Den transsibirske jernbane er verdens mest ikoniske togtur. Her krysser «The Golden Eagle Trans-Siberian Express» en flik av Bajkalsjøen. FOTO: GOLDEN EAGLE TRANS SIBERIAN EXPRESS

De tøffeste togturene

Dette er reisene som garantert går på skinner! Se verden suse forbi – enten det er med et glass champagne i hånden – eller en god bok.

Det er noe helt eget med togreiser. En helt annen ro i kroppen. Følelsen av at sjelen også henger med i svingene, og ikke blir liggende igjen i sikkerhetskontrollen på en travel flyplass.

Den gode gamle Togreisen, med stor T, har fått en renessanse, og gjenoppstått i gamle, vakkert restaurerte vogner der du fortsatt kan kjenne en snev av fordums storhet – eller i hypermoderne vogner med panoramavinduer og komfortable lenestoler.

Flere tog har også deilige kupésenger om bord, så du våkner opp på et helt nytt sted neste morgen. Nesten som på et togcruise! Andre tog står stille om natten, og du overnatter på komfortable hoteller. Mange av de nostalgiske luksusturene er dyre, men en del av de andre spesialtogene for turister har flere standarder, slik at det også er muligheter for dem med mindre tykke lommebøker. Det er også rimeligere å reise utenom høysesongen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

 

Transsibirske jernbane

Den 8.000 kilometer lange togodysseen fra Europa og til Øst-Asia er den lengste og mest ikoniske togreisen man kan ta. Det er flere måter å gjøre den på – enten du velger eventyrervarianten på turistklasse – eller har råd til å velge en av luksusvariantene. Toget går fra Moskva til Øst-Sibir, der jernbanelinjene deler seg i tre: Den transsibirske går til Vladivostok, Den transmongolske går gjennom Mongolia til Beijing, og Den transmandsjuriske går gjennom Mandsjuria til Beijing. De fleste turistene velger en av togturene fra Moskva til Beijing, som tar cirka seks dager. For luksusutgaven kan du ta Gran Trans Siberian Express eller Den gylne tsar fra Moskva til Beijing, eller Russlands mest eksklusive tog, The Golden Eagle Trans-Siberian Express, fra Moskva til Vladivostok.

Pris: Avhengig av rute, selskap og opplegg. Billigste alternativ fra 5.500 kr på det ordinære passasjertoget. Luksustogene har også ulike kategorier. Pakkepriseksempel med KinaReiser (12 dager, stopp inkludert) 18.595 kr, eller 16 dager med privat chartertog, 41.600 kr (Vista Travel).

 

Rocky Monutaineer, Canada

Det vestlige Canada og det nordvestlige hjørnet av USA er et mekka for naturelskere – også dem som liker å nyte landskapene fra en varm god, stol. Rocky Mountaineer-togene har glasstak, så du kan følge med på de snøtoppede fjellene, isbreene og fossene uten å gå glipp av noe som helst. Togturen har hele åtte ganger vunnet prisen for «verdens ledende togtur», og «luksuriøse tog», under World Travel Awards, så her er du nærmest garantert en god opplevelse. Togene står i ro om kvelden, og du overnatter på hoteller i byer som Vancouver, Whistler og Jasper, som du også får litt tid til å utforske.

Pris: Du kan velge mellom 45 ulike turer, men den mest populære går mellom Vancouver og Lake Louise eller Banff. Du kan også reise på tre ulike klasser, etter hvor luksuriøst du ønsker det. En todagers tur fra Vancouver til Lake Louise med én natt på hotell koster fra 1.699 dollar og oppover.

www.rockymountaineer.com

 

Isbreekspressen, Sveits

Det finnes flere flotte panoramatogturer gjennom Alpene. En av de fineste går med Glacier Express mellom St. Moritz og Zermatt. Til tross for navnet, er det slett ikke noe hurtigtog – det kaller seg selv «det tregeste ekspresstoget i verden». Men de nesten åtte timene om bord brukes til gjengjeld på å tøffe seg gjennom noe av det vakreste i de sveitsiske Alper. Underveis kjører du over 291 bruer og gjennom 91 tunneler. Høyt til værs kommer du også, Oberalppasset ligger 2.033 meter over havet. Andre høydepunkter er den pittoreske akvedukten Landwasser Viaduct og spiraltunnelen mellom Preda og Bergün. Du sitter i spesialbygde panoramavogner med store glassflater. Restaurantvognen byr på lokale spesialiteter.

Pris: 212/121 euro på henholdsvis 1./2. klasse. Det er også mulig bare å kjøre kortere strekninger.

www.glacierexpress.ch

 

Afrikansk dekadense

Opplev den afrikanske drømmen fra togsetet med stil! Lek dekadent oppdager med luksustogselskaper som Shongololoekspressen, Blue Train og Rovos Rail, som tilbyr de mest eksklusive og episke togturene i det sørlige Afrika. Her kan du velge og vrake mellom ruter som går mellom alt fra ørkendynene i Namibia og vingårder i Sør-Afrika til Victoriafossen og safaristopp i Krugerparken. Noen fortsetter helt opp til Tanzania. Er reisebudsjettet trangt, kan du hoppe på Shosholoza Meyl-toget mellom Cape Town og Johannesburg (og flere andre steder) til en brøkdel av prisen – med kupéplass og restaurantvogn – i akkurat det samme landskapet Blue Train kjører gjennom. Én gang i uka kjøres deluxe Premier Classe-utgaven.

Pris: Døgnpriser fra 3000–4000 kr og oppover per dag. Lokaltogvarianten har en grunnpris 500 kr fra Cape Town til Johannesburg.

www.greatrail.com

 

Gjennom Australia

Trenger du virkelig tid til å tenke over noe, kan du sette deg på The Indian Pacific – og ta det 774 meter lange toget 4.352 kilometer fra kyst til kyst gjennom noen av Australias øde og mest uberørte områder, mens du teller kenguruer underveis. Start i Sydney ved Stillehavet, reis via Adelaide og end opp i Perth ved Det indiske hav fire dager senere. Togturen kan gjennomføres på mange ulike budsjetter – enten i deilige «flystoler» eller i luksuriøs, privat «gullkupé».

Pris: Fra cirka 5.500 kr. Tilbyr backpacker/studentpriser, cirka 40 prosent rabatt. Mange ulike pakketilbud.

www.gsr.com.au

 

Verdens høyeste togtur, Tibet

Nødoksygen og trykkabiner er standard på denne 1.972 kilometer lange togturen fra Xining i Kina til Lhasa i Tibet. Dessuten må du underskrive på et helsekort at du er i stand til å reise. Denne nye toglinjen, som regnes som en av verdens mest unike, klatrer nemlig opp til mer enn 5.000 meters høyde på vei til fjellriket Tibet. Mye av turen går over permafrosten, med utsikt til ville, vakre landskaper. Turen tar til sammen 24 timer. Du trenger en spesiell tillatelse for å reise inn i Tibet.

Pris: 130 dollar i beste sovekupé.

www.chinatibettrain.com

 

Skikkelig snobbete, Orientekspressen

Elsket du Agatha Christies «Mordet på Orientekspressen»? Reis tilbake i tid, skjerp stiff upper lip-aksenten din, og reis på tur med art deco-ikonet Venice Simplon Orient Expressen. Nærmere kommer du neppe mer sofistikert dekadense på to skinneganger. Du kan bli med det «rullende palasset» på både den klassiske dannelsesreisen til Venezia, eller på kortere turer til Paris og Berlin. Du kan også borde søstertogene Belmond British Pullman og Belmond Northern Belle og nøye deg med opplevelsesrike dagsturer i Storbritannia. Reisene går ut fra flere britiske byer, ofte med et spesielt tema om bord, fra historiske turer til lunsjer med ekte mordgåter!

Pris: Dagsturer/døgnpriser fra rundt 300–1000 euro.

www.belmond.com/venice-simplon-orient-express

 

Skytoget, Argentina

Hva med en togtur over skyene det karrige og fascinerende fjellandskapet helt nord i Argentina kan du kjøre med Tren de las nubes, «skytoget», som går fra den fine byen Salta, og som passerer 29 bruer, 21 tunneler og 13 viadukter på den 217 kilometer lange veien. Noe som tar 16 timer, med en gjennomsnittsfart på 35 km/t. Du har i alle fall tid for kontemplasjon underveis! Toget stopper også ulike steder, så passasjerene kan få oppleve de små gruvebyene, kjøpe suvenirer, og ta bilder. Viadukten i Polvorilla på 4.200 meters høyde er denne turens absolutte høyde- og endepunkt.

Pris: 116 euro

 

Førsteklasses i Spania

Du kan velge mellom to førsteklasses togturer i Spania med stopp i vakre byer og landskap og gourmetmat i vakre, overdådige vogner. Al Andalus tilbyr ulike rundreiser i Andalucía, samt på flere andre strekninger. Salongene fra 1930-tallet er dekorert i «Belle Époque»-stil i kupeer som tidligere skal ha blitt brukt av britiske kongelige. Toget stopper flere steder, og alle guidede utflukter er også inkludert i prisen. Vil du heller oppleve det litt mer ukjente Nord-Spania kan du ta El Transcantábrico gjennom det ville, grønne landskapet mellom for eksempel matbyen San Sebastian til pilegrimshovedstaden Santiago de Compostela. Luksusutgaven av toget heter Gran Lujo, mens den andre varianten er noe rimeligere.

Pris: Fra 1140 euro for tre dager/fire netter (Al Andalus). Fra 486 euro for tre dager/to netter (El Transcantabrico Gran Lujo).

www.renfe.com/trenesturisticos/index.html

 

Norske togturer

Flere norske togreiser står på listene over verdens flotteste. Har du for eksempel kjørt den guidede turen på Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes? Eller tatt Flåmsbanen? Bergensbanen er en annen vakker togstrekning, vinter som sommer. For et skikkelig togeventyr, tar du Nordlandsbanen over Svartfjellet opp til Bodø. Og hopper på den 43 kilometer lange Ofotbanen, som går mellom Narvik og Svenskegrensen. Episk! Er du fan av gamle tog, kan du også bli med på en kulinarisk togreise rundt i landet med Historiske Togreiser.

Pris: Fra 299 kr for miniprisbilletter med NSB.