Kultur

En reise i krigens spor

Interessen for militærhistoriske reiser er økende. Og det er slett ikke bare gamle krigsseilere som er med på ferden.

Bilde 1 av 6

I dag er 76 år siden tyskerne invaderte Norge, og trekvart århundre siden andre verdenskrig la store deler av Europa i ruiner. Men fortsatt lanseres det årlig nye bøker, filmer, dokumentarer og TV-serier om krigshistoriske temaer. Den store interessen for dette gjør at også reisebransjen nå satser på nisjereiser til militærhistoriske reisemål. Denne måneden sender Vista Travel sine første krigshistorisk-interesserte turister av gårde til kontinentet.

– Ideen kom egentlig til meg da jeg sto i det tidligere torturfengselet Tuol Sleng og besøkte dødsmarkene i Kambodsja. Hvordan er det mulig at et folkemord der millioner av mennesker ble drept, er så ukjent for så mange av oss! Det gjorde voldsomt inntrykk på meg. Slik ting kan jo ikke bare gå i glemmeboka, sier Tove Voss, som er direktør i det nye selskapet som startet opp i fjor.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Andre verdenskrig

Det samme mener hun gjelder vår egen samtidshistorie. Derfor har hun nå, i første omgang, lansert turer til steder der viktige begivenheter i tilknytning til andre verdenskrig tok plass.

– I år kjører vi blant annet et militærhistorisk elvecruise, der vi seiler på Seinen fra Paris til Normandie, og turer med fokus på blant annet kampen om Roma og de alliertes inntog, Battle of Britain i England, samt en tur til Berlin, med det tredje rikets fall og den kalde krigen som tema, forteller hun.

Neste år kommer en hel del nye turer som har andre kriger som tema, blant annet Vietnamkrigen, og en tur til Moskva og Volgograd, tidligere Stalingrad, der et av de heftigste verdenskrigsslagene skjedde.

– Etter hvert vil vi lage turer til Waterloo i Belgia, med fokus på første verdenskrig, samt en tur som tar for seg den amerikanske borgerkrigen, som vil bli ledet av USA-ekspert og professor Ole Moene, forteller Voss.

Historiske eksperter

Turene ledes nemlig utelukkende av militære eksperter, historikere og professorer.

– De vil ikke bare fortelle deg hva som skjedde her, men også trekke opp de store linjene – hvorfor og hvordan det skjedde, slik at du får bakgrunnen, påpeker hun.

Selv om militærhistoriske reiser er en liten nisje i markedet, har interessen vært god hittil.

– Det er veldig mange som er interessert. Enten fordi de har deltatt i krigshandlinger selv, eller har familie som har deltatt, eller de har krigshistorie som hobby. Dette er jo noe som berører verdenshistorien, og mange ønsker å oppleve og vite mer om en del av samtidshistorien som vi ikke snakker så mye om her hjemme, annet enn på minnedager, sier Voss.

Selv om det er mange eldre og pensjonerte militære som er med på turene, er det også mange par og yngre som ønsker å oppleve steder familiemedlemmer har et forhold til, ifølge Voss.

– På turene besøker vi også store attraksjoner i samme område, slik at du får med seg den biten også, påpeker hun.

Krisgforfatteren Antony Beevor: En bok om 2. verdenskrig kan aldri være den siste

Dansknorske turer

Det danske reiseselskapet Cultour har siden 1994 hatt militærhistoriske reiser som en av sine hovednisjer. Nå retter de seg mot det norske markedet.

– Interessen for slike turer er generelt stigende, og vi har mange nordmenn som er med på reisene våre, forteller danske Torsten Granov, som er både selskapsdirektør og historiker.

I tillegg har han skrevet flere bøker om militærhistorie, blant annet om D-dagen i Normandie. Destinasjonen som er aller mest populær blant de krigshistorisk interesserte turistene, ifølge Granov.

– Men vi har også turer til 20–25 andre militærhistoriske reisemål. Alt fra korte turer på et par dager, til lange turer der vi følger atombombens historie fra bombekasteren i Washington via Pearl Harbor til Hiroshima i Japan. Vi vil blant annet være der 7. desember, på den store seremonien som markerer at det er 75 år siden Pear Harbour, forteller Granov.

Kunnskapsrike reisende

Ellers har selskapet i år blant annet tur til Nazistenes Berlin, Stalingrad og Moskva, England med fokus på perioden 1940-44, en italiatur med fokus på fascismen, Mussolini og slagmarkene ved Monte Cassino, turer til Hitlers underjordiske rakettfabrikk i Nordhausen og mange flere, som en tur som går til en rekke krigshistoriske steder i Polen og Auschwitz – og til norske Narvik.

Også disse turene ledes av militære og historikere som har militærhistorie som felt.

– De som reiser på slike turer har ofte stor kunnskap om området selv, så lederne må være ekstremt sterke på sine felt, sier Granov, som innrømmer at det er en stor overvekt av menn på turene.

Tar med sønner og barnebarn

– Tre av fire er menn, ja, men i alle aldre og fra alle samfunnslag. Mange fedre reiser på tur med sine sønner, og en del bestefedre gir det i konfirmasjonsgave til sine barnebarn. De synes det er viktig at de kjenner til vår historie, påpeker Granov.

Han tror at det sterke fokuset på andre verdenskrig både i Danmark og Norge gjennom filmer og TV-serier, som «Max Manus» og «Kampen om Tungtvannet» har vært med å skape interesse for krigshistorie  blant mange unge.

Mange av turene til selskapet foregår i busser. Nordmenn som ønsker å reise med det danske selskapet flyr til København eller Hamburg, og tar følge med gruppene herfra.

Nytt krigs-museum i Narvik

For første gang er Nord-Norges krigshistorie samlet under ett tak. 7. juli åpner det nyrenoverte Krigsmuseet i det nye kunnskapssenteret Narviksenteret.

Da den andre verdenskrig brøt ut i 1939, erklærte Norge seg nøytralt. Men 9. april 1940 gikk tyske soldater i land i flere norske byer, inkludert malmbyen og trafikknutepunktet Narvik. I to måneder var byen åsted for harde kamper mellom den norske og tyske styrkene.

28. mai ble Narvik gjenerobret av allierte styrker, og de tyske styrkene var i ferd med å overgi seg.

– Det var en ikonisk seier – den første seieren over Nazi-Tyskland, påpeker Eystein Markusson, direktør for stiftelsen Narviksenteret, som nå vil drive det nyrenoverte Narvik Krigsmuseum.

Ulykkeligvis led Frankrike nederlag på vestfronten i Europa, noe som førte til at de allierte trakk seg ut av a Nord-Norge 8. juni. Uten deres støtte, måtte de norske styrkene legge ned våpnene.

Nord-Norges krigshistorie

Den spennende historien kan du nå gjenoppleve på krigsmuseet, som vil framstå i helt ny og moderne drakt i det nye Narviksenteret.

– Museet har eksistert siden 1964, men det har falmet litt, for å si det sånn. Men nå får vi 1600 kvadratmeter å boltre oss på, sier Markusson.

Og det er ikke bare slaget om Narvik som er i fokus.

– For første gang vil vi kunne vise en helhetlig framstilling av krigshistorien i Nord-Norge, i tillegg til mye annen krigshistorie fra Nordområdene, fortsetter han.

Les reportasje: 9. april 1940: Kongens flukt fra Oslo

Til ettertanke

Museet vil være delt inn i to ulike deler. Første avdeling vil ta for seg okkupasjonstida og andre verdenskrig i Nord-Norge, blant annet med en film om det berømte sjøslaget på Ofotfjorden.

Den andre avdelingen vil sette lys på spørsmål knyttet til krig og fred, religionens rolle i kriger, fangenskap og menneskerettigheter.

– Her har vi en mer kunstnerisk tilnærming, med installasjoner, tekst og digitale virkemidler. Vi ønsker å få folk til å tenke, samtidig som de lærer om krigshistorie, og om hvorfor krig og flyktningkriser oppstår. Og at krig kommer med mange nyanser, ikke bare i svart-hvitt. I Norge har det jo de siste årene vært rettet oppmerksomhet mot tyskertøsenes skjebne. De ble veldig hardt behandlet, mens for eksempel den økonomiske eliten som tjente på krigen, slapp relativt lett unna, sier Markusson.

Nordmenns flukt under 2. verdenskrig: Da hjemmene ble brent

Mer fra Dagsavisen