Helg

Den moderne vinkatedralen

Trodde du at toscansk vin bare handlet om eldgamle vingårder og skakke vinslott? Da må du tro igjen. Marchese Antinoris nye vinbodega tar vinopplevelsen til science fiction-nivå.

- Hvor mye penger vi har brukt på dette …? Åh gud. Jeg må nok ta et glass vin til, sier sympatiske Allegra Antinori, 26. generasjon i vinimperiet ved samme etternavn.

- Jeg tror vi endte opp rundt en 110 millioner euro. Omtrent det dobbelte av hva vi hadde tenkt i utgangspunktet, gitt

Svosj! Vinarvingen har akkurat trykket inn pinkoden sin på det nesten usynlige kodeapparatet som gir henne inngang til det vanvittig store produksjonsområdet. En knapt synlig dør i trepanelet glir nesten lydløst opp, som en pansret gardin. Vi er helt stille når det åpenbarer seg en bred, mørk gangbru i dunkel belysning. Det er som om vi innvies i det innerste, aller hemmeligste. Hundrevis av meter med vakkert hvelvede, trekantede vinlagringsrom i flere etasjer åpenbarer seg på hver side i det halvdunkle mørket. Det siger en dempet summelyd opp fra tankene. Stemningen er fortettet, som i en sci-fi-film fra framtida. Herregud, så lekkert!

Mektig vinfamilie

Antinori-familien er en av Toscanas - og hele Italias - mektigste og eldste vinfamilier, og Marchesi Antinori er i dag det mest berømte vinmerket i Italia. Nå kan også turister, for første gang, få et innblikk i den imponerende produksjonen, som inneholder mer enn 625 år med vinmakerhistorie. Smykkesteinen Marchesi Antinori Chianti Classico Cellar, som åpnet i 2012, er et state-of-the-art arkitektonisk mesterstykke midt ute på landsbygda i Bargino, bare en 20 minutters kjøretur utenfor Firenze. Eller en halvtime fra Siena.

Spektakulær arkitektur

Utenfra gjør ikke den lave, lange bygningen stort av seg i en av rullende åsene i det toskanske landskapet. Men hakeslippet kommer allerede når du kjører inn i det som må være verdens stiligste, underjordiske parkeringshus. Digre, skulpturelle pilarer støtter opp rundt en enorm, asymmetrisk vindeltrapp som tar deg opp på hovedplanet. En massiv metafor for de gamle historiske støttespillerne og vinrankene som hele vinimperiet hviler på. Vi snakker tross alt om et familienavn som gjerne omtales i samme sleng som florentinske finfamilier som Medici, Gucci og Strozzi.

- Men det er først de siste fire generasjonene vi har konsentrert oss full og helt om vin, forklarer Antinori, som driver konsernet videre sammen med faren og to søstre.

Moderne takter

Oppe på den store plattformen foran senteret kan vi skue utover vinrankene og olivenlundene, som vrir seg som vakre, gamle vesener, med snøkledde fjell i det fjerne. Det er nå vi oppdager hvor massivt det hele er. Det ruvende, rustrøde takoverhenget med sirkulære hull i gjør himmelen enda dypere blå.

- Vi ville åpne opp for publikum og gi noe tilbake til jorden og vinen. Noe vakkert! Men som ikke var så prangende i terrenget, sier Antinori.

I ultrakonservative Toscana var det ikke alle som synes at det ultramoderne konseptet var så passende.

- Men vi ville skape et helt unikt bygg for framtida. Det er jo våre barn og barnebarn som kommer til å betale for dette, spøker hun.

Vinvaner

Vel inne i bygningen kan alle som vil være med på en guidet tur til de imponerende bodegaene for å få en nærmere beskrivelse av vinene og vinproduksjonen. Og selvsagt få en smak av de mangfoldige vinene som produseres på de mange ulike vingårdene familien driver.

- Vi har alt fra enkle, gode bordviner til de beste kvalitetsviner, sier Antinori, og liner opp et lite utvalg.

Hun flirer godt når skandinaviske journalister nekter å spytte. Og som, på refleks, hever øyenbrynene bitte litt når Antinori forteller at hun selvsagt drikker vin hver bidige dag. Som de fleste italienere.

- Ja, det er jo veldig bra for helsen. Det går vel en flaske om dagen. Men mye av vinen brukes på kjøkkenet. Vi bruker vin i en rekke matretter, til og med i brødet og i pizzaen her i regionen, forklarer arvingen - som bokstavelig talt er flasket opp på vin fra hun var 14.

60 viner

Vinfokuset er på de stedstypiske Chianti Classico-vinene, men familien har også en rekke vingårder flere steder i verden, inkludert USA og Ungarn. Til sammen produserer de mer enn 60 ulike viner.

- Jeg liker ikke så godt de tunge, store vinene, men mer de fruktige og elegante, sier Antinori.

Den siste vinen vi får smake, er Tinganello. Den smyger seg inn i munnhulen som en fløyelshånd med stor personlighet, og etterlater ingen tvil om hvorfor det er nettopp denne vinen som er familiens stolthet og fremste flaggskip.

Kunst og vinbutikk

Vinssenteret har også flere nytelser for kjennere: Blant annet en prisbelønt kunstsamling som består av både gamle, klassiske verker - og nyskapende samtidskunst. Men også en gammel vinpresse designet av selveste Leonardo da Vinci. I auditoriet kan du se en 15 minutter lang introduksjonsfilm.

Det er også gøy for ekte vinnerder å snoke i det moderne vinbiblioteket og å gå i den førsteklasses vinbutikken, som i tillegg har en rålekker bar. Når vi er på besøk, er dessverre restauranten med panoramavinduer og en stor uteservering på øverste plan stengt.

- Vi serverer tradisjonell toskansk mat med en litt moderne vri, forteller Antinori.

Men det får bli neste gang.

christine.baglo@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen