Kultur

Det hvite mirakelet i Ukraina

Bukovel er skidestinasjonen ingen hadde forestilt seg – milevis av perfekte alpinbakker med alpestandard i Ukraina, langt fra krigen i øst. OL-drømmen har skistedet likevel måttet gi opp.

Bilde 1 av 4

– Selvfølgelig har ikke alle ukrainere råd til dette, sier Dmitrij Borsjevskij, en ung slalåmkjører fra Ukraina.

Skipsingeniøren, som bor i svartehavsbyen Odessa, besøker Bukovel sammen med kameratene. Bukovel ligger i den ytterste vestlige delen av det store sentraleuropeiske landet, flere timers flytur både fra krigssonen i øst og den annekterte Krim-halvøya i sør. De ukrainske skituristene, lett ispedd gjester fra nabolandene, har andre problemer å tenke på enn krig.

– Kona jobber i det offentlige og tjener mindre enn 2000 gryvni i måneden (= ca. 600 kr), derfor er ikke hun med på skitur, forklarer Borsjevskij på toppen av alpinbakken.

Penger og jobb er i det hele tatt øverst på ukrainernes ønskeliste, men akkurat i Bukovel slapper de av og nyter naturen. I bakgrunnen troner et mektig snøkledd fjellmassiv, med Hoverla-toppen som det høyeste punktet 2061 meter over havet.

– Uten tvil det flotteste stedet i Ukraina, sier Natasja. Sammen med mannen Arsenij har hun gjort det til en tradisjon å stå på snowboard minst én helg hver vintersesong. Paret poserer villig for de utenlandske journalistene, som for én gangs skyld spør om noe annet enn krig, revolusjon og korrupsjon. Stoltheten over naturen er tydelig i kroppsspråket til ukrainerne som er heldige nok til å kunne betale seg til de snørike karpatiske alpene.

– Vi pleier å besøke skianlegg i Østerrike og Italia, men Bukovel er like bra, sier Natasja.

Den siste villmark

Den karpatiske fjellkjeden strekker seg fra sentrale deler av Romania, gjennom det vestlige Ukraina, inn i Slovakia og videre fram til grensen mellom Polen og Tsjekkia. Fjellene er generelt lavere enn Alpene, men snømengdene er store, og det er lite utbygging på grunn av svake markeder. At lokalbefolkningen attpåtil flytter ut til byene i lavlandet, betyr at fjellkjeden mer og mer vender tilbake til en opprinnelig villmark, med et rikt fugle- og dyreliv, inkludert mengder av ulv, bjørn og storvilt. Med andre ord lite i samsvar med de generelle fordommene om at østeuropeisk natur er forurenset og ødelagt.

Vi møter det polske samboerparet Agnieszka og Jakub, som bor og arbeider i Stavanger og har reist på skiferie derfra til Bukovel. De er begeistret for prisnivået, som er lavere enn i Polen.

– Det koster mindre å dra på skiferie til Ukraina enn å være hjemme i Stavanger og kjøre to dager i det nærmeste skitrekket i Sirdalen, sier Agnieszka.

Hun og samboeren betaler 250 kroner for et rom på tre stjerners hotell i Bukovel, og skipasset koster 200 kroner per dag. Middagene på restaurant ligger på 20–30 kroner inkludert drikke.

– Ukraina er destinasjonen hvis man ikke har så stort budsjett, men allikevel vil komme seg til fjells i noen dager, sier de.

Tapte OL-drømmen

For 20 år siden var det ingen i den unnselige fjellandsbyen Polianytsia som hadde tro på noe så urealistisk som et gigantisk skisportanlegg med navn fra kommunens høyeste fjell Bukovel. Først etter massivt påtrykk fra hovedstaden Kiev og personlig innblanding fra familien til daværende president Viktor Janukovitsj, begynte lokalbefolkningen å engasjere seg.

I 2001 åpnet det første skitrekket med nye heiser fra Østerrike, og siden har besøksstatistikken gått fra noen titusen til å passere én million skiturister hvert år. Heiser og nedfarter dekker nå de fire fjellene som omgir landsbyen, som tidligere var kjent for sine kurbad. Overnattingskapasiteten skal være rundt 12.000 senger, fordelt på hytter og hoteller.

Bukovel har flere ganger forsøkt å komme i posisjon til vinter-OL, men da søknaden til OL i 2022 endelig skulle sendes for tre år siden, hadde krigen i Øst-Ukraina kommet i veien. På grunn av storpolitikk og finansielle problemer var Ukraina blitt uaktuell som OL-vertsnasjon, til Bukovels store skuffelse. (NTB Tema)

Reisefakta

* Logistikken bremser Bukovel for nordmenns del, for ruta fra Norge til skitrekket i Bukovel er i utgangspunktet ikke enkel. Bukovel er likevel et smart og annerledes valg for deg som vil spare litt penger på skiferien.

* Bukovel ligger i det vestlige hjørnet av Ukraina, like nord for grensen mot Romania og like øst for Slovakia og Polen. Fra Norge finnes det en billig rute via Polen og en dyrere via Kiev. Overnatting kan også velges fra forskjellige hyller.

Billig via Polen: Fly med billigselskapet Wizzair fra Stavanger eller Torp til Katowice i Polen, eller ta et rimelig Norwegian-/SAS-rutefly til Kraków. Videre med buss (200 kr) til Ivano-Frankivsk i Ukraina. Siste etappe med minibuss eller taxi til Bukovel (50 kr/person). Ett døgns reisetid inkludert venting.

Dyrere via Kiev: Ta rutefly fra Norge til Kiev, bytt til Ukrainian Airlines videre til Ivano-Frankivsk. Raskt alternativ uten landeveistransport, bortsett fra siste to timer i taxi/minibuss til Bukovel. Unnagjort på en dag.

Overnatting: Luksushoteller drevet av bl.a. Radisson Blue, ski in/ski out-hytter, leiligheter og komplekser fra 150 kroner per natt opp til norske priser. Sjekk bookingnettstedene. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen