Zadar er en fin by å uforske i et par dager, med fine strender i nærheten. ALLE FOTO: CHRISTINE BAGLO

Allsidige Zadar

Glassklart vann, utendørsdisko, fjellturer, fossefall, øyhopping og shopping i elegante byer. Kroatiske Zadar er et glimrende utgangspunkt for deg som ikke bare vil ligge på stranda i ferien.

 

1. Zadar by

Med Norwegians nye sommerferierute er det bare 2,5 timer til denne kroatiske kystperlen – som ble stemt fram som Europas beste reisemål av den europeiske organisasjonen European Best Destinations i 2016, og som britiske The Telegraph utropte til Kroatias kuleste by i fjor.

Zadar er nemlig akkurat en passe blanding av elegant og urban, samtidig som den er behagelig avslappet og rimelig. Og litt mindre turisttett enn magnetene lenger sør. Studentbyen er dessuten et lite mikrokosmos av kroatisk historie. Derfor er det spennende å rusle rundt i gamlebyen, på hvite marmorgater fra romertiden, fordi venetianske fasader, habsburgske bløtkakebygg og livlige torgplasser. De tykke murene beskyttet byen mot tyrkerne som lenge okkuperte Dalmatia. Men byen unnslapp ikke bomberegnet under verdens- og balkankrigene. Derfor henger det fortsatt igjen litt Tito og en dæsj Mussolini, i tillegg til modernistiske kvarterer, som gir byen en litt røffere look.

Det er fint å henge rundt her et par dager, utforske de små smugene og promenere langs Rivaen, havnepromenaden, i den røde, lave kveldssolen. Helt ut mot Zadars unike «havorgel». Der intensiteten og rytmen i orgelbruset varierer etter bølgene og vindretningen. Kunstneren Nicola Basic har designet både det og «Solhilsenen», en gigantisk sirkel av lyspaneler, som lades opp av sola. Om kvelden forvandler den seg til en gedigen lekeplass/utendørsdisko for store og små, der havet bestemmer takten og lysbølgerytmen. Klar for en drink? Sett kursen mot de hvite dagsengene på loungebaren The Garden (watchthegardengrow.eu). Barene og spisestedene i byen har også fått seg et oppsving de siste årene. Prøv deg gjerne på en konoba, som serverer hjemmelagde kroatiske spesialiteter. Nettstedet www.inyourpocket.com/zadar har gode, aktuelle restauranttips – og mye info om byen.

Det er mulig å bade fra murtrappene på Rivaen, men enda bedre fra en småsteinstrendene i nærheten, for eksempel Kolovare, som ligger like sør for gamlebyen. Men den aller fineste bynære strandbukten er Plaza Borik, som ligger fire kilometer utenfor sentrum. Den har finkornet sand og er langgrunn og barnevennlig.

zadar (16)

Avslappet og elegant. Zadar er en fin by å henge i for et par dager. Foto: Christine Baglo

 

2. Dra på øyhopping

Zadar er et knutepunkt for ferjetrafikken i området, så dette er et ypperlig utgangspunkt for å dra på øyhopping. Du kan for eksempel dra over til en av de mange fine småøyene rett utenfor Zadar, som den langstrakte olivenøya Ugljan. Hopp av i den bedagelige, koselige havnebyen Preko (halvtimes fjernetur), der du kan finne deg din egen lille ministrand (Jaz-stranden har sanddekke) og slapp med en kaffe av på en av de koselige uteserveringene under pinjetrærne. Det er også flott å sykle og å snorkle i det glassklare havet. Juzna Luka, Mostir og Batalaza er andre fine strender på den 24 kilometer lange og fire kilometer brede øya.

Eller fortsett helt ut til øya Dugi Otok, der du blant annet finner en av landets vakreste, hvite strandbukter: Saharun beach.

Du kan også bli med på dags- eller overnattingsturer til Kornati-øyene, som er et naturreservat bestående av mer enn 140 små og store øyer. Her er det fantastisk å seile, snorke og dykke. I dag er de fleste øyknausene hvitskurte og golde. Det skyldes at venetianerne for hundrevis av år siden hogget ned trærne her. De ble brukt til påler, som den dag i dag støtter opp vakre Venezia ...

Les også: Her er Kroatias fineste kyststier

3. Kroatias svar på Ibiza

Naturen på Pag er gold og vindslipt. Øya har også mange fine strender, olivenlunder – og er kjent for sin smakfulle geitost. Og ikke minst har den Zrce, Kroatias heteste partystrand, som ligger noen kilometer sør for «øyhovestaden» Novalja. De fire største utendørsklubbene, Aquarius, Kalypso, Noa & Papaya, utgjør det pulserende hjertet. Mellom dem peprer kule barer stranden. Her er 24 timers utendørsdisko som gjelder – og det arrangeres i tillegg mange fete musikkfestivaler hele sommeren, med noen av Europas heteste DJs og artister. Kroatias femte største øy har bruforbindelse med fastlandet.

iStock-pag disko

Zrce på Pag er Kroatias heteste partystrand. Her spiller noen av Europas beste Djs. FOTO: ISTOCK

 

4. Campinghimmel

Dersom du ikke har lyst til å bo i byen, kan du leie deg en feriebolig ved noen av strandperlene nord for Zadar. I den store lagunen utenfor Nin kan du boltre deg på den tre kilometer lange Dronningstranden, med finkornet sand. Og smøre deg inn med helsebringende leire! I Zaton finner du også en av Kroatias fineste campingplasser, Zaton holiday Resort, som byr på et vell av aktiviteter, idrettsplass, svære bassengområder og en offentlig, fin, langgrunn strand. De har også ferieleiligheter og stasjonære vogner og «glamping»-telt som kan leies.

Les også: Øyhopping med stil i Kroatia

5. Brusende dagstur

Fra zadarområdet er det også fullt mulig å ta en forfriskende tur til fossefallene i nasjonalparkene Krka eller Plitvice. Begge stedene følger du pittoreske gangbruer og stier langs små innsjøer, fosser og brusende elver, gjennom frodig skog. I den sju mil lange elven Krka, som ligger nede i en dyp, bred kløft, kan du også bade på angitte områder. Og seile på cruise ut til vakre småøyer i elven. I leiebil eller buss (FlixBus har en direkterute til Skradin, en av de fem inngangsporten til Krka) tar det cirka én time hit fra Zadar.

Nasjonalparken Plitvice, som ligger en én times og 45 minutters busstur unna Zadar, ligger høyere opp i fjellene, men her kan du ikke svømme. Men til gjengjeld er naturomgivelsene kanskje enda flottere her. Du kan følge et vell av ulike, merkede stialternativer rundt de mange, irrgrønne og turkisblå sjøene. Velger du en av de lengste rutene, på opptil 18.5 kilometer, får du mange av naturvyene helt for deg selv!

Krka (1)

Ta en dagstur til vakre Krka. Her kan du også bade under fossefallene. Foto: Christine Baglo

Les også: Få reiseinspirasjon til ferien på Dagsavisens reisesider!

6. Aktivitetsmekkaet Paklenica

Rykker det i føttene, bør du sette kursen mot naturreservatet som omgir nasjonalparken Paklenica i Velebit-massivet, en times busstur nordøst for Zadar. Her er det et vell av merkede vandrestier, både lettgåtte og mer krevende turer. Du kan også sykle i mektige karstlandskaper på høyfjellet, på fine grusveier. De bratte fjellsidene rundt kløften er også veldig populære blant fjellklatrere. Nede i kløften går det en brusende, klar elv, som det er herlig å ta seg en dypp i. Og ved munningen kan du svømme av deg svetten i havet og kose deg med en kald pivo og nyfanget sjømat i den lille feriebyen Starigrad. Og kanskje padle deg en kveldstur i kajakk?

paklenica christine baglo (2).

Klatre, vandre, sykle, bade i elven... Paklenica byr på mange muligheter. FOTO: CHRISTINE BAGLO

paklenica