Kultur

Australias naturdramadronning - Tropical North Queensland

Bilde 1 av 14

Tropical North Queensland er Australias tropiske dronning. Her kan du sjekke inn i en BCC-dokumentar av David Attenburough – både over og under vann.

– Dette må da være det perfekte sted å pensjonere seg på! mumler mitt svenske reisefølge, som minner om en litt aldrende utgave av Robert Redford.

Og han har jo helt rett. Port Douglas er en liten landsby med bare 4000 innbyggere, som føles som en tropisk miniutgave av Saint Tropez. Den ligger på en liten halvøy med rullende, grønne regnskogåser som bakteppe, hjemmet til tusenvis av forunderlige skapninger.

Milevis med gylne pudderstrender. Luksusyachter som dupper bedagelig i den store havnen, med beachklubber som serverer de lekreste cocktailer. Små restauranter med økologisk lokalmat og stilige boutiquer.

Likevel er det ikke mer snobbete enn det kan bli i Australia. Lokalbefolkningens rause og omgjengelige lynne gjør at man straks føler seg forbausende hjemme.

###

Verdens underverk

Rundt to millioner av de rundt fem millionene turister som årlig besøker Australias nordøstre hjørne, kommer for å dykke eller snorkle på det 230 mil lange Store barriererevet, et av verdens naturlige underverk. På de fargesprakende revene lever det 1600 ulike typer fisker, seks havkilpaddearter og rundt 30 varianter av hvaler og delfiner. Og 133 typer haier og rokker!

– Men slapp av! Du er bare heldig om du får se en hai, lover guiden på den store katamaranen som tar oss ut til et av de ytterste revene, Agincourtrevet.

Australia er nemlig landet du kommer til og er livredd for haier, men du ofte ender opp med et inderlig ønske å få øye på. De aller, aller fleste er nemlig helt ufarlige.

Korallrev i fare

Dessverre er revene nå sterkt truet av den globale oppvarmingen og menneskelig aktivitet. Varmere vann har ført til massiv korallbleking – i 2016 var 95 prosent av de revene lokale forskerne undersøkte rammet av ulike grader av blekning.

Tidligere har de fleste revene kommet seg relativt raskt igjen – men siden vannet har holdt seg kontinuerlig varmt, og blekeepisodene kommer tettere og tettere, bekymrer forskerne seg for at store deler av revet, spesielt i den nordlige delen, nå kan være dødt for alltid. Den altetende tornekronesjøstjernen, og ikke minst forurensning fra landbruks- og gruvesektoren, som renner ut i havet, utgjør også en stor trussel for livet på revene.

Skogen forsvinner

I tillegg har Queensland nå et alarmerende avskogingsproblem – i fjor ble over 400.000 hektar skog ryddet i området – noe som tilsvarer to tredjedel av den årlige avskogingen i Brasil. Det gjør Australia til en av verdens tolv «hotspots» for avskoging. Jordmasser fra store deler av de ryddede områdene går rett ut i havet ved Barriererevet, og forringer vannkvaliteten ytterligere.

Heldigvis er det noen små lyspunkter også. Forskerne har nylig kartlagt rundt 100 nøkkelrev, som er ekstra motstandsdyktige. Korallarver fra disse revene kan muligens flyttes til skadde rev, så de kan bygge seg opp igjen fortere.

Livsfarlig rekord

Det er også flere slanger i paradiset. Faktisk ni av ti av verdens mest dødelige slanger. Og livsfarlige husedderkopper. Og salties – saltvannskrokodiller som er så store at de kan sluke deg i et eneste jafs. Freshies derimot, som lever ved ferskvann, holder seg imidlertid stort sett til skilpadder.

I verdens eldste regnskogområder rusler verdens farligste fugl, hjelmkasuaren, som kan bli to meter høy. Den har en diger, hornlignende utvekst på hodet – og en klo som fungerer som en sylskarp dolk. Og i vannet bør du se opp for verdens mest giftige fisk, steinfisken. Og en utall andre skapninger.

– Vi er staten med flest livsfarlige skapninger samlet på ett brett i verden, forteller australske Rob tørt.

Men man lærer seg jo å leve med alt. Antall dødsulykker som følge av ufrivillige «drapsdyrmøter» er for øvrig ekstremt få, og langt færre enn dødsfall som følge av vepsestikk og trafikkulykker. Og det finnes motgift for det meste.

Dødelig minimanet

Mange strender har de dessuten krokodillesikre badenett på størrelse med en halv fotballbane, der du skal kunne bade trygt. Hvis du klarer å undertrykke redselen for den aller minste, men også kanskje mest fryktede og sagnomsuste skapningen som lever i området: Stingers´ene, de fingerneglstore Irukandji-manetene som kan få hjertet sitt til å stanse før du rekker å si hasta la vista, beibi.

Men kommer du i den tørre årstiden, mellom mai og oktober, holder de seg unna. Ellers kan du ta på deg en tettsittende lycraburkini som beskytter godt.

Utrolig dyreliv

Men på adekvat avstand er det superspennende å bli nærmere kjent med de utrolig mange fascinerende og endemiske skapninger som bor på dette særegne kontinentet. Selv om jeg normalt ikke er noen fan av dyrehager, er det nesten et must å dra innom noen av dem her.

Wildlife Habitat fokuserer utelukkende på lokale skapninger. Her kan du se kasuaren i guløyet – i samme høyde som deg. Høre krokodillekjeftene klappe sammen over rått kjøtt – så kraftig at det søkker i magen. Og ikke minst håndfore de morsomme kenguruene og litt mindre wallabyene, som jumper rundt på egen hånd.

Dyreparken har også et omfattende og meget vellykket avlsprogram for utsatte arter, og eget dyrehospital, som tar inn syke og forlatte dyr.

– Josie kom til oss for to uker siden, siden moren hennes ikke ville vite av henne. Og nå vokser hun fint! forteller frivillig dyrepasser Jade Jensen, som plukker opp en pytteliten sumpwallabyunge med altfor store labber fra en deilig, lun forklelomme.

###

Men selvsagt er det koalaene som stikker av med det aller lengste åååååååh-et. De bedagelige og supersøte skapningene ser jo ut som store teddybjørner.

– De spiser kun eukalyptusblader, som egentlig er giftige. Det gir koalaene en smak som rovdyrene ikke kan fordra – og dermed unngår de dem, forteller Nathalie Spencer, som er markedsansvarlig i parken.

Men også koalaene trues av menneskelig aktivitet.

– I 1924 var det mer enn to millioner av dem. Men under depresjonen i 1927 ble over 600.000 skutt av pelsjegere, forteller hun.

Ifølge Australian Koala Foundation er det ikke mer enn mellom 43.000 og 80.000 koalaer igjen ute i villmarken. Avskoging og sykdommer er blant de største truslene.

###

Enda villere blir det når vi tar den spektakulære gondolbanen Skyrail Rainforest Cableway fra statens hovedstad Cairns opp til den lille, koselige håndverksbyen Kuranda, oppe i de frodige regnskogåsene. Vi først hopper vi av midtveis for en liten regnskogrundtur med den lokal rangeren Rod Dean.

– De fleste dyrene i den våte, tropiske regnskogen er nattaktive. som den sky trekenguruen. Derfor er det ikke så lett å få øye på dem på dagen, forteller han.

Men på et blad oppdager vi plutselig et ekte, vandrende pinnedyr – som er lengre enn en hånd!

– Av og til ser vi kasuarer også. Det er hunnen som er størst og flottest. Men det er hannen som lager redet, ruger ut eggene og oppdrar ungene i 9–18 måneder, sier Dean, som forteller at det kun er rundt 4000 eksemplarer igjen av dem ute i naturen.

– Menneskene spiser hele tiden av dens habitat. I tillegg blir de påkjørt av biler og skadet av hunder, forteller han.

Nærkontakt med papegøyer

Etterpå kjører vi gondolbanen videre over 400–500 år gamle tretopper og brune elver der krokoene ligger og gaper mot solen på elvebredden. Helt til Kuranda, som er berømt for sitt store marked. Her kan du kan kjøpe produkter fra byens mange kunsthåndverkere, gå på gallerirunde og nyte en deilig lunsj.

Og besøke byens lille dyreparker – ikke minst den med alle de giftige skapningene.

– Vær obs på at de liker å….

– Iiiiiik!

Jeg kjenner to faste klør i skalleknarpen og stivner av skrekk.

– … lande på deg! Hahaha! ler fuglepasseren – i fugleburet.

Det går greit å fungere som en landingsplass for de fleste gule og rosa små finkene og minipapegøyene. Men når en diger arapapegøye med et sylskarpt nebb på størrelse med en barnehånd blir litt for nærgående, trekker vi inn i sommerfuglburet.

Flagrende skjønnhet

Australia er nemlig også hjemlandet til noen av verdens mest sjeldne og vakre sommerfugler. I Tropical North Queensland skal det finnes 240 varianter av dem. Og inne i Australias største sommerfuglhage flyr 1500 eksemplarer av pur, flagrende skjønnhet. Det er nesten så man må gispe litt.

Inne i sommerfugl-likhuset – der alle landets varianter er å finne på en knappenål, kan vi også studere verdens aller største møll, Herkules, som er større enn en mannehånd.

Vi fortsetter med å studere de forunderlige nebbdyrene og de gøyale vombatene.

130 millioner år

Vel nede igjen, er vi klare for the real thing. Mossman Gorge er en del av den store nasjonalparken Daintree, som er en av klodens aller eldste regnskoger. Her finner du trær som har mer enn 130 millioner år gamle aner. Den vakre kløften er også en av de hellige stedene for Banda Kuku Yalanji-folket.

Her kan du bli med på drømmetidvandring i regnskogen – som er enda eldre enn Amazonas. Drømmetiden er aboriginnes skapelsesberetning – men også forståelsen for at skapelseshistorien er en kontinuerlig, hellig og pågående prosess i nåtiden, som må holdes i live gjennom seremonier og en dyp og respektfull kontakt med naturen. Der vakre drageøgler plutselig titter fram bak et tre – og vi selvfølgelig holder på å trampe på en bitte liten slange. Giftig?

– Det kan den meget godt være, bekrefter guiden vår.

Etterpå tar vi et forfriskende bad mellom store, runde granittsteiner i elven.

Fortsatt rasisme

Mer aboriginkultur blir vi kjent med på Tjapukai, er aboriginnes eget kultursenter, der du kan ta et levende dypdykk ned i deres kultur, historie og kunst.

– Vi har alltid vært her. Aboriginene er en av de eldste kulturer i verden, sier «regnbuemannen» Gusju-Gusju, som viser oss rundt.

– Det finnes mer enn 500 aboriginstammer, 300 ulike språkgrupper og 1500 dialekter. Men her i Cairns er det færre enn 5000 regnskogfolk igjen, fortsetter han.

Kløften mellom Australiere og aboriginer er der fortsatt, forteller han.

– Vi opplever rasisme overalt. Men nå er det stadig flere av oss som tar høyere utdannelse og lever mer moderne liv. Faren er at noen glemmer sin opprinnelse, og bare går hjem for å spille X-box. For øvrig er også blitt vanligere å gifte seg på tvers av rase, sier han.

Du kan også prøve deg på mange aktiviteter på senteret – som å kaste bumerang.

– Vi bruker den til å jakte fugler, forteller Gusju-Gusju

Og pass deg. For gjør du det riktig, kommer den jo faktisk tilbake. Veldig fort!

– Jeg har sett en del folk forsvinne i ambulanse, ja, forteller Gusju-Gusju.

Flaggermusnirvana

Dagen går mot hell. Himmelen blir rød og oransje. Da våkner også viltlivet i Port Douglas. Flokker med opptil hundretalls av små papegøyer og andre fugler flyr mellom palmetrærne og skaper et øredøvende kor av fuglekvitter, -synging og pippipping.

Men det som virkelig gjør at du knapt kan høre din egen stemme, er de høye, skingrende hvinene fra de mange tusen fruktflaggermusene som bedriver matauk i skumringstimen. Fantastisk!

###

Videre utforskning

Har du flere dager til disposisjon, er det også mye mer å utforske. Helt fra knutepunktbyen Cairns, delstatens hovedstad, er kysten pepret med hyggelige småsteder, som Trinity Beach. Herfra kan du følge The Great Barrier Road Drive, en av Australias flotteste road trips, nordover.

Etter Port Douglas begynner det skikkelige eventyret. Underveis opp til Australias siste utpost, Crooktown, kan du gå på tur i Daintree Rainforrest og stoppe på postkortvakre Cape Tripulation, der James Cook måtte stoppe og fikse skipet sitt i 1770. Og som drøye hundre år senere var forvandlet til gullgravernes by, med over 100 bordeller. Når gullet tok slutt, ble den nærmest en spøkelsesby, før turistene begynte å strømme til i nyere tid.

Etterpå er det ekte villmark oppover den enorme Cape York Peninsula, som bare kan utforskes i den tørre årstiden. Av ekte Crocodile Dundees.

christine.baglo@dagsavisen.no

Dagsavisen var invitert til Australia av Singapore Airlines og det lokale turistkontoret.

Mer fra Dagsavisen