Kultur

Dra eller ikke dra?

Should I stay or should I go? Politisk uro, narkokrig og terroraksjoner preger mange av de mest populære feriemålene. Men bør du bli hjemme for det?

- Åh, jeg har så lyst til å reise til Mexico, men mannen min tør ikke, sukket frisøren min.

For medieoppslagene om de bestialske mordene til narkobandene i nord siver inn som svart materie i sarte sjeler. Da hjelper det ikke at paradis fortsatt er paradis på Maya-rivieraen, et halvt kontinent unna. En annen venn i Bangkok, som jobber som turistguide i byen, hjertesukker over dårlige dager med lave inntekter. «Det er så kjipt bare å sitte her på kafeene og henge og høre på fuglene kvitre», poster han på facebooksiden sin. For i 99 prosent av Bangkok går no dagan, akkurat som før. Og i templene, i turistgatene og på hotellene er den største trusselen fortsatt bare den klamme heten og busetravle mopedister.

Og et nylig hjemkommet par, som hadde dristet seg til Sharm el-Sheik på grunn av sin inderlige lidenskap for dykking, fortalte med stjerner i øynene om sin beste tur ever - med de fantastiske revene i Rødehavet nesten helt for seg selv. Den samme erfaringen har den erfarne engelske reisejournalisten John Nicholson, som har vært i Egypt mer enn ti ganger de siste to årene. Der påpeker han det faktum at pyramidene ligger 30 kilometer unna tåregassen i sentrum av Kairo - og faraoene i Luxor mer enn 300 kilometer unna. «Landets turiststeder er praktisk talt uaffisert av problemene, og er helt trygge å reise til hvis du bruker hodet», skriver han på bloggen sin, Norske Amisol har også i vinter sendt hundrevis av norske feriegjester ned til nesten tomme strender.

Jo da, for knappe to uker siden smalt det igjen i turist-Egypt. En turistbuss ved Taba nord på Sinaihalvøya ble angrepet, og flere ble drept. Nylig ba også den militante islamistiske gruppen Ansar Bayt al-Maqdis alle turister komme seg ut av Egypt. Og det skal absolutt tas alvorlig når hundrevis av tyske turister nå blir sendt hjem fra Egypt, etter at det tyske utenriksdepartementet onsdag endret reiserådene, og nå fraråder sine statsborgere å reise til hele Sinaihalvøya, inkludert Sharm el-Sheik. Britiske myndigheter og det norske utenriksdepartementet har imidlertid foreløpig ikke endret sine reiseråd, og mener det er greit å reise til turistområdene Hurghada og Sharm el-Sheik, Luxor og Aswan.

Så hvem skal man stole på? Sharm el-Sheik ligger vel tre timers kjøring unna Taba. Turistmaskinene og -områdene fungerer ofte som egne planeter innen urolige land. Men risiko er også noe verdens turister - også norske - er blitt vant til. Det har vært flere terroraksjoner i Egypt helt siden 1990-tallet. Trusler kommer hele tida. Og terroren kan ramme hvor som helst. Derfor forsvinner turistene ikke helt, selv om det er sosial og politisk uro i favorittland som både Thailand, Mexico, Hellas, Tunisia, Kenya og Egypt. Det er bra. Feriepenger er fredspenger - de skaper ro og stabilitet. Turisme er en av de viktigste bærebjelkene i mange økonomier. Når turistene svikter, svikter inntektene - og da svikter også menneskene. Dette skaper igjen bare mer nød og konflikter. Et farligere klima på alle måter.

Hvor lenge turistene holder seg borte, kommer også mye an på kapasiteten det aktuelle landet har til å fremme det andre bildet av seg selv, som et trygt og like attraktivt reisemål. Her har Egypt feilet totalt. Her har myndighetene trukket seg tilbake, droppet markedsføring utad og tilsynelatende glemt hele turistindustrien. Tunisia - og Hellas - led litt av det samme. Men nå har Tunisia fått ny regjering og en ny turistminister, og satser offensivt på å gjenopprette turistenes tillit. Det gir raske resultater, og turismen er på god vei tilbake. Også Mexico, Kenya og Thailand klarer å vise sitt andre, vakre ansikt, til tross for sine ulike problemer.

For å si det som det norske charterselskapet Detur: «Ikke reis til Tunisia! Med mindre du vil ha en flott ferie ...» Det kan også gjelde flere av de andre landene omtalt i denne artikkelen.

Mer fra Dagsavisen