Olympiabakken går på den andre siden. Kvitfjell vest er langt mer tilrettelagt for de minste alpinkjørerne. Her kjøres det i den grønne løypa. FOTO: MORTEN HENDEN AAMOT

Barnevennlige bakker

Norge har mange familie­vennlige alpinanlegg, men noen er enda mer tilrettelagt for barn enn andre.

– Det er supert her. Vi er jo nesten alene i bakken, sier venninnene Helena, Mathea og Ofelia.

– Men det er litt kaldt, legger de til før de setter utfor for fjerde gang på kort tid.

De er i Kvitfjell, og temperaturmåleren i bilen viste 13 minus. På alpinanleggets øverste topp – litt over 1.000 meter over havet – er det naturlig nok enda litt kaldere.

Til gjengjeld er det blå himmel og vindstille – og snøen i bakken er som skapt for fart og lek med nedoverski.

Ikke bare for de proffe

For noen år siden var alpinanlegget i Kvitfjell bare forbeholdt utforkjørere i verdensklasse. I dag suser også barna nedover de hvite traseene, med unntak av Olympiabakken. Den er tross alt den bratteste alpinbakken i Nord-Europa.

– Folk assosierer Kvitfjell med utfor. Men utforkjørerne er bare her fire dager i året, inkludert to treningsdager i forkant av verdenscuprennene i mars. Ellers i sesongen er det et vanlig publikum her. Stadig flere blir klar over at vi har mange løyper egnet for alle ferdighetsnivåer, sier Vibeke Fürst Holtmann, som er salgs- og markedsansvarlig for Kvitfjell alpinanlegg.

I tillegg til Snørøverland, et skilekested for de aller minste og andre nybegynnere, har skianlegget i Gudbrandsdalen flere enkle bakker.

Det er flest av de blå og grønne løypene i det nyeste området i Kvitfjell vest, også omtalt som solsiden.

Barnehage og akebakke

I en test gjort av DN.no ble Trysil kåret til Norges mest familievennlige alpinanlegg. På den listen kom også Geilo høyt opp.

– Vi har faktisk den eneste alpinbarnehagen i Norge. Trollklubben har barn i barnehagen året rundt, med pedagogisk utdannet personell som tar imot våre små gjester. Ellers har vi Norges lengste akebakke, i tillegg til fine områder tilrettelagt for barn, meddeler Martina Svensson, daglig leder ved Geilo Skisenter.

Erik Aas Andersen, som jobber med rekruttering i Norges Skiforbund, trekker fram noen litt mer ukjente skisteder.

– Mange er nok ikke klar over at Drammen Skisenter er veldig barne- og ungdomsvennlig. Ellers er det fint med skisteder som kombinerer nedfarter og skiløyper. Man kan fint lære både alpint og langrenn på Brennabu i Valdres. Der ligger det en liten bakke, og i tillegg er det skiløyper både over og under tregrensen. Vaset Skiheiser ligger for øvrig rett ved Brennabu, forteller han. (NTB Tema)

 

 

Åtte barnevennlige anlegg

Her er noen vinterferietips til steder der heisen bringer oss opp og skiene ned:

Trysil, Hedmark. Norges største alpinanlegg har 31 heiser, 68 bakker (mange grønne og blå) og tre egne barneområder. Kåret til Norges mest familievennlige.

Geilo Skisenter, Buskerud. Barnepass med skilek for barn fra 0 til 8 år. Akebakke i avsperret område, høydepark (bare åpen torsdager om vinteren) og mange slakere bakker. Fjellparken er et nytt, barnevennlig område.

Rauland Skisenter, Telemark. «Våre viktigste gjester er barn og ungdom. Dersom barna trives, har også mor og far det bra», skriver de på sine nettsider. De har skibånd og skitrekk tilpasset barn, med lekeområder og figurer i to bakker.

Stranda Skisenter, Møre og Romsdal. Slår sammen skiglede for alle med flott utsikt over et vakkert stykke Fjord-Norge. Familieområde og noen lange grønne/blå løyper.

Kvitfjell, Oppland. Snørøverland (nybegynner) og skimestringsområde, samt lange og fine grønne/blå løyper. Mest familievennlig i Kvitfjell vest. Hafjell Alpinanlegg (som Kvitfjell eiermessig tilhører) har større tilbud, men her er det også flere folk i bakken.

Hovden Alpinsenter, Aust-Agder. Sørlandets største skianlegg, med blant annet ni grønne og ni blå løyper. Ellers har de Barnas Tusseland, Magic Park, akebakke, skikarusell og afterski for de minste.

Skeikampen Resort, Oppland. Har et 3000 kvadratmeter stort barneområde, kalt Barneland. Her er det rullebånd, lette bakker og god plass. Har også to grillhytter som kan benyttes av besøkende.

Oslo Vinterpark, Oslo. Utenom Wyllerløypa (svart bakke) er Oslos største alpinanlegg velegnet for barn og nybegynnere. Flere små, grønne bakker som passer bra for å lære seg alpinkjøring.