Gamlebyen i Rothenburg ob der Taube i Bayern går for å være en av Europas vakreste småbyer. FOTO: WILLI PFITZINGER

Det glemte ferielandet

Tyskland er ofte et litt glemt reiseland blant nordmenn. 
Det burde det ikke være.

- Tyskland er et undervurdert reiseland. Men jeg må innrømme at jeg oppdaget det nokså sent i min lange reisekarriere. Nå har jeg fått kjempesansen for landet, sier reiseekspert Helge Baardseth, som er redaktør i reisemagasinet Vagabond.

- For min generasjon var Tyskland før bare et land du reiste gjennom, og det ble sett på som litt kjedelig. Jeg mener, hovedstaden i landet var jo lenge Bonn, og det kunne man jo lage mange fristende ordspill på. Og den var jo ikke akkurat så spennende heller, humrer Baardseth.

 

Tøft togland

Men så oppdaget han Hamburg, en by han har kommet tilbake til mange ganger.

- Jeg tar gjerne toget hit - Tyskland er jo et ypperlig togland - og går av på Hauptbahnhof og tar inn på rom 525 på Hotel Europaeischer Hof. Og så må jeg ha noen dager her før jeg drar videre, sier reiseentusiasten.

Da utforsker han gjerne området rundt Reeperbahn, og de nye stedene nede ved havnen. Disse områdene har fått nytt liv, med en rekke hoteller, gallerier og klubber - også av den typen du kan si at du har vært på uten å rødme, forsikrer han.

 

Sykkelparadis i nord

Den nordlige delen, delstaten Mecklenburg-Vorpommern, er en annen del av landet han gjerne anbefaler.

- Det er et område som har vært preget av mye landbruk og fattigdom - først med rike godseiere som eide alt - deretter gjennom kollektivbrukene under DDR. Men det som er fint, er at mange av disse slottene og godsene nå er blitt pusset opp og gjort om til hoteller. Dessuten er det kanskje Europas fineste sykkel-område, med flotte bøkeskoger og mange innsjøer man kan padle i også, fortsetter han.

Achen, nær grensen til Belgia og Nederland, er et annet fint sykkelområde han gjerne anbefaler. I tillegg synes han flere bør rette nesen vekk fra turistmagneten Berlin.

- Jeg har mer sans for de tyske småbyene, som for eksempel Celle, som har mye spennende hestesport, noe jeg er opptatt av, tipser han.

 

Turistmagneten Berlin

At Tyskland er et undervurdert reiseland i Norge, mener også pressekontakt Sabine Koch ved Tysklands Turistkontor i Norge.

- Selv om vi er på fjerdeplass når det gjelder norske utenlandsreiser, etter Danmark, Sverige og Spania, er det fortsatt mange nordmenn som ikke tenker på oss som et ferieland, fortsetter hun.

I fjor var det 864.000 norske overnattinger på tyske hoteller. Tallene for første halvår i år viser en oppgang i reisende på nesten 3,5 prosent i forhold til i fjor.

Nesten en tredjedel av de norske turistene reiser til Berlin - og en stor andel av resten til Hamburg og München.

- Men vi har så mye mer enn storbyer å by på - alt fra flotte strender i nord til kulturelle og historiske byer og aktive ferier i flott natur, påpeker hun.

 

Bra for barnefamilier

Hun trekker også fram Tyskland som et flott reisemål for barnefamilier.

- Det er mange som ikke vet at vi har mange tema- og dyreparker rundt i hele landet. For eksempel en av Europas største fornøyelsesparker, Europa Park, ved Freiburg, som er en opplevelsespark for hele familien. I tillegg har vi blant annet parkene Fantasia ved Köln, Hansa Park ved Lübeck, Heide Park sør for Hamburg, Playmobil Funpark ved Nürnberg og Legoland ved Ulm, ramser hun opp.

Dessuten mener hun at man bør bruke tid på å utforske de mer enn 150 bilrutene som er tilrettelagt i hele landet.

- Den romantiske veien er jo den mest kjente, men vi har alt fra eventyrveier til asparges- og vinveier og til og med en egen edelstensvei, lokker hun.

Og forsikrer at landet har mer å by på enn bratwurst og sauerkraut.

- Det hører selvfølgelig med, men vi har også god vin, haute cuisine og stjernekokker å by på, påpeker hun.

christine.baglo@dagsavisen.no

 

Tysklands ti beste severdigheter

Den tyske turistsentralen (DZT) har laget en liste med de 100 mest fristende reisemålene for turister i Tyskland. Listen finner du på www.germany.travel/top100 og appen Deutschland TOP 100, med interaktive kart og korte beskrivelser av opplevelsene, praktisk info, rabattkuponger og arrangementskalender.

Også i år topper slottet Neuschwanstein, Europa-Park Rust og Kölnerdomen listen over utenlandske besøkendes 100 favoritt-severdigheter. Listen er stemt fram online på nettstedet og appen av mer enn 11.000 tysklandsbesøkende.

1) Neuschwanstein-
slottet

Det var ikke i Disney-filmene de fant opp de vakre snirkelsnurkelslottene, det var i Europa. Og et av de mest berømte - og kopierte - er vakre Neuschwanstein i Bayern. Walt Disney skal ha brukt slottet som inspirasjon da han skapte tegningene til tegnefilmen «Tornerose». Den mest fotograferte bygningen i Tyskland ligger også eventyrlig til, på en fjelltopp mellom alpine topper i Alpene. Egentlig var det kong Ludwig II skapte dette nyromantiske drømmeslottet i 1869. I stedet for å bruke en arkitekt, hyret han inn en teaterscenograf! Innsiden av slottet er like flamboyant som utsiden, og inkluderer blant annet en kunstig grotte. Slottet mottar årlig 1,4 millioner besøkende.

2) Europa-Park

Denne fornøyelsesparken er ikke så godt kjent for nordmenn, men den er faktisk den nest mest populære og besøkte park i hele Europa, med mer enn 4,5 millioner besøkende i året. Bare Disneyland utenfor Paris er større. Her finnes det mer enn tolv berg- og dalbaner og 13 Europainspirerte områder med mer enn 100 attraksjoner. Et av de heftigste trekkplastrene er berg-og-dalbanen med den høyeste loopen i Europa, og en fart på 100 kilometer i timen. I år åpnet også en spektakulær innendørsattraksjon, Arthur in the Minimoys Kingdom. Parken ligger i Rust i det sørvestlige Tyskland, ikke så langt fra Strasbourg.

3) Kölnerdomen

Kölnerdomens to kirketårn er hele 156 meter høye, noe som gjorde den til verdens høyeste bygning til Washingtonmonumentet sto ferdig i 1884. Men den er fremdeles verdens tredje høyeste kirkebygning. Det sies at relikviene av de tre vise menn skal finnes i en forgylt sarkofag inne i den. Domen er bygd i gotisk stil, og ble påbegynt i 1248, men det tok over 600 år før den vakre bygningen sto ferdig.

4) Gamlebyen i Rothenburg ob der Taube

Denne historiske perlen i delstaten Bayern går for å være en av Europas vakreste småbyer. Den byr på nesten intakt middelalderarkitektur i sin gamle bykjerne, omgitt av en lang hesteskoformet bymur som leder ut mot elven Taube. Her kan du rusle mellom nostalgiske hus i bindingsverk og utforske smale smug og markedsplasser, noe som har gitt byen en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste. Det er også et stemningsfullt julemarked her.

5) Berlinmuren

Den tidligere så forhatte Berlinmuren er en av de aller mest kjente og besøkte turistattraksjonene i landet. I år er det dessuten ekstra mange arrangementer i forbindelse med at det er 25 år siden murens fall, spesielt i tida rundt 9. november, når en tolv kilometer lang lysbarriere av heliumballonger vil sno seg gjennom byen, før de så slippes løs. Muren målte i sin tid hele 45,1 kilometer, og ble oppført av myndighetene i DDR i 1961, for å forhindre at østtyske statsborgere flyktet over til Vest-Berlin.

6) Heidelberg slott/Heidelbergs gamleby

Universitetsbyen Heidelberg i delstaten Baden-Württemberg er en av de mest populære turistbyene i landet. Byen brant ned til grunnen i 1689 under Trettiårskrigen, men ble bygd opp igjen på 1700-tallet. Bysenteret står på UNESCOs verdensarvliste, og er uløselig knyttet til den tyske romantikken og epokens mest toneangivende filosofer, diktere og malere. Den idylliske beliggenheten ved elven og det livlige studentlivet betyr også mye for dens popularitet. Over byen kneiser Heidelberg slott, stedets fremste attraksjon, og et av de flotteste palassene i Europa. Her finner du også verdens største vinfat!

7) Brandenburger Tor

Denne legendariske byporten konkurrerer med Berlinmuren i å være en av Tysklands aller mest verdenskjente landemerker. Den staselige porten ble bygd som en vakt- og tollport i nyklassisistisk stil mellom 1789 og 1791, ved Pariser Platz i enden av paradegaten Unter den Linden. Arkitekt Carl Gotthard Langhans brukte Propyleene på Atens Akropolis som forbilde. Porten er 62 meter bred og 20 meter høy. Etter murens fall ble porten selve symbolet på gjenforeningen.

8) Lorelei-klippen

Den 120 meter høye, nesten loddrette klippen på den østre bredden av Rhinen ligger ved den smaleste delen av elven som renner mellom Sveits og Nordsjøen. Fra bredde til bredde var det bare 113 meter, men passasjen er nå utvidet. Klippen ble berømt fordi det gikk en svært sterk strøm akkurat her, og i farvannet var det skumle, skjulte grunner. Dette var tidligere årsak til en mange forlis i området. Lorelei er blitt personifisert gjennom sagn og eventyr, som en fortryllende kvinne som leder sjømenn i uføre.

9) Området rundt Constance-sjøen

Denne regionen, som ligger klemt inn mot grensen til Sveits og Østerrike, har mye spennende å by på for reisende. Her finner du flere flotte innsjøer, og du kan blant annet utforske blomsterøya Mainau der grevskapet Bernadotte hadde sin gamle, barokke familieresidens. Klosterøya Reichenau, som står på UNESCOs verdensarvliste, byen Lindau og Meersburgslottet er andre attraksjoner i området.

10) Oktoberfest

München er tyskernes ubestridte ølhovedstad, og den elleville ølfestivalen i september/oktober trekker årlig til seg mer enn seks millioner besøkende. Det har de holdt på med siden 1810 – opprinnelig for å feire et kongelig bryllup. Ompabandene holder fortsatt koken, mens de glade festivaldeltakerne – og mer enn sju millioner liter spesialbrygget oktoberfestøl – bidrar til den gode stemningen. Spesielt når det alkoholsterke brygget gjerne serveres i enliterskagger. Verdens største folkefest pågår i 16 dager.