Dyr på ferieplanen

NORGESFERIE: Du trenger ikke være jeger for å jakte på dyr. Det er tid for å dra på safari i norsk natur.

Moskus, reinsdyr, sjøfugler, bever, elg og hval. «Er det så spennende, da?» tenker du kanskje nå.

- Det er lett å bli litt «hjemmeblind». Det som er vanlig for noen kan være eksotisk for andre. Det er for eksempel ikke alle nordmenn som er vant med å se elg, sier Stian Stensland, leder for forskning i naturbasert reiseliv ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås.

Turister generelt vil at ferien skal ha innhold i form av opplevelser og aktiviteter, ifølge Audun Pettersen, direktør for reiseliv og kultur i Innovasjon Norge. Hvis det ikke frister å se Norge fra innsiden av et buss- eller bilvindu, kan kanskje dyremøter i naturen være noe?

 

Morsk moskus

Drar du på guidet tur til Dovrefjell, er du visstnok nesten garantert et møte med den raggete og sjeldne moskusen.

- Moskus er et dyr du ikke bør gå helt innpå. Den ser kanskje litt ut som en doven, norsk ku, men den har fart i seg hvis den blir sinna. Toppfarten er 60 kilometer i timen, sier Pettersen.

Hovedsesongen for moskussafari er fra juni til september, men det finnes også selskaper som arrangerer vinterturer.

Norge har fjell og vidder, men også mye skog. Skogens konge er selvfølgelig blant dyrene som kan betraktes på norsk safari. Skogens tømmerhogger, beveren, kan også oppleves med guide.

Blant dem som har gjort naturopplevelser til en næring, er Wild Norway. Wild Norway er en sammenslutning av naturbaserte bedrifter i Trøndelag. Bedriftene står bak guidet fuglekikking i tillegg til villmarksturer med elgsafari, beversafari og sporing av bjørn. Naturfotografering står også på aktivitetslista - her som hos flere andre bedrifter i denne sjangeren.

 

Til havs

Er du interessert i havets dyreliv, kan du gjøre som mange andre turister: Dra på hvalsafari. Hvalsafari AS, som holder til på Andøya, guider rundt 14.000 hvalturister hvert år. Det finnes også flere selskaper som tilbyr hvalsafari.

I Vesterålen kan du se spermasetthval hele året. Sommerstid er det også muligheter for å se spekkhoggere, grindhvaler, vågehvaler og kvitskjevinger, ifølge Daniele Zanoni, avdelingsleder i Hvalsafari.

- Interessen for hvalsafari er veldig stor. En som skrev masteroppgave om dette, fant ut at 41 prosent av turistene i Vesterålen kun kommer på grunn av hvalsafari, hevder Zanoni.

Sommersesongen varer fra mai til september, mens vintersesongen starter i oktober og varer til april. Firmaet har hvalgaranti på sine turer.

Langs norskekysten finnes det også en rekke selskap med ekspertise på fuglekikking. Hva med havørnsafari? Den majestetiske rovfuglen kan ha et vingespenn på rundt 2,5 meter.

Fortsetter du reisen nordover til Finnmark, finner du kongekrabber på safarimenyen. Turene avsluttes gjerne med et krabbemåltid. De mange kongekrabbene lokker også til seg dykkere som ønsker å oppleve krepsdyrene i sitt rette element.

 

Bransjen vokser

Naturbasert reiseliv vokser internasjonalt, men det finnes lite statistikk som sier noe om utviklingen i Norge. En ny rapport fra NMBU anslår at det kan finnes så mange som 3.000 naturbaserte reiselivsbedrifter i Norge. I en slik definisjon inngår alle kommersielle foretak som tilbyr aktiviteter i naturen. Rundt 25 prosent av bedriftene guider eller tilrettelegger for fuglekikking eller andre typer viltsafari på land eller vann - uten at det er snakk om jakt.

- Bedriftene forteller at omsetningen har økt de siste årene. Og mange er optimistiske med tanke på framtida, sier forsker Stensland.

De fleste bedriftene har et mål om å gi kundene gode naturopplevelser, viser rapporten. Å formidle gode holdninger til naturen og å bidra til bærekraftig reiseutvikling er også noe bedriftene sier at de prioriterer høyt - mye høyere enn for eksempel høy og stabil inntekt.

Det er viktig at naturbaserte bedrifter driver forsvarlig og bærekraftig, forteller Stensland. Dette gjelder ikke minst safari, selv om det er vanskelig å måle hvordan dyrene påvirkes av turismen.

- Det må skje på dyrenes vilkår, sier Stensland. (NTB Tema)