Kultur

«Bli ny»-ferie

Noen ganger trenger man en time out. Der du kan få ladet batteriene skikkelig, tenkt gjennom livet og kanskje bli motivert til å endre retning og dårlige vaner. Her er seks reiser du kan komme hjem fra med et litt annet syn på tilværelsen.

Bilde 1 av 6

1. Yoga retreat i India

Yoga er blitt en del av hverdagslivet også for mange nordmenn. For å fordype deg i kunsten, er det ypperlig å reise til yogaens hjemland, India, der det finnes hundrevis av ashramer, yogaskoler og -sentre som tilbyr opphold over kortere eller lengre tid, både for nybegynnere og erfarne. Mange tilbringer flere uker eller måneder her, for å få et skikkelig avbrekk fra alt. Husk imidlertid at yoga i India ofte handler om mer enn bare den fysiske utøvelsen som vi ofte fokuserer mer på her i vesten – i India er det også ofte mer fokus på pust, mantrasynging, renselse, meditasjon og det åndelige aspektet. Noen skoler har strenge regler for bruk av digitale duppeditter, kost og sosial omgang, andre er langt mer «vestlige» og liberale. Tenk nøye gjennom hva som passer for deg før du bestiller et opphold. Den britiske avisen The Guardian anbefaler Goas Purple Valley som et bra alternativ for nybegynnere, med noen av verdens beste ashtanga-lærere, WiFi, detoxjuice, svømmebasseng og en avslappet, moderne, vestlig stil (www.yogagoa.com). For en litt mer autentisk opplevelse, men med moderne komfort i nye hus, kan du for eksempel prøve deg på Phool Chatti Ashram i Rishikesh, pittoresk beliggende ved foten av Himalaya og ved Ganges nord i landet, kurs for både nybegynnere og viderekomne (www.phoolchattiyoga.com). Begge har ukesopphold til rundt 7.000 kr.

2. Ayurveda på Sri Lanka

Den tusenårsgamle indiske behandlingsformen ayurveda står fortsatt meget sterkt på Sri Lanka (det er også mange gode tilbydere av dette spesielt i Kerala-området i det sørlige India). Den baserer seg på naturmedisinsk behandling med aromatiske oljer og naturlige ekstrakter, massasje og fokus på persontilpasset, vegetarisk kosthold. Ayurvedatilbudet på øya er stort, men de fleste rene aruyrvedaresortene ligger på sørvestkysten. De fleste større luksushoteller tilbyr dessuten også ayurvedabehandlinger på eget spa. Du kan velge mellom alt fra avslapnings- og velværepakker til mer helseorienterte opphold med legekonsultasjoner og et strengere diettregime. Et av de aller beste stedene er økoturisme-himmelen Ulpotha, som tilbyr to ukers opphold til 2940 dollar, alt inkludert, også to yogaklasser daglig (www.ulpotha.com). Barberyn Reef Ayurveda Resort er et annet godt alternativ i Beruwala, fra 155 euro per døgn, inkl. fullpensjon og behandlinger (www.barberynresorts.com).

Her finner du flere tilbud: www.spadreams.com/ayurveda/ayurveda-in-sri-lanka

Les også: Stor strandguide til Sri Lanka

3. Meditasjonsferie i Thailand

Mange ønsker å komme bort fra alt i en periode, rense, tanker, sinn og kropp. Og å lære teknikker for å få din indre gnålefant til å holde munn, i alle fall en liten, hellig stund. Da kan et opphold i et buddhistisk kloster i Thailand være det rette. Buddhismen er ikke egentlig en religion, men en filosofi som tar for seg mange av utfordringene vi alle møter i livet. Meditasjon og stillhet er en viktig del av en buddhistisk retreat, og tempelvariantene er nok for de litt mer seriøse. Her er det ofte ganske strenge leveregler man må følge. Det er to hovedvarianter av buddhistisk meditasjon, smatha – som fokuserer på ro og konsentrasjon, og vipassana – som fokuserer på innsikt og mindfulness, eller «oppmerksomt nærvær». Oppholdene og klassene i templene er som oftest «gratis», men en donasjon er forventet. Det finnes hundrevis av templer, der man kan delta på alt fra daglige meditasjonsklasser til lengre opphold der du bor og lever i tempelområdet. Det beste for en nybegynner er å starte i et tempel som tilbyr vestlige instruksjon på engelsk. Wat Suan Mokkh tilbyr for eksempel et ti dagers retreat i stillhet i et skogkloster i det nordlige Bangkok (www.suanmokkh-idh.org). Nær Chiang Mai i nord er Wat Rampoeng et annet alternativ, minimum ti dagers opphold. (www.watrampoeng.net/watrampoeng).

Ellers er det mange meditasjonssentre landet rundt som tilbyr en mer vestlig tilnærming til buddhistisk meditasjonsteknikker, og tilbyr «retreats» av ulik lengde og med ulikt innhold, ofte i kombinasjon med yoga.

Her finner du flere alternativer: www.sawadee.com/thailand/meditation/

4. Gå i kloster

Mange kristne klostre er også åpne for alle mennesker som ønsker å trekke seg litt tilbake for en periode – eller bare ønsker rolig og hyggelig overnatting til en ofte svært hyggelig penge. Det lille, svenske reiseselskapet Klosterresor (www.kosterresor.se) har spesialisert seg på denne type reiser og retreats gjennom mange år, og har et bredt tilbud av klosteropphold i Italia, Frankrike, Spania og Storbritannia. Oppholdet kan være i alt fra elegante, palassaktige etablissementer med full service til spartanske klostre som kan ha et mer meditativt preg. Enkelte steder kan du, om ønskelig, også delta aktivt i klosterarbeidet og messer. Noen få kan ha ordensregler. De fleste av stedene er imidlertid mer som et «vanlig» overnattingssted eller vandrerhjem. På nettstedet www.monasterystays.com finner du også tilbud om hundrevis av klostre du kan overnatte på i Italia, og på www.goodnightandgodbless.com kan du finne informasjon om klosteropphold i hele Europa, USA og Australia.

Les også: Toppen av hellighet

5. Pilegrimsvandring

Å vandre er kanskje nordmenns mest brukte «meditasjonsform». Og du trenger ikke være kristen for å gå på leting etter sjelefred og en form for spirituell ro, ved å følge en av de mange pilegrimsledene som finnes rundt omkring i Europa.

Et alternativ er den kjente pilegrimsleden El Camino de Santiago, fra Le Puy i Frankrike til Santiago de Compostela i Nord-Spania, en tur som hvert år gås av flere hundre tusen mennesker. Å gå hele leden tar rundt elleve uker, men de fleste nøyer seg med å ta de siste etappene gjennom ulike deler av Nord-Spania. Det finnes en rekke reiseselskaper som tilbyr ferdigpakkede pilegrimsturer både for individuelle og grupper, om du ikke vil planlegge og gjøre alt på egen hånd. Oliven Reiser har for eksempel ferdigpakkede individuelle sykkelturer (www.olivenreiser.no), og Merlot Reiser har vandrepakker (www.merlot.no). Ellers er det enkelt å gå på egen hånd, losjitilbudet er stort og godt. Finn tips på nettsteder som www.caminoadventures.com eller www.caminosantiagodecompostela.com. April, mai, juni og september regnes som de beste månedene for å gå turen.

Her hjemme er det pilegrimsledene som går fra ulike utgangspunkt rundt i landet og til Nidaros i Trondheim, som er de mest kjente. På nettstedet www.pilegrimsleden.no finner du en meget god turplanlegger med kart, turbeskrivelser, forslag til forberedelser og overnattingsalternativer. Mange steder tilbyr dessuten rimelig ly og mat for pilegrimsvandrere. Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim, som var hovedleden mellom byene i gamle dager, er den lengste og mest kjente, og skal kunne gjennomføres på en drøy måned. Du kan også være med på forhåndsorganiserte vandringer.

Begge de omtalte ledene er i utgangspunktet svært lange, men det er også «lov» å bare gå deler av turen, eller å ta dem i forskjellige etapper. Flere tips til pilegrimsvandringer finner du på www.pilegrim.no.

Les også: Ferie hos fjellfolket i Vietnam

6. Livsstilsendringer

En rekke norske reiseselskaper tilbyr reiser som har som formål at du skal endre vaner og helsetilstand. Det bugner av yoga-, mindfulness- og treningsturer i inn- og utland. Her er et knippe tilbud:

Jomfrureiser tilbyr blant annet en yoga og mindfulnessreise til byen Viareggio i Toscana, eller til Kroatia, med coach og instruktør Mette Slinning. De har også en yoga- og helsereise til den kinesiskinspirerte tempelet Yangtorp Sanctuary, en liten bit av Kina i svenske Skåne (!), i tillegg til yogaturer til blant annet Spania, Marokko, Vietnam og Sverige. Du kan også lære pilates eller pusteteknikk i Italia, eller dra på en «virgin detox»-reise til Sverige med råkost og helsefokus. Eller lære litt om alt på en «zen»-reise til Algarve i Portugal.

Havfruereiser har tilbud om yogaferie i Hellas. Og med Apollo kan du trene pilates og garuda på Kreta i august. Også Turistforeningen har tilbud om yoga, pilates og mindfulness i den norske fjellheimen.

Mange yogasentre har også tilbud om yogaturer i Norge og Europa, for eksempel www.yogasenteret.com.

Les også: Norges beste hotellfrokost

Mer fra Dagsavisen