Annonse
Når sola skinner på Alum Bay glitrer bukta som en kiste med gull. Her på tuppen av østkysten finner du noen av de beste turstiene. ALLE FOTO: THOMAS KOLBEIN BJØRK OLSEN

Dinosaurøya

Klippeøya Isle of Wight kalles gjerne et Storbritannia i miniatyr. Men noen ting kan du nesten bare oppleve her: Å adoptere et esel eller snuble over en dinosaur!

Annonse
Reise

 

Solstolene står stablet og parasollene er slått sammen. Men Isle of Wight er kanskje på sitt aller vakreste når badegjestene har reist hjem. Øya, som ligger ute i Den engelske kanal, like sør for Portsmouth, kun to timers togtur fra travle London, har fått kallenavnet «Storbritannia i miniatyr» og kan by på både hyggelige strandbyer og røff, spektakulær natur. Og innimellomrom snubler besøkende bokstavelig talt over gamle dinosaurskjeletter.

Her er seks forslag til hvordan du kan starte din egen øyekspedisjon.

1. Strand i en strandby

Om du booker hotellovernattingen i en av de to klassiske strandbyene Sandown eller Shanklin på østsiden av øya, har du myke sandstrender og de hvite klippene som øya er kjent for, nærmest rett utenfor døren. Dette er klassiske britiske sommerbyer, slik Brighton og Hastings er inne på fastlandet.Strendene i de to byene, samt Ventnor litt lenger sør, anses å være blant Englands aller beste. Shanklin har også en koselig gamleby hvor minnet om gamle konger og troen på alver fortsatt holdes i hevd på pubene og tehusene som ligger på rekke og rad. Nesten som å være i et eventyr!

Les også: Musikkbyen London

2. Ut i naturen

Isle of Wight har 800 kilometer med stier egnet så vel for apostlenes hester som for tohjulinger. Man føler seg som kongen av verden på toppen av de bratte klippene, mens måkene svever under deg. Ved klippenes føtter kan du rusle strandlangs helt ute ved havet. Innlandet preges av grønne og frodige åser og et rikt kulturlandskap med åkre og beitende dyr.

Yarmouth i vest er et godt utgangspunkt for turer i nærheten av Alum Bay. Bukta ytterst på vestsiden rammes inn av sandsteinsklipper som skinner i nyanser av rosa og gull, fargelagt av jordas mineraler. Og ytterst i havgapet finner du øyas mest populære landemerke The Needles. De kritthvite spisse kalksteinsformasjonene strekker seg ut i havet med et ensomt fyrtårn på tuppen.

Øyas velutviklede bussrutenett deg tar deg raskt til et egnet sted for å starte gåturen. Eller du kan sykle. Lonely Planet har nylig inkludert Isle of Wight på sin topp-ti-liste over verdens beste sykkeldestinasjoner. Det er mange sykkelruter som er skiltet ulike steder på øya, som den familievennlige Red Squirrel-ruta, som følger gamle jernbanespor og inkluderer både trollskulpturer, rasteplasser og mulighet til å se lokalt dyreliv langs ruta. Sykkelutleie finner du i de fleste byene.

Les også: London i år også? Bytt ut storbyklassikerne!

3. Dinosaurjakt

Man har funnet fossiler av over 20 dinoasaurarter på Isle of Wight, og øya er et av de dinosaurtetteste stedene i Europe. I opplevelse- og forskningssenteret Dinosaur Isle i Sandown kan du lære mer om forhistorisk dyreliv og se fossiler og skjeletter av dinosaurer som tidligere har levd her. Noen av de utstilte eksemplarene er det turister som har funnet på stranden rett nedenfor senteret. De porøse sandstensklippene eroderer sakte, men sikkert, og stadig vekk dukker det opp nye svarte, forstenede knokler som stikker ut av klippeveggene.

Selv om det kanskje ikke er like spennende som å snuble over en Mantellisaurus Atherfieldensis eller en Valdosaurus Canaliculatus, er det enkelt å finne flotte fossiler av skjell som også er millioner av år gamle. Og i Comtonbukta ved byen Freshwater, kan man se forstenede dinosaurspor når det er lavvann. Om det skulle være høyvann, kan du trøste deg med en pakke med lokal kjeks formet som de utdødde skapningene. www.dinosaurisle.com

4. Herreløse apekatter

Selv om øya er kjent for sine steindøde dinosaurer har den også mange høyst levende dyr. Både velkjente arter, så vel som mer eksotiske. Her kan du nemlig kose med 80 esler på Donkey Sancturay i Ventnor? Hvis du blir veldig fortapt i et av dem, kan du dessuten adoptere det.

Hos Monkey Haven i Newport møter du også flere spennende personligheter. Apekattene i parken er reddet fra dyresmuglere. Samme sted har også et program for å redde og sette fri ugler. I Wellow finner du alpakkaer og lamaer som boltrer seg i pittoreske omgivelser.

Det finnes også mer tradisjonelle dyrehager som Isle of Wight Zoo i Sandown, eller Amazon World Zoo Park i Newchurch. Hos sistnevnte kan du klappe lemurer, wallabyer, surikater og beltedyr.

5. Landsbyidyller

I Godshill kan du fort komme til å tro at du har havnet i hobbitenes Midgard. Som navnet på øyas mest besøkte landsby tilsier, ligger det en liten middelalderkirke på en høyde her, og under den finner du en av Isle of Wights koseligste caféer, The Bat's Wing Tea Room. Du finner også restauranter, puber, en smie og et modellmuseum (www.modelvillagegodshill.co.uk) her. Byen er kanskje liten, men postkortidyllen er komplett. Andre landsbyer som er verdt et stopp inkluderer blant annet Shalfleet, Niton, Brading, St Helens og Brightsone.

6. Fest og festival

Om du har en forkjærlighet for alver og magi, eller øl og ost, Isle of Wight har en festival for deg. Alt fra små nisjefestivaler til øyas store kommersielle musikkfestival som trekker nærmere 60.000 mennesker hver sommer. I år hadde Isle of Wight Festival Arcade Fire David Guetta og Rod Stewart på toppen av plakaten. Hvem som spiller neste år er ikke klart, men det er datoene, 21.-24. juni.

Men øyas 140.000 innbyggere og nærmere 2,5 millioner årlige besøkende trenger ikke sikte seg inn på denne ene helgen for kulturelt påfyll. I slutten av september er det sykkelfestival, og i oktober kan du delta på både litteratur- og harpefestival. For mer informasjon om disse og andre arrangementer, se www.visitisleofwight.co.uk.

Les også: Nederland er mer enn Amsterdam - besøk Europas kuleste økocafe/hotell i Doordrecht

Annonse