Fredrikstad

Råde IL med pilotprosjekt - slik skal de få has på gummikulene

Med enkle tiltak ønsker Råde IL å begrense spredning av de forhatte gummikulene fra kunstgressbaner. Fylkeskommunen liker ideen så godt at de sponser en stor del av kostnaden.

Bilde 1 av 3

– Det handler rett og slett om at vi har fulgt med i timen og hørt på de utfordringene som er med granulat og hvordan man skal ta vare på den, sier nestleder i Råde IL og primus motor for pilotprosjektet, Ole-Petter Westheim.

Idrettslaget i Råde har over tid klødd seg i hodet med tanke på hvordan de skal håndtere mengden av såkalte gummigranulater som havner på avveie fra kunstgressbanen deres. Ballspillende barn og voksne drar dem med seg hjem og fyller ganger, bad og vaskemaskiner. Snømåker skraper dem over sidelinja og snøsmeltingen fører gummikulene med seg til bekker, elver og sjøer.

Miljøprosjekt

– Granulaten i seg selv er ikke skadelig for noen før den kommer på avveie i naturen, der den blir nedbrutt og har noen stoffer i seg som ikke er heldige for vann spesielt. Vi har sett noen baner der det ligger masse granulat oppe i skogen, og det er ikke bra, fastslår Westheim.

På landsbasis anslås det at rundt 1.500 tonn gummigranulat forsvinner fra kunstgressanlegg årlig. Flere har tatt til orde for å forby og erstatte gummikulene, laget av oppmalte bildekk, med mer miljøvennlige produkter.

– Foreløpig er kork et alternativ, men det kan være en utfordring med tanke på norske vintre med kaldt og mildere vær om hverandre. Korken absorberer vannet, og dermed kan det bli glatt når det fryser på, forklarer Westheim.

Også Norges Fotballforbund jobber med et pilotprosjekt for å stagge gummigranulatflukten, og nå ønsker Råde IL å komme med sitt bidrag.

Samarbeid med NTNU

Råde IL skal bruke totalt 500.000 kroner på å utvide asfaltfeltet i ytterkant av banen og etablere et snødeponi. De skal også grave ned nye dreneringskummer, som sørger for at granulaten fanges opp på rister og ikke blir revet med avløpsvannet ved snøsmelting, samt ordne en sluse ved utgangen fra banen der spillerne må trampe av seg gummikuler før de kan gå inn i garderoben. Slik skal gjenbruken av kulene øke betydelig.

– Det er blitt satt et veldig fokus på dette, og vi prøver å være litt i forkant. Vi har hatt et samarbeid med entreprenør, fylkeskommunen og NTNU, som holder på med forskning på dette, sier prosjektlederen.

Fylkeskommunen er også opptatt av miljøkonsekvensene ved gummigranulat på avveie. Derfor har nærings- og kulturkomiteen nå gått inn for å støtte prosjektet med 150.000 kroner.

– Vi mener det er et godt miljøprosjekt. Og når det kommer nye ideer til hvordan dette kan gjøres, skal vi som regional myndighet være med og støtte det. Dette er jo egentlig enkle og greie løsninger, og man kan undres på hvorfor det ikke er gjort før, sier komitéleder Andreas Lervik (Ap).

Etterlyser kommunene

Han er likevel klar på at også andre aktører må komme på banen for å få bukt med problematikken på sikt.

– Fylkeskommunen skal stille opp i de spesielle tilfellene som dette, men når det kommer til den massive oppsamlingen må kommunene håndtere dette selv. Dette tenker jeg også må være i kommunenes egen interesse, sier Lervik.

I tillegg ønsker han en endring av spillemiddel-reglementet.

– Jeg mener vi må jobbe inn mot departementet slik at vi kan søke spillemidler også til oppsamling av gummigranulater, ikke bare bygging av baner og anlegg, sier Lervik.

I Råde IL setter man stor pris på pengestøtten fra fylkeskommunen, og håper at også kommunen vil følge etter.

– Vi har snakket med kommunen, og de har sagt de skal se om de kan være en tilsvarende bidragsyter. Da er vi oppe i 300.000 kroner og står igjen med 200.000 vi må skaffe på andre måter. Det tror jeg vi skal få i mål, sier Westheim.

– Utstillingsvindu

Planen er å ha tiltakene på plass i løpet av 2018, og at også den nye kunstgressbanen som er på trappene i Råde skal bygges med de samme løsningene. Westheim håper pilotprosjektet deres kan vise vei for andre.

– Dette kan bli et utstillingsvindu for andre som skal etablere eller allerede har etablert kunstgressbaner. Man kan relativt enkelt gjøre disse tiltakene ved andre baner, mener han.

Men han kan likevel ikke love at gummileie foreldre slipper helt unna at de svarte kulene dras inn i huset også i framtida.

– Det er i sokker, shortser, underbukser og treningsdresser så det havner nok noe hjemme på badegulvet uansett. Der får de fange det opp selv, men vi skal prøve å unngå at det kommer på avveie rundt banen vår, slutter Westheim.

Mer fra Dagsavisen