I Zadar i Kroatia finnes det et havorgel formet som en trapp, og som spiller musikk ved hjelp av bølgenes kraft. Badetemperaturen holder seg også utover høsten, så her kan du ta en dukkert til lyden av natur. FOTO: MARTIN ALVIR

Alternativ byferie

De kjente storbyene holder stand som reisemål. Men løfter du blikket, er alternativene mange.

«Alle» har vært i Barcelona, London, Paris og Roma. Og det er gode grunner til det. Men hva med å prøve noe nytt i høst? Spennende arkitektur, shopping, kultur, mat og uteliv finnes også i en rekke andre byer. München i Tyskland, Valencia i Spania og Zadar i Kroatia er blant byene som kan by på positive overraskelser.

 

Kystidyll

Trekker du sørover i Europa, er både luft- og badetemperaturene behagelige utover høsten. Martin Alvir, reisespesialist hos Kilroy, har en forkjærlighet for kystbyer. Han trekker fram Kroatia - der alternativene ligger som perler på en snor - som ett av sine favorittland. Med hyggelige gamlebyer, bra priser, bading og god tilgjengelighet har landet alt turister ønsker seg.

Zadar, plassert midt på Kroatias kystlinje, er en virkelig godbit. Byen er ikke så stor, men stor nok til at du får byfølelsen, mener Alvir.

- Zadar er en litt glemt, men morsom, by. Den har blant annet verdens eldste kirker, fin gamleby, bra restauranter, museer, shopping og uteliv. Mye av byen er bygd opp igjen etter andre verdenskrig og krigsherjinger på 1990-tallet, og det har de klart på en fin måte. Du ser de ulike epokene, sier Alvir.

 

Solnedgang

En av turistattraksjonene i Zadar er solnedgangen, som skal være verdens beste fra en by. Om kvelden brukes solenergien i et lysshow som har fått navnet «Solhilsenen». Et havorgel, formet som en trapp i vannkanten, spiller døgnet rundt musikk ved hjelp av bølgenes kraft. Der kan du altså bade til havets egen musikk.

Og apropos bading: Liker du Barcelonas bystrand, kan også Valencia være verdt et besøk. Spanias tredje største by karakteriseres som det nye Barcelona, forteller Alvir.

- Også Valencia har en flott gamleby og bystrand. Byen har også bygd et vitenskapsområde med fantastisk arkitektur, sier Alvir.

I denne kunst- og vitenskapsparken finner du blant annet Europas største akvarium, et planetarium som viser vitenskapsdokumentarer og operahuset.

 

Tyskland

Berlin ear blitt en favorittby for mange nordmenn. Men Helge Baardseth, reiseekspert og redaktør i Vagabond, slår et slag for Hamburg som reisemål.

- Det er en spennende by, ikke minst når det gjelder utbyggingen av havnen med verdens største modelljernbane og prototypmuseum for biler. Byen har et stort tilbud innen kultur og andre aktiviteter. Selv gamle, slitne Reeperbahn er blitt stueren og hyggelig, sier Baardseth.

Han verdsetter også den korte flyturen til Hamburg, som kommer godt med hvis man bare har en helg eller så til rådighet.

 

Ølfest

Men veldig langt er det heller ikke til München, som er berømt for sin Oktoberfest.

- Oktoberfest er én av verdens beste fester, og den trekker turister fra hele verden. Men på denne tida er det vrient å finne noe billig sted å bo, sier Alvir i Kilroy.

Byen er kjent for sin ølkultur, og ønsker også ellers i året tilreisende velkommen inn i ølhallene med høy seidelføring, musikk og god stemning. For fem år siden åpnet også BMW Welt, en opplevelsespark med museer.

- München er en superhyggelig by, særlig utenom Oktoberfest. Her har man også muligheter for en liten fottur i Schwarzwald, et herlig sted om høsten, forteller Baardseth.

Stikker du over grensa til Polen, er Krakow, Warszawa og Gdansk byer som har noe for seg.

- Gdansk blir nok den store, positive overraskelsen for de fleste. Dette er rett og slett en vakker og trivelig by, sier Baardseth. (NTB Tema)

 

Nye reisevaner

Det er flere grunner til at vi allerede har løftet blikket og begynt å se mot andre reisemål, forteller Helge Baardseth i Vagabond.

Som shoppingbyer er storbyene blitt mindre interessante fordi de store kjedene er blitt svært dominerende i bybildet og tilbyr det samme uansett hvor i verden butikkene befinner seg.

– Dessuten er turismen i løpet av de siste årene blitt mye mer internasjonal, slik at storbyene er blitt veldig «fulle». Det innebærer blant annet at kulturbegivenheter, som viktige utstillinger, ofte blir smekkfulle, sier Baardseth.

Men at vi er blitt mer reisevante, pirrer også byoppdageren i oss, mener redaktøren.

– Vi vil oppleve noe nytt, og vi er interessert i kultur. «Nummer to»-byene har et godt kulturtilbud, og det benytter vi oss av. De er mer oversiktlige, slik at vi lettere kan kombinere byopplevelsen med noe annet, det blir mindre «skremmende». Sykkelturer, spaopplegg eller lignende utenfor byen passer oss fint, sier Baardseth.

Den viktigste grunnen til at nye destinasjoner plottes inn på reisekartet, er likevel direkte og rimelige flyavganger. Og dette tilbudet blir stadig større.

– Vi reiser på nordmenns vis: Vi ønsker å betale minimalt for flybilletten, men er ganske rause når det gjelder penger til hotell og mat, sier Baardseth.

 

Verdt å sjekke ut

Det er mange byer på reiseekspertenes «verdt å få med seg»-liste. Hva med å gi én av dem en sjanse i høst? Her er lista:

Krakow (Polen), Gdansk (Polen)

Bucuresti (Romania)

Zadar (Kroatia)

Split (Kroatia)

Odessa (Ukraina)

Budapest (Ungarn)

Tallinn (Estland)

Bratislava (Slovakia)

Ljubljana (Slovenia)

Vilnius (Litauen)

München (Tyskland)

Hamburg (Tyskland)

Valencia (Spania)

 

 

ØSTOVER: Det er mange fine byer i Øst-Europa, noe nordmenn har begynt å få øynene opp for. Her fra gamlebyen i Tallinn i Estland.FOTO: MARTY GODDARD/NTB SCANPIX

BILPARK: München er kjent for ølet sitt, men nå også for BMW Welt. Opplevelsessenteret åpnet for fem år siden.FOTO: BRUNO EHRS/NTB SCANPIX

SOLNEDGANG: Solnedgangen i Zadar, Kroatia, skal være verdens beste fra en by.FOTO: MARTIN ALVIR

UKRAINA: Odessa i Ukraina ligger ved nordvestkysten av Svartehavet. Også her finner du strandliv ved siden av bylivet.FOTO: MARTIN ALVIR