Kultur

Antiturismen på fremmarsj

Stadig flere byborgere protesterer mot en overveldende turisme. I Amsterdam vurderes nå en skikkelig heftig turistskatt for å skremme bort lavinntektsturistene.

I fjor besøkte nesten 17 millioner turister Amsterdam, som har en befolkning på 850.000. Da hadde byen hatt en økning på fem millioner på fem år – og trenden ser bare ut til å fortsette. I fjor måtte til og med politiet stenge noen av de mest populære gatene på grunn av trengsel – de tålte simpelthen ikke belastningen! Også lokalbefolkningens tålegrense nærmer seg bristepunktet. Nylig demonstrerte de i gatene, med mens de ropte slagord og veivet med bannere med ordlyden «Whose city? Our city!», og «Amsterdam, not for sale!» De vil slett ikke at byen deres skal bli «Nord-Europas Venezia», og mener at byen er i ferd med å bli «disneyfisert» til en temapark.

Myndighetene har lansert store kampanjer for å lede turiststrømmen ut av byene og over til mindre besøkte reisemål, uten at det har fungert tilstrekkelig. Derfor leter myndighetene nå etter mer radikale tiltak for å endre turiststrømmen – først og fremst gjennom å bli kvitt «lavbudsjettsturistene» og drikkegjengene, som bare er ute etter å spise en falaffel, røyke hasj og drikke billig øl, mens de virrer rundt i byens rufsete Red Light District. Derfor vurderer myndighetene nå å innføre en turistskatt på opptil ti euro per natt – som de håper vil virke avskrekkende på de turistene som skaper mest trøbbel i gatene. Skatten vil komme på toppen av hotellskatten på fem prosent av hotellregningen, som allerede innkreves i dag, og som også skal økes til seks prosent i 2018.

«Vi trenger turister som bruker penger, som er her i flere netter, går på museer og spiser på fine restauranter», påpeker Udo Kock, som er byrådets finansrådgiver, i den britiske avisen The Guardian. Bakgrunnen for skatteforslaget er også å skaffe inntekter til å møte enda flere turister - noe som også mange norske reisemål ønsker å prøve ut.  Dersom turismen vil øke til 23 millioner, som prognosene tilsier, vil vi trenge de ekstra millionene til å holde gatene rene og øke politiberedskapen, sier Kock til avisen. Direktøren for Amsterdam Marketing, Frans van der Avert er enig. «Vi vil ikke ha flere turister. Vi vil ha kvalitetsturister, som virkelig er interessert i byen, ikke bare vil feste her», uttalte han under World Tourism Forum i Lucerne. Mye av skylda legger han på lavkostselskaper, som Ryanair, som han mener fyller byen med de mest høyrøstede og ubehøvlede turistene. Van der Avert understreker også at problemstillingen er aktuell flere andre steder. «Byene dør av turisme. Ingen ønsker å bo i de historiske sentrene lenger. Mange av de små, historiske byene i Europa er i ferd med å bli ødelagt av turister».

Også i Barcelona, på Mallorca og flere steder i Kroatia, på Island og i Venezia har lokalbefolkningen til dels gått til til dels ganske aggressive utfall mot turismen, som de opplever at har forandret og tatt over byene deres fullstendig. Mye skyldes også massiv curiseturisme. Utbyggingen av hoteller, ferieleiligheter og leilighetsutleie gjennom nettsteder som Airbnb, har dessuten presset opp prisene på eiendom og dyttet lokalbefolkningen ut av sentrum. I Cinque Terre i Italia, Dubrovnik i Kroatia og på greske Santorini, settes det nå tak på turismen.

Mer fra Dagsavisen