Kultur

Årets beste, nye norske reiseopplevelser

Undervannssightseeing, guidet teslatur, en crazy vannsklie, mummitrollreise og flightseeing i sjøfly er noen av de nye tingene du kan oppleve i Norge i år. God tur!

Bilde 1 av 4

Vestlandet:

Fjordhopping i Hjørundfjorden

Mens cruisebåtene står i kø i for å seile inn mot Geirangerfjorden, ligger den minst like vakre Hjørundfjorden fredelig rett ved siden av. Nå kan du nyte de majestetiske Sunnmørsalpene som omkranser den 35 kilometer lange fjorden med nytt båtcruisetilbud fra Fjord 1 mellom Ålesund og Øye. Ruten har tre daglige avganger fra 1. juni ut august, og du kan hoppe av i Øye eller Trandal og bli med neste båt tilbake til Ålesund. Rundturpris inkl. ett stopp er 450 kr. du kan også fortsette på rundtur inn til Geiranger, og tilbake med buss.

Undervannsightseeing i Lysefjorden

Nå kan du dykke ned i Lysefjorden – uten å bli våt på føttene! Fra juli kan du nemlig bli med på et digitalt «dykk» i den vakre rogalandsfjorden. På fjordsightseeingen har de nemlig også med en undervannsdrone fra Blueeye Robotics, som livestreamer det som befinner seg under vann. Samtidig får du lære mer om livet i fjorden, og hva som kan høstes og spises her. Noe av det tas med til fiskesuppa som blir servert på bål til lunsj.

###

Foto: Fjordexpedition.com

Havbrukssenter i Røvær

På Røvær, 25 minutter med båt fra Haugesund, åpnet det nylig et nytt, moderne Havbrukssenter, der du kan lære mer om fiskeri- og havnasjonen Norge og lakseproduksjon. Her kan du blant annet besøke et visningsanlegg ute på sjøen, Tranhuset med laboratorium og akvarium, og et visningssenter med interaktive utstillinger og overnattingsplasser på sovesal. Spill «Happy laks» og ta havbruks-quiz'en! Det er gratis inngang!

Helelektrisk fjordcruise

Nå kan du cruise lydløst og utslippsfritt i verdensarvområdet fra Flåm til Nærøyfjorden med den stilige verdenssensasjonen Future of the fjords. Båten er den første helelektriske sightseeingbåten av sitt slag, og har som søsterbåten, hybriden Vision of the fjords, et kult og moderne design som er inspirert av de vestlandske fjordstiene.

Minicampingbil i Rogaland

Nå kan du reise ut på tur, og stoppe hvor du vil, med små, lettkjørte campingbiler fra Open Road. Bilene er nette, ombygde varebiler, som kan kjøres overalt. Når du åpner bakluka, finner du to soveplasser med madrasser og sengetøy, der du kan slokne for kvelden. Bilene har også et minikjøkken med gassbluss, elektrisk varmeovn, vanntank og gratis wifi. De kan hentes på Mosterøy, men tilbyr også gratis flyplasstransport til Sola. Fra 1400 kr/døgn.

###

Bare dra! I campingbilen har du alt du trenger! Foto: Openroad.no

Ekstremklatring i Loen

Via Ferrata Loen utvider i sommer sitt luftige tilbud med to nye, tøffe klatrestier. Den lengste starter 540 meter over fjorden, og begge er beregnet på de tøffeste og erfarne klatrerne. Alle sprekinger kan imidlertid teste begge de to nye 120 meter lange ziplinene som er bygget øverst i Gjølmunna, juvet der Loen Active også har sine berømte hengebruer. Tilbudene skal etter planen stå klare til 1. juli.

Vestlandstur i Tesla

Nå kan du bli med på en helelektrisk, guidet sightseeingtur med en snerten Tesla fra Bergen til enten Hardangerfjorden, Gudvangen og Flåm eller Sotra! Du kjører i topp moderne biler med plass til seks passasjerer. Noen av turene inkluderer også en fin fjordtur med båt, som fra Gudvangen til Flåm. Dere kan stoppe hvor dere vil underveis!

Øyhopping i havgapet

Dra på øyhopping med sykkel i øyriket i vest! Ta den nye båtruten fra Bergen til «landsbyen i havet», Fedje. Dra på dagstur eller overnatt i rorbu eller på Hellisøy fyr, besøk Kystmuseet i Øygarden og utforsk flotte øyer. Du kan også ta båten videre mellom Hellesøy og Fedje, for videre utforskning. Sykkel kan leies på Bergen Bike Rent. Reis eventuelt videre med ferjen til Nordhordland, der Kilstraumen Brygge tilbyr overnatting, servering og kajakklån.

###

En ny hurtigbåtrute tar deg rett til idylliske Fedje, utenfor Bergen. Foto: Fejde kommune

Les også: Stor guide til de beste familieferie-områdene i Norge!

Østlandet

Tryll i Bø Sommarland

Vannlandet i Bø får en unik, eventyrlig sklie, som er like lang som én og en halv fotballbane, i sommer. Den er dessuten fylt med spesialeffekter, slik at du fem steder på turen ned får se heftige film- og lydklipp (kan endres mellom hver tur). Det finnes færre enn ti lignende sklier i hele verden, ifølge parken. Tryll blir regnet som en «medium» skummel sklie, og passer for barn over 6 år og 110 centimeter. Sommarland åpner 9. juni.

Escape room på Telemark museum

Året er 1814 og Norges eksistens som nasjon står på spill! Niels Aall på Søndre Brekke kjemper en innbitt diplomatisk kamp for Norges selvstendighet, men trenger hjelp. Klarer dere å løse gåtene og ta hintene, og redde Norges grunnlov? Og ikke minst komme dere ut av det nye såkalte «escape-rommet» til Telemark museum i Brekkeparken i Skien? Mysteriekammeret, som dere låses inn i, og som dere må finne veien ut av ved hjelp av hint og gåter, skal være det første av sitt slag på et norsk museum. Åpnes i sommer.

###

Kommer du deg ut av det nye escape-rommet på Telemark museum? Foto: Museet

Sovebokser for kanalsyklister

Nå kan padlere og syklister som beveger seg langs den vakre Telemarkskanalen få rimelig husly i de historiske, gamle Pakkhusene som ligger på kaia helt nede i vannkanten ved Bryggerhuset på Bandaksli. Her skal det bygges moderne, små «sovebokser» med køyesenger og et minikjøkken, som kan leies av folk som er ute på tur. Det er først-til-mølla-prinsippet som gjelder, og du må ha med egen sovepose.

Ved Bandaksli kan syklister og padlere finne rimelig ly i nye sovebokser. FOTO: PRIVAT

I sommer kan du overnatte i små "sovebokser" på kaikanten i Bandaksli. Foto: Privat

Ulv i Bjørneparken

I sommer kan du for første gang oppleve ulver i Bjørneparken i Flå. Da flytter det inn tre ulvebrødre fra en svensk dyrepark, som skal bo i en av de største innhegningene i Europa, på hele 27 mål, øverst i parken. Dermed kan parken vise tre av de fire store rovdyrene i Norge. Hegnet åpnes i midten av juni.

Mer sykkelmoro i Trysil

Trysil satser sterkt på sykling, og også i år er det mange morsomme nyheter for tohjulinger. Blant annet kommer det en ny, barnevennlig pump track i GT Bike Park, ved starten av Gullia, der det også skal bygges fem nye kilometer til med sykkelstier. Det kommer også en spektakulær sykkelsti gradert svart, for de aller tøffeste og mest erfarne. Treningsbanen Radisson Blu Bike Park får også et ansiktsløft med flere treningselementer, noen enkle hopp og en sykkelsti gradert rød. På Høyfjellet i Fageråsen skal det også lages nye sykkelstier.

###

Prøv den nye pump track´en i Trysil! Foto: HANS MARTIN NYSÆTER/TRYSIL

Osloområdet:

Frammuseet blir levende

Frammuseet har de siste årene vårt blitt stemt fram som et av de mest populære i Norge på Trip Advisor. Nå har polarskuta og polarhistorien også blitt enda mer levende. Ti prosjektorer om bord gjenskaper polaromgivelsene Nansen og Amundsen opplevde, innefrosset i isen, på havet i orkan og på vei gjennom isen i Antarktis. Fram er dessuten gjort ekspedisjonsklar for første gang siden hun ble pensjonert i 1914. Lugarene er innredet, lasterom, salonger, maskinrom er fulle av lyd, lukt og opplevelser!

Frammuseet har fått masse nye digitale og interaktive elementer som gjør polarhistorien mye mer levende og livaktig. FOTO: ROSS MAGRI

Kjenn polarvinden blåse og føl orkanens krefter på det nyrenoverte Frammuseet! Foto: Ross Magri 

Mummi på Hadeland

I sommer bør du ta med deg hele familien til Hadeland Glassverk. Her kan du nemlig bli med på «En reise i Mummidalen», som i fjor ble en publikumshit i London, da den ble vist på Southbank Centre. I løpet av 50 eventyrlige og interaktive minutter blir du ledet gjennom Mummidalen, inn i Mummihuset, gjennom skog og vinterlandskap og spennende historier. Og du får vite mer om forfatter Tove Jansson. Kanskje du treffer Mummifamilien også? Fra 4 år.

###

Bli med på en reise i Mummifamiliens verden på Hadeland Glassverk. Foto: Vic Fran

Hengebru på Blaafarveværket

Det idylliske museet er 50 år i år, og feirer seg selv

med å åpne Norges første underjordiske hengebru, som vil befinne seg inne i de spennende Koboltgruvene, der du kan bli med på guidet, historisk gruvetur i sommer. Passer best fra ti år. Museet vant for øvrig prisen for «Årets museum» i april. Tre nye utstillinger kan du også nyte, og barnas bondegård.

Blaafarveværket feirer 50 år i år med en ny, underjordisk hengebru i Koboltgruvene! FOTO: BLAAFARVEVERKET

Tør du teste den nye hengebrua på Blaafarveværket? Foto: Museet

Midt-Norge

Himmelhøy trehytte i Namsos

Det blir stadig flere trehytter i Norge, som du kan overnatte i. Som Himmelhøy, 30 kilometer utenfor Namsos. Her kan du bo med fuglekvitter rett utenfor de store vinduene, og kjenne at det svaier i hytta når vinden blåser. Ute på terrassen kan du grille og sitte ute rundt bålet. Hytta har sengeplass til sju i fine, store soverom og på en hems med takvinduer, og strøm fra solcellepanel. Fra 2495 per natt.

###

Sov med pippipene! Foto: Himmelhøy

Mammut i Lom

Norsk Fjellsenter byr både på et nytt, interaktivt Fjellviten-senter med et svært realistisk værrom i år, der du kan oppleve det skiftende været på Galdhøpiggen. De byr også på timillionerssatsingen Bergtatt i sommer. Utstillingen har fokus på fjellpionerer og fonn, fangst og friluftsliv. De markerer at det er 150 år siden DNT ble stiftet og 200 år siden Aasmund Olavsson Vinje ble født. Du kan også se Norges eldste sko, -eldste klesplagg og -eldste ski. Og oppleve mor og datter mammut! Åpner 16, juni.

###

Besøk utstillingen Bergtatt og det nye vitensenteret på Norsk Fjellsenter i Lom. Illustrasjon: Museet

Kupénatt på Namsen

Overnatt i en retro NSB-sovevogn 60-tallet – midt ute på en lang bru over lakseelva Namsen! Dette toget er permanent forsinket på Overhalla, og en lykke for både natur- og fiskeelskere. Her finner du også en sanitærvogn, spisevogn og en bar/kjøkkenvogn. Utenfor er det terrasse med bord og benker. Namsen Salmon & Train Experience tilbyr også laksefiske fra land eller båt.

###

Kunne du tenke deg å sove her en natt? Foto: Namsen Train & Salmon Experience

Moskussykling på Dovrefjell

Den nye sykkelveien gjennom moskusens rike på Dovrefjell tar deg innom tre nasjonalparker på to hjul: Rondane, Dovre og Dovrefjell. Opplevelsesveien starter på kollektivknutepunktet Dombås (sykkelutleie) og går videre til Hjerkinn, gjennom Folldalen og den vakre seterdalen Grimsdalen, før du sykler tilbake til Dovre og Dombås. Hele runden er 115 kilometer og går for det meste på grusvei og litt asfalt. Hver dag i sommer arrangerer dessuten Dovrefjell Adventures el(g)-sykkel safari på Dombås!

Glamping i Rondane

Nå kan du bo i et særdeles komfortabelt luksustelt midt oppe på fjellvidda på Høvringen i Rondane. Arctic Dome er et oppvarmet luksustelt, der du sover i komfortable senger. Tettere på den ville naturen kommer du ikke, på en behagelig måte! Gjennom de store vinduene har du panoramautsikt mot Jotunheimen. Fjellteltet kan bookes året rundt og koster fra 2500 kr per natt.

###

Sånn kan man også telte på fjellet! Foto: Yngve Ask

Les også: Sparetipsene til norgesferien

Nord-Norge:

Sykkelseilas i Nord

Sykkel & seil – På sporet av Arctic Haute Route er et nytt tilbud til de sporty. Her seiler du med MS Gamle Salten på kysttokt mellom Lofoten og Troms, der du også er innom fjellrike Andørja, Senja og Kvaløya. Der kan du stisykle opp på fjellene og «flyte» ned igjen med hav på alle kanter. Det arrangeres to fem dagers bike & sail-turer i sommer. De har også tilbud om hike & sail-seilaser, der du vandrer istedenfor å sykle.

Sjøflysightseeing i Nordland

Se Lofoten og de små fiskeværene langs nordlandskysten fra fugleperspektiv! Nå kan du bli med et bitte lite femseters Cessna 206 F Amphibious sjøfly på flightseeing ut fra Bodø. Du kan også få med deg de majestetiske vyene over Svartisen. Prisen er fra 2500 kroner per person, og flyturene varer fra en halvtime opptil to timer.

###

Foto: Lars Holten

Nord-Norges råeste zipline?

I sommer kan du ta det som skal bli Nord-Norges råeste flytur på line! Den går fra Storfjellet ved Mosjøen, og rett ned i hagen til Nord-Norges eldste hotell, Fru Haugans. Ziplinen er på 700 meter og starter 70 meter opp i fjellet. Herfra suser du over lakseelva Vefsna og over den velkjente Sjøgata i sentrum.

Fjordhotell på Senja

Eventyrøya Senja er en uoppdaget perle! Nå kan du overnatte på nye, flotte Senja Fjordhotell, helt nede på kaikanten på Stonglandseidet, i uberørte omgivelser helt sør på øya. Her kan du leie båt og fiske i den kveiterike fjorden, gå fabelaktige fjellturer eller ta deg en sykkeltur på en av hotellets sykler (gratis). Dobbeltrom 1400 kr.

###

Senja Fjordhotell ligger praktfullt til på kaikanten sør på Senja. Foto: Hotellet

Ismagi i Tromsø

Magic Ice har åpnet en splitter ny avdeling i Tromsø. Så nå kan du også her oppleve en magisk verden av vakkert lyssatte isskulpturer, med fokus på norsk polarhistorie. Inkludert i inngangsbilletten er også en drink! Og varmende kapper...

###

Isgalleriet Magic Ice har åpnet en filial i Tromsø, med polfarertema. Foto: Mats Gangvik

Sørlandet

Glamping på Sørlandet

I sommer kan du sove komfortabelt, tett på naturen, i fire nye, store yurter i Mineralparken på Evje, ved elven Otra. Det er store, mongolskinspirerte telt utstyrt med nyoppredde senger. Fra 550 kr. Aktivitetsselskapet Troll Aktiv åpner dessuten også en stor, ny klatrepark her.

Også ved den langgrunne Lomsesanden i Farsund kan du nå glampe i et ferdig oppsatt drømmetelt innredet med senger, tepper og lykter, med utsikt til havet. Kun 600 kr per natt!

Sov i en tretopp på Fiddan

Våkn opp med fuglene i den nye tretopphytta på Fiddan i Audnedal kommune i Vest-Agder. Her har to robuste karer som har bygd to lune og flotte trehytte med egne hender og trær, som de nå leier ut til treturister, med utsikt over Bervannet og skogen rundt. Den nye hytta ligger på en egen øy!

Kengururer på Gjerstad

I sommer kan du bli med inn til kenguruene i det nye hegnet på Den lille dyrepark på Gjerstad. Der har det også flyttet inn noen søte, små beltedyr!

Fyropplevelser i Kristiansand

I sommer gjenåpner Vest-Agser museum opp for fyropplevelser og suppe- og kanelsnurrservering på idylliske Odderøya fyr, midt ute i Byfjorden ved innseilingen til Kristiansand. Fyret vil ha åpent på søndager og i helger.

Nye turistvegattraksjoner

Nasjonale turistveger åpner fem nye anlegg i år. Først ut var det stilige toalettet og utsiktsplattformen på Ureddplassen på Helgelandskysten, som åpnet i mai. Andre steder du vil kunne besøke i sommer er den nye rasteplassen på Bukkekjerka på Andøya og den unike raste. Og toalettinstallasjonen på Ostasteidn i Ryfylke, som er inspirert av den norske kunstneren Lars Hertervigs malerier. I begynnelsen av juli er også hele det spektakulære, nye toalett- og utsiktsanlegget ved Vøringsfossen ved Hardangervidda helt ferdig. Sist i rekken av åpninger er rasteplassen Skreda i Lofoten, som har fått en solid oppgradering.

###

Den nye, flotte Ureddplassen på Helgelandskysten. Foto: STEINAR SKAAR/STATENS VEGVESEN

Nye attraksjoner i fornøyelseparkene

Det er mye ny, fornøyelig moro i temaparkene i år:

Kongeparken får attraksjonen Skrekk og gru, som er en zipline med tre stasjoner, og Hopp og sprett, som er et kjempetrampolinenett fem meter over bakken, og Høydeskrekk, som er en klatrepark 13 meter oppe i luften, med 100 meter lang bane med mer enn 14 utfordrende hindringer. Tusenfryd fyller 30 år feirer med å utstyre passasjerene på berg-og-dal-banen Western Expressen med VR-briller, så det ser ut som om du er på et heseblesende gruveferd. Hunderfossen får blant annet nye RundSnurr-båter, og i Dyreparken i Kristiansand kan du i sommer får skikkelige grøss i et helt nytt Spøkelseshus. Dyreparken Hotell er også renovert, og alle rommene får Afrika-tema.

Kongeparken slår til med en stor, ny klatreavdeling i år, der ungene kan bevege seg høyt og lavt! FOTO: KONGEPARKEN

Kongeparken byr på nye, spennende klatreopplevelser høyt over bakken i sommer. Foto: Kongeparken

Nye klatreparker

I juli skal etter planen kjendisparet Alexander Gamme og Cecilie Skog åpne den splitter nye Rjukan Klatrepark på Gvepseborg, på toppen av Krossobanen, med panoramautsikt til Gaustatoppen.

I sommer får også Bjorli sin egen klatrepark, med sju løyper og hele 95 elementer av alle vanskelighetsgrader.

Nye Gjøvik Klatrepark og den nye klatreparken i Evje byr også på utfordringer for de spreke.

Les også: Senja - en perle for vandreglade

Mer fra Dagsavisen