Byttelån hytte

Gratis ferie? Du trenger ikke bytte bort huset ditt - bytt bort hytta eller ferieboligen!

Du har kanskje, som hytteeier, tenkt tanken noen ganger - at det kanskje er dumt å låse seg til ett sted, når det er så mange andre fine steder å oppleve. Og at du liksom må dra på hytta, for å få brukt den.

Nordmenn eier mer enn 400.000 hytter i det ganske land - i tillegg til tusenvis av ferieboliger rundt i verden. Ifølge priseksempler fra Din side Penger, kan døgnprisen på en gjennomsnittshytte som brukes 20 døgn i året fort komme opp i 4.700 kroner. Da blir det fort dyrt med både hytte på fjellet, ved sjøen og i Spania.

Men den gode nyheten er at du jo enkelt kan få i pose og sekk - og tilgang på en hytte på fjellet eller ved sjøen - uten å investere i en ny. Akkurat som du kan byttelåne bolig, kan du også byttelåne feriestedet ditt.

 

Ønsker seg sjønær hytte

Har du en sommerhytte og ønsker du deg hytte på fjellet i vinterferien? Da kan du for eksempel kontakte Olav Brekke, som er en av flere som nå har lagt ut hytta si på et av de relativt nye nettstedene som formidler hyttebytte imellom folk i de nordiske landene.

- Det er jo en kjempeidé! Jeg har en hytte på Veggli, i et område som er spesielt flott nå i vintersesongen. Siden jeg har voksne unger, kan noen gjerne få ha den i vinterferien. I bytte ønsker jeg meg aller helst en hytte i Stavern-området, der jeg er litt kjent fra før, i sommerferien, sier Olav Brekke, som la ut hytta på et hyttebyttingsnettsted for et års tid siden.

 

Trege nordmenn

Ennå er det ikke så mange som har lagt ut hyttene sine på byttenettstedene.

- Egentlig er det litt rart at det ikke er mer fart på disse nettstedene - men det er mulig at vi nordmenn er så sære at vi kvier oss litt for å dele på hytta. Men det kan jo også være at det er mange som ikke har tenkt på denne muligheten, påpeker han.

Brekke mener det ligger en trygghet i å bytte framfor å leie ut.

- Ved bytting ser man jo fort om det er ordensfolk du bytter med, sier han.

 

Uutnyttet ressurs

- Det står veldig mange flotte hytter tomme store deler av året som en uutnyttet ressurs. I stedet for at alle må ha egen hytte både ved sjøen, på fjellet og kanskje i utlandet - er det lurere å bytte når ferieboligen står ledig, sier Jens Ove Lillegraven, daglig leder av It Drift, som står bak nettstedet www.hyttebytte.no.

I tillegg finnes det et nettsted som heter www.byttehytte.no.

Lillegraven forteller at det har vært litt tregt å komme i gang. Foreløpig ligger det 40-50 hytter tilgjengelig på nettsidene, til bytting og utleie.

- Jeg trodde det ville blitt mer respons. Men kanskje nordmenn fortsatt synes det høres litt skummelt ut, undrer Lillegraven, som tror det er en modningssak.

Du kan også byttelåne hytta eller ferieboligen din gjennom de mer tradisjonelle boligbytte-organisasjonene.

- Vi har ikke så veldig mye av denne typen ren hyttebytting ennå. Men mange boligbyttere legger også ut hyttene eller ferieboligen sin i tillegg til boligen, forteller Arne Haukland i Boligbytte, som er en del av den internasjonale organisasjonen HomeLink International.

- Fordelen er jo at man ikke nødvendigvis trenger å bytte bolig på samme tidspunkt på året, påpeker Haukland, som selv benyttet seg av et fransk ektepars ferieleilighet i Marrakech i vinterferien.

 

Vær ærlige

Haukland påpeker at hytta bør ha en relativt høy standard for å legge den ut på internasjonale sider.

- Man må i alle fall være tydelig! Gamle, enkle hytter uten strøm og toalett som ligger langt fra veien kan fort gi en italiener et skikkelig sjokk! Det er også viktig å si noe om klimaet, for eksempel på høyfjellet. De som sitter i Roma vet ikke noe særlig om det, påpeker Haukland.

Foreløpig har også denne organisasjonen lite bytter mellom nordmenn.

- Det er ikke så veldig vanlig - men vi ønsker mer av det! Det er jo veldig smart - spesielt med tanke på det norske prisnivået. Norgesferien blir straks mye billigere på denne måten, sier han.

 

Aktiv bytter

Haukland, som bor i Ulvik på Vestlandet, og har byttet bolig ti-tolv ganger tidligere, vurderer nå selv å byttelåne hus med en familie i Porsgrunn.

Ellen Karin Toft Larsen har byttet bort boligene sine åtte-ti ganger.

- Du kommer til helt andre steder enn om du leier! Og så bor du på et sted som er mye bedre utstyrt, har bedre standard og er mer komfortabelt enn et vanlig utleiested, sier Toft Larsen.

Blant annet har hun feriert to steder i Italia, i Nice, Paris og i Århus.

- Vi laget en «pakke» bestående av tilgang på huset vårt i Lillesand, en liten leilighet i Oslo og hytta på Rauland. Tilgang på tre steder gjorde det mer attraktivt for andre å bytte med oss, påpeker hun.

 

Rimelig norgesferie

De har også byttet til seg en særdeles rimelig norgesferie i Lofoten - der prisene vanligvis er skyhøye om sommeren.

- Det var veldig vellykket, med 30 grader hele perioden, forteller Larsen, som godt kunne tenke seg et norgesbytte igjen.

Og du trenger ikke alltid gå gjennom en organisasjon.

- Jeg har en venninne som har hytte ved sjøen, og som bytter en sommerferieuke her med en vinterferieuke på en kollegas hytte på fjellet hvert år. Det er jo også veldig lurt - og sikkert noe som mange flere kunne gjort, påpeker hun.

christine.baglo@dagsavisen.no