Kultur

Den hemmelige hagen i Rosendal

Rosendal i Hardanger er like idyllisk som navnet tilsier. Her finner du også Skandinavias minste slott – med en av landets mest eventyrlige hager.

Bilde 1 av 5

Trærne blir bare tykkere og tykkere, høyere og høyere og mer og mer knudrete jo lenger vi kommer opp den løvtunge alleen som fører oss opp til Norges eneste baroni. Midt inne i den staselige roselabyrinten, som står og venter på å blomstre når Dagsavisen er på besøk, ligger Norges minste slott og lyser av hvitkalket middelalder.

I 1658 giftet Norges rikeste arving, Karen Mowat, seg med en stolt dansk adelsmann, Ludvig Rosenkrantz, og fikk gården Hatteberg i Kvinnherad i bryllupsgave. Her bygde de det vesle slottet, som de kalte Rosendal, som sto ferdig i 1665. Noen år senere, opphøyde danskekongen den til lensbaroni, som det eneste av sitt slag i Norge.

– Danske adelsfolk var vant til å bygge i stein. Derfor ble det oppført i dansk herregårdstil, forteller omviser Simon Dahle Ravnholm.

Les også: Herlig, historisk kremtopptur i Hardanger!

Mye land

Ekteskapet skal visstnok også ha kommet i stand fordi den danske adelen ville kontrollere en større del av den norske adelen – og det norske territoriet.

– Karen Mowats familie skal ha rådd over mer enn 500 gårder, forteller Dahle Ravnholm.

Paret fikk flere barn. Men tre av parets sønner døde på slagmarken, og den siste sønnen, som arvet baroniet, mistet også begge sine to sønner tidlig. Derfor ble Baroniet Rosendal overtatt av slekten Rosenkrone 1745.

I 1927 ble godset overdratt til Universitetet i Oslo, som forvalter det den dag i dag. Slottet står fortsatt akkurat som det ble forlatt for nesten 100 år siden.

Tidsmaskin

Derfor knirker vi oss opp den store, marmormalte eiketrappen, for å vandre i en tidsmaskin, fra stilepoke til stilepoke gjennom de ulike rommene, som er formet av de forskjellige eierne gjennom 250 år.

Stattholderkammeret er det eneste fullstendig bevarte rom i Norge fra 1600-tallet, kledd med originale franske tekstiltapet. I biblioteket står det en enorm seng, og du kan også se en ekte duellpistol!

I den pompøse og royale finstua, Den røde sal, henger malerier av de fremste norske landskapsmalerne fra nasjonalromantikken, av blant annet J.C. Dahl og H.F. Gude. Og et kvinneportrett som Edvard Munch malte i 1880-årene. I soverommet i empiriestil bodde den siste, norske baronen.

– I 1821 ble adelsveldet avskaffet i Norge, forteller Dahle Ravnholm.

Musikkslottet

Pianoet i musikkrommet brukes den dag i dag, blant annet under kammermusikkfestivalen i august. Baroniets brede sommerkonsertprogram byr på alt fra klassiske mestre til visesangere. I sommer gjester blant annet Kari Bremnes, Susanne Sundfør, Mari Boine og en rekke andre artister baroniet.

Slottet er bygd rundt en stor borggård, med en enorm tredør som vokter. Slik skulle man kunne beskytte slottet mot eventuelle fiender. Nede i baroniets gamle vinkjeller er det nå et flott kunstgalleri, der det er skiftende utstillinger.

Men det kanskje aller mest imponerende av alt, er de vidunderlig vakre hagene som omgir slottet. For her kan du også vandre rundt i 300 år med hagehistorie og -stilretninger, med en renessansehage, en romantisk landskapspark og en velfylt kjøkkenhage.

Hemmelig hage

Vårt yngste reisefølge har for lengst slitt seg og forsvunnet. Dette er jo den hagen hun har lest om i alle de mystiske bøkene hun sluker. Den hemmelige hagen, full av enorme trær med digre hull som kan sluke deg helt, skjulte stier inne i hekken og enorme grener som inviterer deg opp. Og svære, blomstrende busker som du kan leke gjemsel bak, mens du blir litte grann svimmel av den bedøvende blomsterparfymen. Og selvsagt mål på mål med grønne plener og bakker, perfekt for et småblomstrete piknikpledd i sola.

Utenfor Baroniet finner du en stor landskapspark med rose- og urtehage. Og herlige, eldgamle trær du kan ta deg en dupp under!

– Det er alltid noe som blomstrer her, sier Dahle Ravnholm.

Mor har bare lyst til å kaste klokka, synke ned i en halvannenmeterstor trefavn med en fjærpenn, og skrive enda en mystisk barnebok om alle de rare vesenene som titter fram gjennom den knudrete barken og som lusker rundt inne i den frodige parken, der heltinnen skal be helten om et hemmelig kyss bak paddetårnet.

Her og der er det også satt opp små benker rundt i parken, så du kan nyte synet mot Hardangerfjorden, Hattebergsfossen og Rosendals emblematiske fjell, Malmangernuten.

Drivhuslunsj

Bak bedene som bugner av lupiner, knallgule ballblom og dypblå iris, ligger Drivhuset, der du kan få deg en deilig sommerlunsj – uansett vær. Inne i det pelargoniafylte drivhuset, som også har huset middelhavsvekster som appelsin- og fikentrær og manillahamp, er det lunt og deilig når det er litt hustrig ute. Ellers kan du sitte ute i sola på terrassen.

– Vi serverer en god del lokalmat, og grønnsaker fra vår egen hage. Blant annet salaten og rabarbraen til kaken. Og så smaksetter vi og pynter med urter og spiselige blomster, forteller servitør Synne Snilstveit.

Nyplukkede ingredienser fra hagen brukes også til de staselige slottsmiddagene som serveres i Det blå rom – men det er kun for grupper på bestilling.

Idyllisk bygd

Bygda Rosendal er også et meget hyggelig sted å bli igjen et par dager på. Gå på tur langs en av de 69 merkede stiene i Kvinnherad, eller prøve deg som isklatrer på en av Folgefonnas brearmer.

Og så bør du ta en tur inn i det flotte Folgefonnsenteret, som åpnet i fjor. I senteret kan du blant annet følge vannets reiser rundt jorda, lære mer om havressursbruk og klimaendringer, og få vite mer om Hardangerfjorden og om Folgefonna nasjonalpark.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det er stappfullt av moderne og interaktive aktiviteter for hele familien. Blant annet kan du høre hvordan fiskene «snakker».

– Har du noen gang hørt lyden av en brosme, spør turistsjef Karen Løvfall Vaage.

Vi rister på hodet. Og trykker på en knapp. Og den lyder som en… motor!

Mest imponerende er den vakre «sangen» til de snåle knølhvalene.

Den nye Folgefonnsenteret byr på mange artige interaktive opplevelser for store og små.

Etterpå sitter vi på kaia med en is og titter ut på fjorden, som blinker der ute. Hit har turistene valfartet helt siden britiske Thomas Cook begynte med sine ukentlige avganger med turistskip i 1875. Vi skjønner godt hvorfor. Her er det godt å være!

REISEFAKTA ROSENDAL:

Gå på tur opp på 890 meter høye Malmangernuten (middels, 2,5 timer), eller 1426 meter høye Melderskin (krevende) eller en tur inn Bondhusdalen, som skal være en av Norges fineste (enkel). Det er også mange andre spennende turmuligheter i området, også inn til levende støler med servering. Rosendal ligger i Kvinnherad kommune i Hardanger. Det tar cirka 6,5 timer å kjøre hit fra Oslo, 2,5 timer fra Bergen og 4 timer og 15 minutter fra Stavanger. Rosendal har også gode bussforbindelser. Den fineste måten å ankomme på, er imidlertid med snøggbåten Rosendal-Bergen! Det tar to timer fra Bergen, halvannen time fra Flesland og en time fra Os. Dagstur med rjordcruise fra Bergen/Flesland med baronibesøk koster 895 kr (kun båt 595 kr, t/r)

Baroniet Rosendal er åpent årlig fra rundt 10. mai til begynnelsen av september. Rosendal Kammermusikkfestival er fra 9.-12. august 2018. Tema i år er «musikk i skyggen av første verdenskrig», med verker av blant annet Stravinskij, Debussy og Ravel.

Overnatting:

Baroniet Rosendal Avlsgård & Fruehus har enkle, komfortable rom, med frokost på Storakjøkenet og fyr på grua. Middagstilbud. Dobbeltrom fra 980 kr.

Rosendal turisthotell tilbyr enkle, oppussede rom i en gammel sveitservilla i sentrum. Dobbeltrom fra 980 kr.

Rosendal Fjordhotel er et fire stjerners hotell rett ved fjorden, med a la carte-restaurant. Dobbeltrom fra 2000 kr.

Mer fra Dagsavisen