Annonse
Ta en fottur opp på Roque Nublo, et av Gran Canarias mest spesielle fjell. FOTO: LUKASZ JANYST/ISTOCK

Du store kanari

Hele 343.909 nordmenn reiste med fly til Gran Canaria i fjor, men fortsatt har vi til gode å oppdage mange av øyas hemmeligheter.

Annonse
Reise

Dette gjør Gran Canaria til den desidert mest besøkte kanariøya, fulgt av henholdsvis Tenerife, som hadde 118.085 besøkende, Lanzarote med 37.368 og til slutt Fuerteventura med 7.956 besøkende. Totalt reiste mer enn én halv million nordmenn med fly til Kanariøyene i 2014. Tallene er hentet fra den lokale flyplassoperatøren Aena.

– Halve Norge er jo på ferie på Gran Canaria! De siste årene har det dessuten vært ekstremt mange av oss her, siden det er så store uroligheter mange andre populære feriesteder, påpeker Øystein Eide, som har bodd på øya i 20 år.

Her har han jobbet i hotellbransjen og skrevet boka «Gran Canarias beste», som tar for seg 66 håndplukkede opplevelser som han mener nordmenn bør få med seg.

LES OGSÅ: Sydenperler for fotturister

Verdens beste klima

Årsaken til storinnrykket er selvsagt at klimaet på Gran Canaria sies å være det beste og mest stabile i hele verden, ifølge amerikanske meteorologer. Øya er som et kontinent i miniatyr med fire klimasoner.

– Sørsiden av øya har sol og sommer hele året, så det er jo naturlig nok derfor de fleste nordmennene kommer hit. Det er også lite vind, så havet er stille og temperaturen i vannet bra selv i januar, ofte rundt en 18–19 grader, påpeker Eide, som gjerne anbefaler flere steder i den sørlige kommunen Mogan.

– De turiststedene som har best standard nå, er Puerto de Mogan, Meloneras og delvis Maspalomas. Samt Patalavaca-bukten, som er en del av Arguineguin, der det er kommet mange fine hoteller i strandkanten. Amadores har også en fin strand, mener han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Holder ikke mål

Eide anbefaler turistene å holde seg unna Playa del Inglés og Puerto Rico.

– Det var der turismen startet, og mesteparten av infrastrukturen er den samme den dag i dag. De har ikke brydd seg om å gjøre det noe særlig bedre, heller. De har derfor ikke klart å følge opp i forhold til den standarden man har oppnådd andre steder på øya, sier Eide.

Han synes også at nordmenn bør være flinkere til å komme seg ut og oppdage andre steder på den runde øya, som bare måler fem mil i diameter.

– Det tar bare 45 minutter til Las Palmas, som jo er en flott storby med en fantastisk sandstrand. Og nordsiden er grønn og spennende, selv om det kan bli litt kaldt i høyden her i januar – og til og med snø på toppene. Men det er jo bare å ta på seg en genser, påpeker han.

Men fortsatt er det ikke så ille, sammenlignet med her hjemme. Temperaturen i lavere strøk i nord ligger stort sett mellom 16 og 17 grader i januar og februar.

Annonse