Kultur

En reise i stemninger

En Valdres-tur kan ta deg til New York og Roma så vel som Nederland og Frankrike.

Det knitrer i den svenske vedovnen. Fargene i den romslige spisesalen er inspirert av Jotunheimen. Det er hvitt og grønt, og har innslag av stein og tre. Gulvet er laget av gamle nederlandske ostehyller.

- Galskap? Ja, selvfølgelig. Det må være litt galskap, ellers blir livet lite morsomt. Galskap og kreativitet, sier Marco Robeerst fornøyd, og fyller ovnen i hotellrestauranten med mer ved.

Tilfeldig

Det var ved en tilfeldighet nederlenderne Marco og Marie-José Robeerst i 2001 ble oppmerksomme på det avsidesliggende Herangtunet i Heggenes i Valdres. Turen som startet med at de kjørte feil i et veikryss, utviklet seg fort til en idé om å starte hotell på plassen. Rundt på tunet sto noen gamle museumsbygninger, og stedet oste ikke akkurat av liv, minnes Marco.

- Det var et fantastisk tun, ekte norsk og romantisk, sier han.

- Men vi måtte begynne på scratch, konstaterer Marie-José fra en brun skinnstol i hovedbygningen, som tidligere huset et snekkerverksted.

For å realisere hotelldrømmen bestemte den grafiske designeren Marco og interiørdesigneren Marie-José seg for å beholde jobbene i Nederland, mens de litt etter litt bygde opp hotellet slik de ville ha det. Tre-fire uker hvert år dro paret med seg familie og venner til noen effektive og sosiale dugnadsøkter i Valdres. Etter fem år, i 2007, flyttet paret til Norge, trosset den gryende finanskrisen og åpnet Herang hotell.

Litt av alt

Boutiquehotell, kaller de det. Hvert rom har et eget tema, og interiøret er en god blading av nytt, antikt og design.

- Er vi på ferie og finner noe vi liker, men det er dyrt, tar vi det likevel med hjem. Da oppdager vi at det uansett ikke er så dyrt sammenlignet med prisene i Norge, smiler Marco.

- Vi liker å lete etter spesielle ting, og plukker litt overalt. Men du må ha en plan, en visjon. Alt må passe sammen og skape en god atmosfære, sier Marie-José.

På Herangtunet har gjesterommene navn etter tema: som det hollandske, svenske, islandske og franske rom. Suitene har fått navn etter byene Aspen, New York, Roma og London. Mens Aspen lukter av tre og lær, oser Sverige av sommer og landlig romantikk.

- Et designhotell forbindes ofte med det moderne. Her kan du velge hvilket rom du vil ha ut ifra stilen du ønsker, sier Marco.

Gjestene Asle Sæther og Trude Vagstein har funnet seg til rette i Roma-suiten.

- Dette er noe helt eget, det finnes ikke kjas og mas slik som på andre hoteller, sier Sæther.

Vintersesong

Flere nordmenn gjør som Sæther og Vagstein og velger Norge som reisemål, viser en undersøkelse om ferievaner fra Finn. Herangtunet og andre som satser på det eksklusive, ser også ut til å gå gode tider i møte. Nærmere en firedel sier nemlig at standarden på bostedet blir stadig viktigere.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også en oppsving i norsk hotellbransje. I fjor steg omsetningen med 7 prosent sammenlignet med 2010, og de norske overnattingene økte mest.

På Herangtunet står vinterferien for tur. For femte år på rad skal rommene fylles av norske og utenlandske vinterturister, og hotellet kjemper om å bli «Årets reiselivsperle 2012». Prisen deles ut av Norges Varemesse til beste norske reiselivsbedrift. Men ikke alle hadde like stor tro på at den ambisiøse hotellplanen skulle lykkes.

- Stakkars nederlendere som kommer hit og åpner hotell i Heggenes, som verken har fjord eller høye fjell. De kommer til å gå konkurs, hermer Marco etter skeptikerne. Han er fast bestemt på at Heggenes er plassen å være iallfall de neste ti årene.

- Det var et kultursjokk å komme hit. Og det var et eventyr å bo i Amsterdam og Nederland, men tida var inne for å flytte. Vi trives så godt her.

Men om det noen gang blir ensomt?

- Nei! Vi har jo så mange gjester, sier Marie-José.(NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen