Disse gutta nyter fridagene på stranda i Naxos. Byen har fått navnet sitt av grekerne, for det var de som grunnla byen 700 år f.Kr. FOTO: RAN FERNANDEZ

Badeferie på siciliansk

På Sicilia er det kort vei fra stranda til de elegante barene og handlestrøkene. Fra og med i sommer kan du dra dit på pakketur.

- Juhuu, jubler guttegjengen fra Naxos på Sicilias østkyst og hiver seg ellevilt i vannet slik bare sommeryre tenåringsgutter kan.

Det er sol, det er hett og Middelhavet inviterer til lange tak og mye moro. Og det er ikke bare sicilianerne selv som nyter den gjestmilde badetemperaturen. Øya med fem millioner innbyggere har gått inn og ut av charterkatalogene gjennom mange år, og i år kan ferieklare nordmenn både kjøpe pakkereise eller fly rutefly direkte til Sicilia.

 

Eksplosiv sydenferie

Mens folk plasker ubekymret i vannkanten, så smeller det i toppene. Sicilias vulkan, Etna, er en hissig dame.

- Hun refereres til som en kvinne fordi hun er uforutsigbar, sier Bertil Olofsson, som har bodd og jobbet på Sicilia i mange år.

Mange er nok ikke enige i at det kun er kvinner som er uforutsigbare, men ingen kan si at Etna er til å stole på. Vulkanen drønner så det kjennes som små jordskjelv, og den fyrer gjerne opp en brann som står som et fyrtårn over krateret. Geologisk danner Sicilia en fortsettelse av Apenninene og Atlasfjellene, og sprekkesystemet gjør at det er meget stor seismisk aktivitet her. Vulkanutbruddene har forårsaket skade, men lavaen skal ifølge ekspertene flyte så sakte at den ikke rekker å ta menneskeliv. Lavaen bidrar til at jorda er fruktbar, og her dyrkes det masse sitroner, oliven, grønnsaker, korn, vindruer - ja, alt som skal til for å lage et herlig måltid.

 

Aperitivo-time

Etter en lang dag på stranden er det herlig å ta seg inn til en av byene langs kysten, for eksempel 2.500 år gamle Taormina som klorer seg fast på en klippe høyt over havet. Fra stranda svinger du deg opp i den såkalte funviaen, taubanen, til sentrum. Det tar tre minutter og koster 3,50 euro.

I femtida våkner byen til liv etter siestaen, og folk strømmer ut i gatene for å flanere. På piazzaene sitter gubbene og tyller i seg spritz, en drink bestående av prosecco, aperol og sodavann. På mange barer bys det også på gratis håndmat, kanapeer eller noe annet godt; det er rett og slett «barbaro» å drikke uten å spise. Her skjønner du at du ikke er langt unna verken spaniernes tapas eller arabernes meze.

Sicilias sentrale beliggenhet i Middelhavet har gjort at øya har vært underlagt både romere, arabere og grekere, noe som gjenspeiler seg i maten og arkitekturen.

Var det italienerne som fant opp moten? De er hvert fall ulastelig antrukket, og de mange butikkvinduene i byene sladrer om hva lønningene går til. I hovedgatene i de store byene er de italienske motehusene tungt representert. Prektige kjoler i sommerens knallfarger henger på stativene.

- Denne passer fint til deg, sier ekspeditør Loredana Calí og holder opp en gul kreasjon med prestekrager.

Den koster 400 euro. Kanskje litt dyrt?

- Men det er Valentino, sier Calí.

De som er glade i mat, har også mye å glede seg over på Sicilia. Spesialbutikker for pasta, ørsmå prosciutti-sjapper og velduftende ostebutikker finnes i enhver landsby, og det er aldri langt til bakeriet eller et honning- og sitronduftende konditori. Kjøper du en kokebok, får du noen tips til hvordan du kan bruke ditt sicilianske forråd der hjemme. At et kilo sødmefull skinke fra det berømte San Daniele-distriktet bare koster 25 euro, gjør heller ikke noe.

 

Ekte avslapning

Ja visst bør man få med seg noen av de mange kulturminnene når man er midt i Middelhavet. Se Taorminas greske teater fra 300 f.Kr., eller middelaldermosaikken i de flotte katedralene. Men når sommerferien endelig er her, handler det jo om å gjøre som man vil. Duppe tærne i vannet. Lese. Nettopp det gjør franske Benedicte Coudert. Hun sitter på en stein i vannet, fordypet i en roman.

- Jeg synes det er vidunderlig her, sier Coudert. (NTB Tema)

 

 

KIRKEPLASSEN: Piazza Duomo er sentrum i universet når sola går ned. Her er det barer og gateartister underholder med tarantella og skøyerstreker.

 

 

 

TEMPERAMENTSFULL FRUE: Etna, Sicilias store vulkan, er en av verdens mest aktive. Den kalles både dronning og frue, og rundt hovedkrateret ligger det mange små kraterfjell - Etnas 326 sønner.

 

 

 

 

 

 

GUDFAREN LEVER: Bar Vitelli i Savoca er baren der rollefiguren Michael Corleones svigerfar drev. Baren har ikke forandret seg et fnugg siden innspillingen tidlig på syttitallet.