Reis til kultur- og museumsbyen Washington neste år, mener Lonely Planet. FOTO: THINKSTOCK

Byene du bør besøke neste år

Begynner du å bli litt lei av København, Paris, Roma og London? Lonely Planet har listet sine byfavoritter for året som kommer.

 

Nordmenn er blitt noen riktig storbyturboer. Det er ikke uvanlig med både én, to - og kanskje til og med både tre og fire storbyturer i året.

- Vi reiser først og fremst dit det finnes direkteruter, sier markedssjef Ellen Wolff Andresen i reisebyråkjeden Ticket.

Mange kampanjer

Det er mer komfortabelt, og mange av rutene er betjent av lavprisselskaper, som til tider kan tilby svært rimelige billetter. Så det gjelder å følge med, og melde seg på flyselskapenes nyhetsbrev.

- Konkurransen er stor, og flyselskapene har veldig mange kampanjer der du kan få billetter til svært gode priser, sier hun.

Det siste året har også reiser til USA eksplodert i popularitet - mye takket være Norwegians langdistansesatsing. Spesielt New York har klatret massivt på listene over populære storbyer, og ligger på en tredjeplass på Tickets rutefly-liste for vinteren, bak Bangkok og London.

Alternative storbyer

Men begynner du å bli litt lei av klassikerne, kan du ta en titt på Lonely Planets liste over byene de mener du bør reise til i 2015, ifølge den nye guiden «Best in Travel 2015». Kanskje Washington DC kan være et spennende alternativ til New York? Og Maltas koselige hovedstad Valletta er kanskje vel så hyggelig som Palma på Mallorca? Prøv selv, da vel.

 

1. Washington DC i USA

Washington er en av verdens beste byer for å besøke museer og monumenter, mener guidebokekspertene. USAs nasjonalmuseum, Smithsonian Institution, er selvsagt hovedattraksjonen. I 2015 kan du blant annet beskue Abraham Lincolns hatt og pistolen han ble skutt med, under 150-års jubileet for hans død. I tillegg er byen kjent for å by på særdeles livlig natteliv, spesielt for homofile, og mange bra etniske spisesteder. Sjekk også hva som skjer i de gamle industriområdene CityCenterDC og The Yards.

 

2. El Chaltén i Argentina

Denne postkortvakre småbyen er base for fot- og rideturer i noe av det vakreste terrenget Sør-Amerika har å by på. Med en beliggenhet rett under flere mer enn 3000 meter høye snøpyntede fjell, med dundrende fosser og noen av de største isbreområdene i verden, er det flere fristelser som venter. Argentinas fotturhovedstad er i seg selv er også et koselig sted å være, selv om den er ganske ny, og kan feire 30 år til neste år. Det er også mange håndverkere, gründere og en håndfull ekte gauchoer som har slått seg ned her. Og det er fortsatt ikke mobildekning …

 

3. Milano i Italia

Milano er blant byalternativene som er mer velkjente for nordmenn. Men det er en ekstra god grunn til å besøke Italias fryktløse motehovedstad i 2015 - da arrangeres nemlig verdensutstillingen Expo 2015 i perioden mellom mai og oktober. Denne gangen er det mat og bærekraftig matproduksjon som står i fokus - så her bør gourmetene og hobbykokkene kjenne sin besøkelsestid. Det mer enn 1,1 million kvadratmeter store utstillingsområdet vil bli laget som en klassisk romersk by, inkludert en kanal og en kunstig innsjø, omgitt av paviljonger fra mer enn 144 land. Smak og lær å lage framtidas mat, og vær med på vinsmakinger og foredrag. Gatemusikanter og dansere underholder i gatene.

 

4. Zermatt i Sveits

Neste år er det 150 år siden Edward Whymper ble den første til å bestige ikoniske, 4.478 meter høye Matterhorn, som ruver over sjarmerende Zermatt. Fire timer etterpå raste de imidlertid alle sammen i døden på vei ned igjen. Men bragden skal feires med åpningen av den nye basehytta Hörnli Hut og en utendørs teateroppsetning. Byen er også den perfekte base for å teste fjellene selv, med eller uten ski på beina. Du finner blant annet noen av Europas høyeste skiløyper her, og den høyeste kabelbanen.

 

5. Valletta på Malta

En tur til Valletta er fortsatt som en reise tilbake i tid, men byen har også fått en arkitektonisk makeover de siste årene. Rusle rundt under de karakteristiske karnapp-pyntede fasadene i den gylne havnebyen og hovedstaden, mens du fordyper deg i fordums ridderhistorie. I 2015 er det 450 år siden den langvarige tyrkiske beleiringen på 1500-tallet. Etterpå kan du sjekke ut stjernearkitekten Renzo Pianos nye parlamentsbygning og utendørsauditorium. Dessuten snakker alle engelsk!

 

6. Plovdiv i Bulgaria

Denne lille kultur- og kråkeslottperlen har du neppe hørt om. Likevel har den vært her lenge, helt siden 6.000 år før Kristus, noe som gjør den til en av Europas eldste byer. Derfor finner du mer enn 200 arkeologiske severdigheter her, i tillegg til en nydelig gamleby med en rekke restaurerte bygninger fra mange tidsepoker, mange av dem med fine museer inni. Det er også flere håndverksmarkeder. Bulgarias nest største by ligger dessuten naturskjønt til under Rhodopefjellene.

 

7. Salisbury i Storbritannia

Salisbury er mer enn et lite stopp på veien til Stonehenge, mener Lonely Planets reiseeksperter. Den erkebritiske byen er verdt et besøk i seg selv, med mye kultur og spennende historie. I byens flotte katedral kan du dessuten beskue den best bevarte kopien av Magna Carta, dokumentet som sikret vanlige folks rettigheter overfor kongemakten. I 2015 er det 800 år siden denne begivenheten, noe som skal feires med en rekke arrangementer, inkludert en blomsterfestival. Og så må du teste ut en av de hyggelige pubene, for eksempel The Old Mill eller The Cloisters.

 

8. Wien i Østerrike

Nyt fornem bløtkakearkitektur, les papiraviser på klassiske, intellektuelle wienercafeer, diskuter opera i pølsebodkøen og se spennende kunst i gamle brødfabrikker og nydelige kulturperler. Pluss på hyggelige småkvarterer med artige butikker og mulighet til å høre noe av den beste klassiske musikken i verden. Gode viner har de også. Hestefrelste må dessuten få med seg oppvisningene på Den spanske rideskolen, som er blant de ypperste i verden! Neste år feirer dessuten boulevarden Ringstrasse 150 år, med mange arrangementer.

 

9. Chennai i India

Chennai, den varme og fuktige megabyen i sør, er en ofte oversett by, mener Lonely Planets ekspertpanel. Her finner du både spennende museer, statuedekkede templer, og et livlig kulturliv med en stor filmindustri. Du kan rusle langs de lange strendene som kanter byen som tidligere het Madras, og se på dagliglivet. I 2015 åpner dessuten byens splitter nye luftkondisjonerte metrosystem, noe som gjøre det mye enklere å komme seg rundt. Dessuten er det mange spennende severdigheter i nærheten.

 

10. Toronto i Canada

Et besøk i Toronto er et besøk i hele verden! Byen er en av de mest multikulturelle på kloden, med mer enn 140 språk som er vanlige i gatene. Det er også dette som er byens store sjarm. Utforsk de artige og forskjellige bydelene, med mange gode restauranter og konsertsteder. Er været fint, kan du ta ferja over til Toronto Island, der du har panoramautsikt til skyskraperne. I 2015 skal byen også arrangere de Panamerikanske lekene, som forventes å tiltrekke seg rundt 250.000 turister.