Kultur

Danmarks beste temamuseum

Reise helt ut til den jyske vestkysten, bare for å se et bunkermuseum? Ja, absolutt! Tirpitz Museum i Blåvand byr nemlig på arkitektur og fortellerkunst i verdensklasse. Det er helt rått!

Bilde 1 av 0

Danmarks beste temamuseum er ikke så lett å få øye på, der det ligger, bortgjemt i en enorm sanddyne på den forblåste, vestjyske kysten. Kun en drøy time vest for Legoland. Riktignok leder gamle, rødrustne rør vei inn til en sliten betongkloss.

Myriaden av biler utenfor forteller imidlertid at dette ikke er hvilken som helst avdanka og nedtisset bunker. Men selv den mest optimistiske krigshistorikerentusiast hadde ikke kunnet håpe på den eventyrlige tilstrømningen som dette museet, som åpnet i fjor sommer, har fått.

Og det er ikke så rart.

Nazibunkers

Sanddynen åpner seg nemlig som en sprukken sandkake. Og fører deg ned i mørket. Tilbake til den tiden da tyske lærstøvler trampet rundt her, mens de bygde mer enn 200 nazibunkerer langs den danske vestkysten, under oppbygningen av Hitlers «Atlantvold». Den største artillerifestningen fikk navnet Tirpitz, oppkalt etter det gigantiske, tyske slagskipet Tirpitz, som for øvrig ble senket utenfor Tromsø i 1944. 1000 omkom.

Nede i mørket møter vi dem igjen. De tyske soldatene. Hun som forelsket deg så inderlig i en av dem. Den danske motstandsforkjemperen. Generalen. Gjennom å følge ulike personer som opplevde hendelsene på kroppen, gjennom de dramatisk lyssatte ruinrestene og snedig oppsatte temarom, får du bli med tilbake til en tid som utfordret grensene mellom det gode og det onde. Lys og mørke.

De var kanskje ikke like krystallklare som man skulle tro.

Livet under jorden

Det er ikke så rart at man gyser litt på ryggen nede i mørket, der tyske fly kommer susende inn gjennom dataanimasjoner på veggene. Der noen forteller nervøst om hvor upålitelige kanonsystemene kunne oppføre seg. Hvordan det var å leve i mørket, bak metertykke vegger under jorden i månedsvis, og bare gå ut for å tømme dobøtta.

Hvordan skammen kunne rive i stykker et liv utenfor.

Filmsnutter, velkomponerte og særdeles effektfulle dataanimasjoner og overraskende effekter gjør den dramatiske tidsreisen til en uforglemmelig opplevelse. Noe som synes godt i ansiktene til alle som går rundt her.

Man får nemlig utdelt en høretelefon som aktiveres ved å holde dem over lydpunkter hele veien rundt i utstillingene. Da begynner stemmene å fortelle deg små, spennende historiesnutter. Du kan gå her i timevis, fullstendig trollbundet.

– Alt er utrolig realistisk og overraskende. Det er rart å tenke på at alt dette har skjedd, sier danske Jens Nederby, som er på besøk med familien.

Ta på et lik

Museet byr også på mer enn krigshistorie. I utstillingen «Den skjulte vestkyst» blir lokalområdets historie fortalt med samme spennende og suggererende fortellergrep. Her er hvert utstillingspunkt utstyrt med et interaktivt element, om gjør det til en artig opplevelse, også for barn som er med.

Her får vi blant annet høre fortellingen om de døde sjømennene som ofte drev i land på den værharde kysten. De ble begravd i «dødmannsbjerge» i sanddynene, fordi man ikke visste at de var kristne. Og fordi man var redd for sykdommer. Kystfolket var dessuten redde for at dauingene skulle komme etter dem!

Derfor er det turens yngste som får oppdraget med å stikke hånden ned i kisten som står utstilt på gulvet.

– Jeg tør ikke, grøsser hun.

Men må gjøre det til slutt.

– Iiiiik!

Mammut og flodbølge

For kysthistorien er både skummel og spennende. Vi får høre om redningsaksjonen der alt gikk galt. En pepret prikketavle lyser opp – og viser antall forlis langs kysten. Tusenvis. Vi få høre om hvordan folk likevel gleder seg til vrakgodsauksjonen, årets store høydepunkt og fest.

Plutselig blir det mørkt. Nordlyset flommer over taket, og en mammut dukker opp på langveggen. Før vi oversvømmes fra alle kanter av en flodbølge, det rumler og rister i hele rommet. Vi føler til og med vinden i nakken!

– Det er et virkelig flott museum. Det at vi kan følge ekte menneskers historier gjør det utrolig mye mer interessant, sier Kirsten Hilmar Kjær, som har med seg døtrene Silke (9) og Lærke (13) på museumsbesøk.

Det er jentene enig i.

– Det er veldig spennende. Filmen var helt vilt bra laget. Det var nesten som å være der selv, sier de til Dagsavisen.

Havets gull

«Når jeg finner en ravbit på stranden, er det som om å finne en verden. Kanskje blir den et hjerte, kanskje et kors? Kanskje akkurat den biten som passer i kjedet jeg skal lage til kjøpmannens kone», sier ravsliperen.

Den tredje utstillingen på museet handler nemlig om rav – «Havets guld». Allerede for mer enn 3500 år siden saumfarte våre forfedre de danske strendene for å lete etter «soldråper», som skulle blidgjøre gudene.

Noen av dem er er mer enn 40 millioner år gamle. Inni enkelte av dem kan du se insekter som ble fanget av tiden: tusenbein gresshopper og edderkopper.

Interaktiv utforsking

Hvordan rav blir til, funnet, og alt det rare du kan gjøre med dem, kan du utforske i store, svarte søyler og gullformede kuber inne i et rom som minner mer om et hypermoderne utstillingsvindu for Gucci eller en fasjonabel smykkebutikk. Der er det også en egen utstilling med fantastiske objekter som er blitt laget av ravbiter – fra piper og smykker til Operaen i Sydney.

– En fin ravstein kunne koste mer enn en fullvoksen slave i Europa, forteller «ravsliperen».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vi blir gående her nok en stund og beundre både rav og den utrolig flotte designen og arkitekturen, som det danske arkitektkontoret Bjarke Ingels Group (BIG) står bak.

Og skjønner godt hvorfor danskene sporenstreks stemte det fram til årets beste temamuseum i fjor.

Dagsavisen var invitert til Danmark av Billund Resort.

Mer fra Dagsavisen