Kultur

100 stockholmstips

– Stockholm viser hvorfor Sverige var en stormakt, mens Norge var en dansk provins, mener Odd Inge Skjævesland, som er ute med guide til for Sveriges hovedstad.

Journalist og forfatter Odd Inge Skjævesland har jobbet mange år som Aftenpostens Norden-korrespondent, og er både lommekjent og ganske forelsket i svenskenes hovedstad. De beste tipsene til byen presenterer han nå i den nye reiseguiden «100 unike opplevelser i Stockholm», som er nummer to i Kagges reiseguideserie, der norske kjentmenn gir innsidetipsene til sine favorittbyer.

I Stockholmsguiden byr Skjævesland på sine egne, personlige favoritter, alt fra bortgjemte kneiper og pølsefabrikker til jazzklubber og suppeteater, restauranter og kunsthaller. Boka inneholder også personlige tips fra blant andre Jan Kjærstad, Ingvild Tennfjord, Espen Shampo Knutsen og Göran Fristorp.

– Hvorfor elsker du Stockholm?

– Fordi det er kort å reise dit. Det er vår nærmeste hovedstad. Stockholm er minst like annerledes og eksotisk som populære byer lenger unna. Fordi det er en by du får lyst til å danse, jogge og nyte livet i! Det er også kontrastenes by. Du kan kjøpe både årgangsøl fra 1900-tallet og 24 timer gammelt tsjekkisk øl. Du kan kjøpe kjole til 40 kroner eller 40.000. Du kan padle om sommeren, der du går på skøyter om vinteren. Stockholm demonstrerer hvorfor Sverige var en stormakt, mens Norge var en dansk provins!

– Hvilke steder er dine fem personlige favoritter?

1. Konstnärsbaren. En uhøytidelig miniversjon av Theaterkafeen i Oslo.

2. Tweed. Her sitter du godt i prisbelønnet, britiskinspirert bar.

3. Chokoladefabriken. Sjokoladefaglig godterikafé i verdensklasse.

4. Kjærlighetsstien. Nyt lun og bred utsikt ved proletarforfatter Ivar Los park.

5. Mångkulturelt Centrum. Se samfunnets forskjeller på vei til global kafé og utstilling.

For øvrig er det også nylig kommet ut enda en ny guide i serien, med fokus på «100 unike opplevelser i Oslo», og det finnes også guider til Wien, Barcelona og Berlin. Husk at du også må investere i et skikkelig bykart, for dem forlagene har utstyrt bøkene med, er fullstendig ubrukelige ...

Mer fra Dagsavisen