Dubai har utrolig mange ansikter. Kom deg ut av hotellboblen og slå av en prat! 90 prosent av byens innbyggere er innvandrere fra hele verden.

Dubais mange ansikter

Helt ærlig – jeg har egentlig overhodet ikke hatt noen lyst til å reise til Dubai. Men Midtøstens «Sin city» har noen overraskelser bak sløret.

Gullkraner, megamalls, raske biler og bling – det har liksom ikke vært heeelt min greie. Heller ikke risikoen for å bli fengslet for å vise litt kjærlighet. Derfor skvatt jeg litt, da det kom et kjærestepar leiende bortover strandpromenaden i La Mer. Spesielt siden hun var kledd i en sid, svart abaya, og, så klart – de hippeste Gucci-solbrillene som er å oppdrive. Det hyggelige paret viste seg å være på ferietur fra Saudi-Arabia, og snakket uoppfordret til meg med bred amerikansk aksent.

Les også: Her er det fantastiske nye Louvremuseet i Abu Dhabi!

For mange i den muslimske og arabiske verden er nemlig Dubai en trygg og kjærkommen frihavn – nettopp også for kjærligheten og nye perspektiver. «Du aner ikke hvor mange kjærlighetsflyktninger det finnes her! Mange par som ikke har foreldrenes velsignelse, eller kommer fra regioner som ligger i konflikt, kommer hit», forteller pakistanske Saba, som selv er en av dem. Ramira fra Tunisia kom fordi lønna er bedre, og fordi kvinnene har mer frihet. Angelines fra Mexico, fordi det er så trygt. Chika fra Serbia, fordi hun flyktet fra krig. Cheb fra Irak, fordi han kan jobbe friere med kunst og design. Mona fra USA ble værende på grunn av den unike driven her. Og inne på luksushotellets svømmebassengkant åler særdeles barmfagre Irina fra Ukraina seg gjennom et temmelig drøyt fotoshoot. I byen finnes det utrolig nok også flere «hemmelige» LGB-barer. Til tross for at slik aktivitet kan koste deg flere år i fengsel.

dubais mange ansikter (5)

 

Det meste som skjer inne bak (hotell)murene, veggene og slørene i Dubai, blir nemlig værende i Dubai. Landet som plutselig fengsler folk for å vise fingeren til en taxisjåfør, eller fordi de tar bilder av ting noen ikke liker. Men som glatt overser det meste – som at turistene egentlig ikke har lov til å drikke alkohol (du må ha en lisens, noe bare de som bor der kan få), eller at du må være gift for å dele rom. Mellom skyskraperne går de musegrå bussene med bygningsarbeiderne fra Sørøst-Asia, som ofte jobber under svært kritikkverdige forhold, i skytteltrafikk mellom arbeidsleirer og nye himmeltårn (selv om myndighetene nå har innført en del nye regler for å bedre situasjonen). Nylig strammet myndighetene dessuten ytterligere grepet om ytringsfriheten. Bloggere som tjener penger, må nå i likhet med andre medier søke om lisens fra det nasjonale medierådet – og underskriver dermed på at innholdet deres er i tråd med «de religiøse, kulturelle og sosiale verdiene» i landet, ifølge Washington Post. Samtidig har kunsten fått en ny og offensiv plass i samfunnet. Som selv om den også har et begrenset handlingsrom, kan den fungere som en perspektivutvider på mange plan.

Les også: Dubai er ikke bare kunstig. Nå satses det for fullt på EKTE kunst 

Dubai er derfor en mer kompleks miks enn man ofte først tror. Bygd på knappe 60 år. Så sent som i 1954 var Dubai, som man antar kommer av engelske «The bay», en liten samling leirehus klumpet sammen rundt den lille bukten Dubai Creek. Drøye 20.000 mennesker hadde da tilholdssted i den tidligere britiske handelshavnen. Også den gang var de få innbyggerne en miks av innvandrere fra India, Pakistan, Afghanistan, Bahrain, Persia og flere andre land. Og en håndfull lokale beduinfamilier. I dag er det bare omkring ti prosent av befolkningen som er «ekte» emirat med pass. Statsborgerskap er ekstremt vanskelig å oppnå.

dubais mange ansikter (3)

 

Derfor er det neppe noen by på kloden som består av en så stor andel «utenlandske» locals. Som på hver sine forunderlige måter har vokst inn i, eller opp her. I dag bor det rundt 2,5 millioner mennesker fra de fleste verdenshjørner i frihandelsbyen, som ikke er bygd av oljekroner, men av turisme, handel og industri. Der moskeene ligger side om side med klinikkene for kosmetisk kirurgi, gullutsalgene og brokkolirestaurantene. Der de fleste kler seg stort sett omtrent som de vil, mens emiratene selv feier forbi i utsøkte abayaer. Han i hvitt, med matchende ørken-landrover, og hun i svart, med ti centimeter høye Ferragamo-hæler, kjørende i sin svarte familiebil med sotete vinduer. Eller gående med en Mac under armen. Hun kan nemlig godt være kjemiingeniør, kunststudent og eller en av stadig flere kvinnelige ministre. For kvinnerollene i emiratet er i endring – og fungerer som en driver i hele regionen.

dubais mange ansikter (1)

For heller ikke Dubai forandres på én dag, selv om det fysisk kan se sånn ut. Men den nye kunstsatsingen kan bli en interessant pådriver i et fortsatt veldig ungt og ekstremt internasjonalt samfunn, som er som en slags søkende tenåring som prøver ut ulike klær og merkevarer, suger til seg alle nye trender – og samtidig holdes i stramme tøyler av sine strenge og konservative foresatte. Som de elsker å lure trill rundt.