gjennom alle nasjonene, og innom alle de høyeste toppene i hvert land. Men siden de færreste kan sette av de rundt to månedene, som du minst bør beregne på hele turen, kan man selvsagt også gå ulike etapper.

Et av de mest populære strekkene er tredagers turen mellom Valbone og nasjonalparken Thethi i det ville, nordlige Albania. Men strekket som går gjennom Bosnia og Hercegovina skal også være spesielt flott. Andre deler er delt inn i tematiske eller historiske stistrekk.

Blå og grønn sti

I løpet av året regner man også med å ferdigstille The blue trail, som går i litt lavere fjell langs kysten, med en duft av hav, samt The Green Trail, som går gjennom det litt grønnere og frodigere, skogskledde lavlandet. Denne er også spesielt godt egnet for dem på to hjul, med hundrevis av kilometer med stier som er tilrettelagt for terrengsykling.

Du kan gå på ski eller truger her imellom januar og mars, mens den beste tiden for fotturer er mai til september. Andre populære aktiviteter i området er terrengsykling, rideturer, klatring, padling og rafting.

De porøse karstfjellene har også mange spennende huler man kan utforske.

Les også: Ville og vakre Utladalen

 

Vandretips til Vest-Balkan:

De siste årene er også merking, turbeskrivelser og tilbudet av turistfasiliteter som overnatting, bevertning og forhåndsarrangerte turer blitt mye bedre. Området er fortsatt litt ferskt og «uoppdaget», så her kan du ofte nyte naturen uten å måtte gå i kø!

Slovenia kalles gjerne «Lille Sveits» og byr på både spisse, dramatiske alper og pittoreske skoger og innsjøer med hyggelige landsbyer og vinmarker. Turtips og forhåndsarrangerte vandreturer: www.hikingslovenia.com/walking-tours

Kroatia: Har mange flotte, kystnære fjell. De fem beste vandreområdene her er fjellområdene Biovoko, Ucka og i nasjonalparkene Risnjak Northern Velebit og Paklenica.Turtips og forhåndsarrangerte vandreturer: www.trekcroatia.com

Bosnia-Hercegovina: Her går du i mye jomfruelig land, gjennom spennende og dramatisk høyfjellsterreng. Green Vision tilbyr miljøbevisste turer (www.greenvisions.ba). www.trekkingbosnia.com har turbeskrivelser og tips.

Albania: Den nordlige delen av Albania byr på spektakulære fjell, innsjøer og daler, spesielt i den albanske delen av De albanske alper, nasjonalparken Thethi, Valbone og Komansjøen. Turtips og forhåndsarrangerte vandreturer: www.outdooralbania.com/walking-holidays

Montenegro: Denne lilleputtstaten har også nydelige fjell og vandreterreng, både langs kysten og innover i landet, som fortsatt er lite besøkt av fotturister. Durmitorfjellene har 48 topper over 2.000 meter, spektakulært høyfjellslandskap og krystallklare innsjøer! Turtips og forhåndsarrangerte vandreturer: www.montenegrotravelidea.me/en/hiking-and-trekking-in-Montenegro

Makedonia: Er en ekte fjellnasjon med flotte vandreruter, velbevart kultur og et godt utbygd stinett. Populære områder er Sar Planina, Korab, Pelister, Bistra, Jakupica og Vodno ved Skopje. Turtips og forhåndsarrangerte vandreturer: www.exploringmacedonia.com

Kosovo: Byr på enda mindre nedtrådde stier, med vandringer i De albanske alper, over de litt rundere og langstrakte Sharrfjellene og gjennom den 25 kilometer lange og opptil 1000 meter dype Rugova-kløften som noen av hovedattraksjonene.Turtips og forhåndsarrangerte vandreturer: www.bnadventure.com

Hiking the Balkans har tilbud om vandreferier i flere av landene.

Les også: Alle vil til Kroatia

christine.baglo@dagsavisen.no

Annonse