Kultur

De har drømmejobben i skibakken

For noen blir hobbyen også yrkesvei. Samantha (35) og Lasse (73) gjorde hobbyen til jobb, og ble profesjonelle skiinstruktører.

Med bare noen ukers intensiv kursing kan du jobbe som skiinstruktør hvor som helst i verden.

– Etter 40 år i mørke teatersaler er det utrolig deilig å jobbe ute i lyset igjen, sier Lasse Dehle (73).

Etter en lang karriere som teatersjef og teaterinstruktør har han som pensjonist valgt en noe uvanlig ekstrajobb som skiinstruktør.

– Jeg begynte å jobbe som skiinstruktør rundt 1970, og finansierte store deler av studiene ved å jobbe på skiskole om dagen og i baren om kvelden, forteller han.

Lasse Dehle jobbet mye som skiinstruktør da han var ung, og har vendt tilbake til yrket etter at han ble pensjonist. Foto: Privat/NTB

Lasse Dehle jobbet mye som skiinstruktør da han var ung, og har vendt tilbake til yrket etter at han ble pensjonist. Foto: Privat/NTB

Etter endt utdanning ble skibakken byttet ut med teatersalen.

– I mange år jobbet jeg ikke som skiinstruktør i det hele tatt. Men da jeg ble pensjonist for fire år siden, ringte han som driver Beitostølen skiskole, og lurte på om jeg ikke ville komme og jobbe litt igjen. Nå jobber jeg de ukene det er behov for meg, sier han.

I år er det mindre etterspørsel etter instruktører, men Dehle regner med å jobbe i vinterferieukene og i påsken.

Les også: Sledeturer, ishotell, nordlysjakt eller snøkiting – bli med til eventyrlige vinteropplevelser i nord

Pendler til Norge

En litt ferskere skiinstruktør er Samantha Terry (35). De siste fem vintersesongene har hun og mannen reist fra hjemlandet Danmark for å tilbringe tre måneder som instruktører på Beitostølen.

– Det er mange ting jeg liker med å være skiinstruktør. Den ene er at jeg får lov til å jobbe ute. En annen er at jeg elsker å lære bort. Å gi gleden over å stå på ski videre, gir meg mye tilbake, sier hun.

Danske Samantha Terry har tilbrakt de siste fem vintrene på ski i Norge, og finansierer oppholdet ved å jobbe som skiinstruktør. Foto: Privat/NTB

Danske Samantha Terry har tilbrakt de siste fem vintrene på ski i Norge, og finansierer oppholdet ved å jobbe som skiinstruktør. Foto: Privat/NTB

Med en oppvekst i Danmark er hun slett ikke født med ski på beina, men ble glad i skigåing da hun tok utdanning som friluftsveileder i 2012.

– I den forbindelse var vi blant annet ni uker i Norge, og ble instruktører i telemark. Det vekket skiinteressen, forteller hun. Og legger til at muligheten for å få stått på ski selv er mye av grunnen til at hun og mannen velger å jobbe i Norge hver vinter. Resten av året jobber hun som leder av en svømmehall.

Nå er hun i mammaperm, men er likevel på plass i Norge fordi mannen skal jobbe som instruktør som vanlig.

Utdanner instruktører

I Norge er det Den Norske Skiskole som er autorisert til å utdanne skiinstruktører. I 2019 utdannet de rundt 400 instruktører. Hvor mange som jobber som skiinstruktør i Norge, finnes det ingen oversikt over.

– I Norge er skiinstruktør ingen beskyttet tittel. I mange andre land får du ikke jobbe som instruktør hvis du ikke er sertifisert. Vi har et mål på sikt om at også alle som jobber som instruktør i Norge, skal ha tatt instruktørutdannelsen, sier president i Den Norske Skiskole, Jill Garen.

Utdannelsen er delt opp i fire trinn. Tar du trinn 1, kan du være instruktør i Norge. Tar du også trinn 2 blir du internasjonalt sertifisert skiinstruktør, og kan i prinsippet jobbe hvor som helst i verden. Trinn 1 og trinn 2 består begge av et kurs på 70 timer. I tillegg må du ha 50 timer praksis før du blir såkalt IVSI-sertifisert, som er den internasjonale utdannelsen.

– Tar du trinn 3 og 4, blir du sertifisert som «ISIA internasjonalt godkjent profesjonell skilærer», og kan blant annet utdanne instruktører og guider offpiste. Trinn 3 og 4 stiller også strenge krav til dine egne skiferdigheter, og tar en hel sesong å gjennomføre, forteller hun.

Instruktørkurs tilbys på mange skidestinasjoner rundt om i Norge, samt i Kina og Østerrike. De fleste kursene i Norge gjennomføres som planlagt tross korona.

– Det meste av undervisningen foregår uansett utendørs. Men vi har gjort tilpasninger ved at teoridelen gjennomføres digitalt, forteller Garen, som i tillegg til å være president i forbundet driver skiskole i Myrkdalen.

Les også: På to hjul i skibakkene

Nyttig erfaring

Lasse Dehle mener det å være skiinstruktør gir nyttig erfaring nesten uansett hva du senere vil jobbe med.

– Som skiinstruktør må du forholde deg til alle typer mennesker, du lærer rett og slett mye om menneskebehandling. Som teaterinstruktør hadde jeg god nytte av erfaringen fra å ha instruert på skiskole. Det lærte meg mye om formidling og hvordan man får fram det man vil hos folk, forteller han.

Han mener en stor svakhet ved skiinstruktøryrket er lønns- og arbeidsvilkårene.

– Det er vanskelig å leve av å være bare skiinstruktør. Det gjør at mange bare holder på noen år mens de er unge, og det blir relativt stor gjennomtrekk av instruktører. Men jeg vet at flere skiskoler er oppmerksomme på problemet, og derfor forsøker å skape sommeraktiviteter som gir muligheter for helårsarbeid, sier han.

Blir ikke rik

Daglig leder ved Beitostølen Aktiv & Skiskole, Tor Håvard Kolbu, skulle ønske flere nordmenn ville jobbe som skiinstruktører. På Beitostølen er både en god andel av dem som tar instruktørkurs og jobber som instruktører, fra andre land.

– Mange nordmenn er veldig karrierebevisste. Du blir ikke rik av å være skiinstruktør, men du får muligheten til å reise verden rundt for å stå på ski. Det blir en livsstil, sier han.

Selv har han vært skilærer i 30 år, og i mange år jobbet han i Norge om vinteren og i Australia om sommeren.

– De siste årene har jeg blant annet holdt instruktørkurs i Kina. Utdannelsen gir gode muligheter til å jobbe internasjonalt. Som skiinstruktør er det kort vei til mange muligheter: Med to ukers intensivkurs og 50 timer praksis kan du jobbe hvor som helst i verden, påpeker han.

Og legger til at man som instruktør gjerne blir del av et særlig godt arbeidsmiljø.

– Det er et unikt miljø fordi man ofte også bor sammen. Det blir som en stor familie, sier han.

Bli tindevegleder

  • Vil du jobbe på ski i bratte fjell, er foruten skiinstruktør også tindevegleder en mulig karrierevei. I mange land i verden kreves det at man har status som IFMGA Mountain Guide/Tindevegleder hvis man skal ta med folk i fjellet mot betaling.
  • Å kvalifisere seg til å bli tindevegleder er en krevende prosess som tar over tre år, og omfatter en lang rekke tema knyttet til natur og mennesker i forbindelse med klatring, bre og ski.
  • For å kunne starte kvalifiseringen må man først søke om opptak. Dersom søknaden godkjennes, blir man invitert på opptakssamlinger. Når disse er bestått, kan en begynne på kvalifiseringen. Kvalifiseringen går over 3,5 år og inneholder ca. 110 kursdager, 10 uker praksis og minst 1500 timer egenutvikling. Kursene er fra fem dager til to uker lange, og foregår over hele Norge og i alpelandene.
  • I Norge er det yrkesforbundet Norske Tindevegledere (NORTIND) som forvalter den formelle godkjenningen for tindevegledning/høyfjellsføring i Norge på vegne av det internasjonale fjellførerforbundet International Federation of Mountain Guide Association (IFMGA/UIAGM/IVBV).

Kilde: Nortind.no

Mer fra Dagsavisen