Kultur

Bangkok for smaksløkene

KULINARISK REISEMÅL: Glem restauranter, room-service og hotellbuffeer. De beste matopplevelsene 
i Bangkok finner du på gata.

- Du er tilbake?

Malai ser på meg og smiler. Dette er tredje gangen på like mange dager jeg er innom boden hennes i Chinatown for en porsjon finhakkede strimler med kinakål og and, sakte røykt over en tønne med sukkerstenger. Første gang var jeg allerede mett på stuet biff med ingefær og basilikum, men på vei hjem til hotellet var det plutselig en lukt som skar gjennom mylderet og lokket meg inn fra andre siden av gata. Hver dag har siden vært en rastløs nedtelling til Malai fyrer opp pannene sine i sekstiden.

Kulinarisk arkeologi

- Mammas oppskrift, forteller hun.
 - Det var hun som sto her før meg.

Malai, den lille trallen og de røykte endene er bare et av mange eksempler på hvorfor Thailand, og Bangkok spesielt, er et av verdens fremste kulinariske reisemål.

Selvfølgelig er det den thailandske kulturen som lokker meg fortsatt: den gjennomgående tilretteleggelsen for reise, en rik historie, vennlige mennesker, gylne templer og neonrøde solnedganger. Men midt i alt sammen er det få ting jeg blir mer begeistret for enn å snuble tilfeldig over en liten tralle som serverer en liten rett jeg ikke har smakt før. For 10 kroner per hode får man ikke bare et måltid å skrive hjem om, men også et umiddelbart innblikk i landets kulturarv. David Thompson-Michelin-kokk og forfatter av den bestselgende kokeboken «Thai Street Food»-kalte det for «kulinarisk arkeologi».

- Thaimat handler ikke om enkelhet, sa han i et Guardian-intervju i 2010.-Det handler om å sjonglere ulike elementer for å skape et harmonisk resultat, som en vakker musikalsk akkord. Mange vestlige tror det er en tilfeldig sammenslåing av smaker, men for en thailender er det kompleksiteten som teller.

Tilbake til røttene

Det blir ofte hevdet at Bangkok har mistet «autentisiteten» i flommen av masseturisme og økonomisk vekst, men til tross for all utviklingen lever kulturen rundt gatemat i beste vel­gående.

Hver gang jeg vandrer nedover Yaowarat road i Chinatown, manøvrerer meg gjennom menneskehavet og kjenner lukten av tusen ting på en gang, opplever jeg en distinkt følelse av misunnelse til tross for den barnlige gleden. Misforstå meg rett: Det er lite å utsette på et norsk statsborgerskap, men er det én ting jeg alltid har savnet her til lands, er det en mer liberal tilnærming til gatemat. Når Malai spør om hvorfor alt dette er så eksotisk for en nordmann, trenger jeg en liten tenkepause før jeg svarer.

- Det er ikke så enkelt hjemme. Det finnes ingen kultur for det. Og så det kaldt.

- Hele året?

- Maten er ikke like variert som her.

Jeg prøver å forklare at det norske kjøkkenet var nokså ensidig før olje, innvandring og Eyvind Hellstrøm kom på banen-og at det dessuten krever en tommetykk bunke godkjennelser fra Mattilsynet for å selge annet enn vafler.

- Vafler? spør Malai.

Så jeg formidler den trofaste skandinaviske vaffelen så godt jeg kan, gestikulerer om øser og smør og hissende jern, og Malai lytter høflig til hvert ord. Det er når hun entusiastisk foreslår at jeg neste gang burde prøve litt vårløk og noen spiseskjeer med kokosmelk i røra, at jeg innser at den beste siden av alt dette er hvordan mennesker settes i kontakt med hverandre.

Jeg har spist som en hertug de siste dagene, fråtset i alt fra and til akkar til østersomeletter, men kanskje mer minneverdig har Malai og jeg så vidt blitt kjent med hverandre. Det er ingen tvil om at i Bangkok, som i resten av Thailand, fungerer mat som en form for kommunikasjon. (NTB Tema)

Chinatown

Krysningen mellom kinesisk og thailandsk kultur gjør Chinatown til det beste og mest mangfoldige stedet i Bangkok. Det er få boder her som tilbyr Pad-Tai eller vårruller. Istedet får du autentiske og eksotiske retter, som den berømte østersomeletten. Vær derimot advart (og oppfordret): få vil være tilpasset vestlige ganer. Det er boder aktive fra morgen til kveld, men den soleklart beste tida å spise på er etter solnedgang.

Victory Monument

Området rundt seiersmonumentet er et av de mest aktive matmarkedene i byen. I likhet med Chinatown er det et godt sted å spankulere rundt med stor appetitt. Aktivt fra morgen til kveld. Trygt og turistvennlig.

Dao Khanong

Et svært godt marked hvor mat serveres like søtt, surt eller blodig som lokalbefolkningen krever. Et sted for den vågale, som vil oppleve thaimat på sitt beste og mest autentiske. Prøv rå biff og stinkende fersk durianfrukt til dessert. Et sted som oppleves best om kvelden.

Bangkok

Bangkok, hovedstaden i Thailand, er en gigantisk metropol med en befolkning på rundt 8,2 millioner (pr. 2010) og landets mest populære reisemål.

Reise dit: Norwegian har flyginger til Bangkok fra Oslo mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og lørdag. Priser fra 3000 tur-retur.

Transport i byen: Taxi med taksameter er nå vanlig over hele Bangkok. Vil man spare penger på turen inn, går et raskt og rimelig tog fra flyplassen til sentrum av byen, hvor man lett kan ta taxi videre.

Sesong: Høysesong fra oktober til april, lavsesong mai til oktober.

Valuta: Thailandske bath kan lett veksles fra kroner, og er tilgjengelig via minibanker over hele landet. Det er også mulig å ta ut bath på Gardermoen. 10 kroner = 52 bath.

Overnattingstips, budsjett: Golden Chain Hotel, 231 Yaowarat Road. Billig og enkelt hotell sentralt i Chinatown. Rommene har TV, kjøleskap og skrivebord. Restaurant med engelsk meny. Ingen nettside, men godt kjent blant lokale og taxisjåfører. 50-100 kr natten.

Overnattingstips, mellomklasse: Grand China Princess Hotel. Tilbyr gode rom til riktig pris, frokost inkludert. Er også kjent for hjelpsomt personale og takrestaurant med god utsikt. Svømmebasseng. 500-1000 kr natten. http://www.grandchina.com

Mer fra Dagsavisen