Annonse

10 fine dagsturer fra Roma

Annonse
Reise

Når man er i Romas skal man gjøre som romerne gjør. Og for å komme bort fra stress varme og støyende forurensede gater drar de gjerne opp til Frascati. Det er en av flere historiske småbyer i området Castelli Romani i Albaniåsene rett sørøst for Roma. Åsene er kledd med nydelige sjøer frodige vinmarker og fine skogsområder. Hit drar romerne for å kose seg med god lokal mat på små uformelle restauranter og ikke minst: nyte den deilige regionale vinen som har lange tradisjoner. Den tørre elegante og friske frascativinen var faktisk en favoritt allerede hos de gamle romerne.

– Den er også blitt foretrukket av pavene så lenge man kan huske sier Alessandro Posa daglig leder på restauranten og vinutsalget Vineria Enoteca Pane & Tulipane.

Han setter sammen en deilig langlunsj bestående av forskjellige typer hvite røde og søte frascativiner som opptrer i smakfull pardans med parmaskinke og fersk bøffelmozarella cannelloni med and og himmelske urtekrydrede lammeskanker. Det er så vidt det er plass til dessert.

– Lukt hvitvinen er som en velduftende parfyme på en moden kvinne sier Posa flørtende.

Rolig vandreby

Turistene kommer til lunsj mens romerne kommer til kvelds ifølge Posa. Det er sannsynligvis fordi vi gjerne vi oppleve litt mer enn bare de kulinariske høydepunktene. Frascati er nemlig også kjent for sine spektakulære villaer. Mest i øyenfallende er kolossale Villa Aldobrandini men bare hagen er åpen for publikum (du må hente tillatelse på turistkontoret). Litt lenger til høyre ligger Villa Torlonia som nå er omgitt av en offentlig park med et særegent «vannteater». Byen historiske sentrum er også koselig å rusle i et par timer med stopp i de rikholdige vinbutikkene. Så tar du toget tilbake til Termini-stasjonen i Roma noe som tar en drøy halvtime. Du kan også ta Cotral-buss til Frascati fra metrostasjonen Anagnina i Roma.

Et avslappende besøk i Frascati tar ikke mer enn en halv dag om du ikke velger å utforske flere av de koselige byene i Castelli Romani-området. Men da er det best å ha bil.

Utforsk mer

Det er også mange andre fine og interessante steder du kan besøke fra Roma på én dag. Nord og vest for hovedstaden ligger det for eksempel mange spennende etruskiske reisemål og historiske byer. I sørvest kan du finne fine romantiske kystbyer med gode badestrender som Terracina og Sperlonga. Det er også mulig å komme seg til Pompeii og Firenze men det er en lang tur så en overnatting anbefales underveis.

Annonse