Portrett

Maja – råner uten førerkort

Hun er en av gutta og har en stødig hånd på rattet i NRK-suksessen «Rådebank», denne Hege Husby. Så viser det seg at skuespiller Maja Christiansen (25) ikke har lappen en gang.

Av Harald Reitan

Jeg har vært ute i uvanlig god tid. Speider mot døra på avtalt møtested – en kafé i hjembyen hennes, Drammen.

Der! Nei. Alle har jo munnbind, men en ung kvinne med røde hårtupper nedenfor det mørke, må da være lett å oppdage.

Der? Ganske liten og vever med sid, mørk frakk. Rak i ryggen går hun sikker og besluttsom fram mot spritautomaten.

Men de røde hårtuppene vi kjenner fra Maja Christensens rolle som Hege Husby i NRK-suksessen Rådebank, er ikke å se.

Hun snur seg. Øynene, blikket … et munnbind fra eller til spiller ingen rolle. Det er henne. Jeg vinker, og hun kommer og setter seg.

– Nei, det røde får vente til sommeren, når jeg blir råner igjen, og sesong 3 spilles inn. Jeg er altså egentlig blond, og den naturlige hårfargen tar jeg kanskje tilbake når dette prosjektet er over. Det er så styrete å holde på med denne farginga hver sjette uke, sier Maja.

Les flere portretter: Thea Sofie Loch Næss: – Da jeg var liten drømte jeg om å lage en serie hvor jeg ble gravid som ung

###

Maja Christiansen som Hege Husby i et avgjørende øyeblikk i Rådebank. Foto: Max Emanuelson.

En avgjørende sms

Maja har en bachelorgrad i skuespill fra Westerdals i Oslo våren 2018. Da fikk hun en tekstmelding fra en kjenning, Odin Waage. Ham hadde hun holdt litt kontakt med siden de spilte sammen i en øvingsproduksjon en filmstudent på Westerdals sto for. Odin var nå tiltenkt hovedrollen som Glenn-Tore, råneren GT, i en TV-serie det skulle søkes om penger til å produsere for NRK, og sms-en var et spørsmål om Maja ville være med og filme i en pilot som skulle følge søknaden.

Det gikk så bra at da det ble gitt grønt lys fra NRK for å lage sesong 1, ble Maja ble kalt inn til audition for rollen som Ine, ekskjæresten til GT, men som ikke skulle høre til i rånemiljøet.

I manuset ligna hun litt på Maja som type. Det gikk bra, men nå fikk serieskaperne en ny ide. Kunne hun egne seg enda bedre som Hege, «en av gutta» blant rånerne, og GTs venninne?

– Hege var helt annerledes enn Ine, og jeg ble veldig nysgjerrig på henne. Tanken på å spille ei røff jente som var billakkerer, tente meg. Men nå måtte jeg gjøre en ny audition, sier Maja.

Ingen hettegenser … og ikke førerkort!

– Jeg fikk beskjed om å møte i hettegenser. Jeg hadde ingen hettegenser, men heldigvis hadde kjæresten min en han kunne låne bort, forteller hun.

– Så fant jeg en ødelagt ørering i smykkeskrinet mitt. Den klemte jeg på den ene nesevingen. Jeg følte meg skikkelig teit, men jeg merka at disse småtingene gjorde noe med meg. Nå var jeg ikke meg privat lenger, og jeg hadde fått en ny utfordring ved å spille en rolle som ikke lignet meg selv. Som råner! Jeg, som ikke har lappen engang! Jeg tar kjøretimer nå, men tror ikke jeg kommer til å spinne av gårde slik en sinna Hege gjorde i serien – det er nok ikke min stil.

###

Maja Christiansen i hjembyen Drammen. Foto: Mina Ræge

Oslofolk invaderer bygda

Menneskene bak Rådebank hadde en ambisiøs plan.

Det overordna temaet skulle være psykisk helse hos ungdom på bygda – spesielt hos gutter og unge menn.

Valget var å legge handlinga til Bø i Telemark, der de fant de et kameratmiljø for bil, som de kunne hente inspirasjon fra. Etter to sesonger med høye seertall har NRK gjort avtale med teamet bak serien om en tredje sesong, med innspiling på forsommeren.

Hva temaet blir denne gangen, vet ikke Maja før hun får manuskriptet i hånda.

– Hva synes rånemiljøet om måten dere har framstilt det på?

– Vi har fått forskjellige reaksjoner, forteller Maja.

– Noen mener det er helt feil at det er en gjeng oslofolk som spiller ungdom i ei bygd – vi burde ha hatt dialekt. Men å spille på en dialekt som må læres, kan bli veldig rart og kunstig. Jeg har for eksempel vokst opp med foreldrenes måte å snakke på – bokmålsnært bærumsmål – og ikke drammensdialekt. Men da jeg gikk på videregående sammen med ungdommer fra Mjøndalen og Hokksund, merka jeg at jeg tok litt etter. I et temperamentsfullt utbrudd i Rådebank var det helt naturlig å si «dævv!» og ikke «død.»

– Men jeg håper vi presenterer rånemiljøet som inkluderende og varmt. Og når det gjelder jentenes plass i det som mange kanskje oppfatter som et miljø der gutta rår, og jentene bare er med, så håper jeg vi har fått fram at jentene har like høy status som guttene, slik jentene i de ekte rånemiljøene forteller at de har.

Les flere portretter: Etter et par stasjoner var han framme, og tok heisen opp i 8. etasje. Der begynte det for Raymond

Seersuksess med alvorlig innhold

Sesong 1 har vært tilgjengelig i NRK-spilleren et års tid, og nesten trekvart million har sett den. Sesong 2 har allerede nådd over en halv million seere, og aktiviteten på sosiale medier har eksplodert denne gangen, når temaet har vært alvorligere: Et selvmord, som er noe mange har vonde og vanskelige tanker om.

– Vi regnet med at det ville komme reaksjoner fra mennesker som kjente seg igjen i seriens måte å presentere dette innholdet på, men at det skulle bli så massivt, hadde vi ingen idé om. Men de som trenger hjelp på dette området, finner kontaktinformasjon for det på skjermen etter hver episode, og vi som medvirker i serien, er brifet på hvordan vi skal ta imot henvendelser vi måtte få.

En anmeldelse i Aftenposten av denne vinterens sesong understreket for Maja hvor viktig oppmerksomheten om psykiske problemer blant unge er.

«Det er først halvveis i sesongen at Rådebank tar steget fram og forlanger «se på meg, lytt på meg.» (…) Siste halvdel av sesong 2 noe av det sterkeste som er laget av norsk tenåringsdrama.»

Og det er i andre halvdel av serien at et selvmord i kameratflokken velter om på så mye.

Les også: Jimi Somewhere: – Jeg vil ikke bli en sånn onkel for min nevø

###

Foto: Mina Ræge

Et stort ansvar

– Da denne anmeldelsen kom, satte den en støkk i meg, fordi det ble så tydelig at det jeg hadde vært med på å lage, var noe som kunne og ville berøre mennesker som har opplevd ting selv, eller vært pårørende. Det var skummelt å innse at jobben min som skuespiller kan ha så stor påvirkningskraft.

– Da jeg fikk manuset, ble det noen gåsehudøyebikk allerede da. Tallene på unge som begår selvmord, er skremmende, og jeg gikk i gang med å analysere rollen min. Karakteren skulle være den som reagerte på kameratens dødsfall med raseri, og ved å flykte unna kameratmiljøet. Det ligger en jobb i å forstå et menneske og dets måte å reagere på, uavhengig av om jeg er enig eller uenig i reaksjonen. Derfor har jeg brukt mye tid på å tenke gjennom alle reaksjoner, slik at jeg kan forstå og forsvare alt jeg gjør som denne karakteren.

– Kunne Maja ha reagert som Hege i denne sorgen?

– Jeg vet ikke, da jeg ikke har opplevd noe slikt i min nære krets. Jeg tror ikke man kan være sikker på forhånd på hvordan man vil reagere, men jeg vet at det ikke er uvanlig å reagere slik, for jeg har fått meldinger av flere som kjenner seg igjen, sier Maja.

– Jeg kan godt forstå at det føles skummelt og vanskelig for Hege å åpne seg for vennegjengen sin – slik har jeg opplevd det selv også. I stedet isolerer hun seg fra dem og holder mye av det vanskelige inni seg, som jo nettopp er noe av det samme som GT gjør i første sesong, og Sivert gjør i sesong 2, og som får alvorlige konsekvenser.

– Jeg har selv opplevd denne overgangen fra å holde mye inni seg til å faktisk åpne meg mer for dem jeg stoler på rundt meg, og kjent at det faktisk har hjulpet - i tillegg til at jeg på denne måten kommer nærmere mennesker. Det skaper større forståelse.

###

Maja med mamma Stine Christiansen. Foto: Privat

– Hva skal jeg bli?

Veien mot skuespilleryrket for Maja starta med musikk i hjemmet. Foreldrene driver kor, pappa spiller piano, og sang har en naturlig og stor plass i familien. Selv spilte Maja også piano, men siden hun ikke var så glad i å øve, var det sang hun kom til å opptre med.

- Jeg sang på skolen, i familiesamlinger hjemme, og jeg deltok i «Barnas Grand Prix» for barn på torget i Drammen, og ble senere med i rockebandet Aces som korist. Dette gjorde det naturlig å søke musikklinja på videregående i Lier. Men etter at jeg hadde prøvd meg på scenen også i teatersammenheng, bestemte jeg meg for dramalinja i stedet.

Maja sier hun var et sjenert og ganske innadvendt barn, med unntak av øyeblikkene der hun opptrådte.

– På videregående skjønte at sjenertheten hjalp meg lite, og var noe jeg måtte jobbe med. Jeg tok rett og slett på meg en rolle som ikke-sjenert. Det hjalp meg ut av «bobla» og jeg ble friere.

###

Korist for ACES på torgscenen i Drammen. Til venstre er Anette Skogheim. Foto: Privat

Møtte nesten veggen

Mange jern i ilden har alltid preget Majas liv – men våren 2018 var de litt for mange. Hun var engasjert som instruktør for seks forskjellige teatergrupper for barn, og nå skulle hun også levere hovedoppgaven på skuespillerutdanninga.

– Det tårna seg opp for meg, og den pliktoppfyllende jenta måtte ta et lite møte med seg selv. Jeg konkluderte til slutt med at en A på bachelorstudiet ikke var noe jeg trengte. Jobben var viktigere enn å få best mulig karakter på et studium som kanskje en dag kunne gi meg den samme jobben som jeg hadde nå. For første gang bestemte jeg at vitnemålet fikk bli det det ble, og slik kom jeg gjennom det uten å gå helt i kjelleren.

Etter dette var Maja engasjert i Tigerstadsteatret i Oslo, som samarbeidet med Oslo Nye Teater. Forestillingen het «Ingenting,» og var mynta på ungdom. Rollen der fikk hun etter en åpent utlyst audition, og Maja fikk sin debut som profesjonell teaterskuespiller.

– Og så vant vi Hedda-prisen for beste forestilling for ungdom, sier Maja stolt.

###

Forestillingen «Ingenting» vant Hedda-prisen for beste forestilling for ungdom. I midten finner vi Maja Christiansen. Foto: Erika Hebbert

Les også: Heidi har ventet tre måneder på svar om hun får bli i sin kommunale bolig

Hva sier «GT,» hovedpersonen i Rådebank, om Maja?

Odin Waage (25) er full av godord om Maja Christiansen.

– Jeg må først få si at hun er en nydelig person. Og så er hun bare en dritgod skuespiller! Jeg er sikker på at hun vil nå langt både på teater, og på film og TV. Hadde hun ikke vært med i Rådebank, hadde hun garantert dukka opp et annet sted og blitt veldig synlig ganske snart.

– Jeg er sikker på at hun vil nå langt både på teater, og på film og TV, sier Odin Waage om Maja Christiansen.

– Hvordan har det vært å spille mot henne?

– Hun er en av de aller beste jeg har spilt mot – det har vært en fryd. Hun har så stor forståelse for skuespillerfagets ulike prosesser, og er veldig til stede i spillet. Når vi får frihet til å gjøre en scene slik vi tror den vil fungere, og jeg for eksempel improviserer litt, er hun der øyeblikkelig. Da er det ikke tid til å tenke seg om, og hun følger øyeblikkelig impulsen jeg gir. Da oppstår det magiske øyeblikk. Vi spiller hverandre gode, sier Odin Waage.

###

Foto: Mina Ræge

Fakta og fiksjon

At det ikke alltid er så lett å skille rollefigurer og privatpersoner etter å ha levd seg inn i en TV-serie som seer, er en kjent sak. Noen har oppfatta historien som så «sann» at Maja har fått kondolanser etter kameraten Siverts død i den ene episoden.

For andre går Hege og Maja går over i hverandre, GT og Odin det samme.

– Men Odin og jeg er ikke kjærester, poengterer Maja.

– Arthur har vært kjæresten min i to år, og det var han som lånte meg hettegenseren som ble med meg inn i rollen som Hege, smiler hun.

Og Arthur, det er Arthur Hakalahti (25) som også er skuespiller, som blant annet har spilt i TV-seriene «Skam» og «Hjem til jul,» og i filmen «Kongens nei.»

– Vi møttes som skuespillere i teaterforestillingen «Ingenting,» og vi samarbeider mye i tillegg til å være kjærester. Vi har forståelse for hva den andre holder på med, og vi diskuterer mye fag og måten å løse utfordringer på. Nå er vi så trygge på hverandre at vi til og med tør å øve med hverandre hjemme, noe som kan være skumlere enn mye annet.

– Om jeg kunne tenke meg å spille mot Arthur også? Absolutt, sier Maja Evenshaug Christiansen.

– Og jo, jeg kan godt tenke meg enda flere jobber der jeg spiller mot Odin!

###

Maja Christiansen med kjæresten Arthur Hakalahti, som mange kjenner fra «Skam», «Hjem til jul,» og «Kongens nei». Foto: Privat

FAKTA

  • Fylte 25 år i går, 19. februar
  • Vokst opp i Drammen. Bor nå i Oslo.
  • Gikk på dramalinja på St. Hallvard VGS.
  • Tok bachelor i skuespill ved Westerdals Oslo ACT.
  • Jobber som teater- og sanginstruktør for barn og ungdom.
  • Debuterte på skjermen som Kaja i NRK-serien Kampen.
  • Spilte i den Heddapris-vinnende forestillingen INGENTING for Tigerstadsteatret og Oslo Nye Teater.
  • Spiller Hege Husby i NRK-serien Rådebank.
  • Kjæreste med Arthur Hakalahti

5 FAVORITTER:

  • Musikk: Akkurat nå, Susanne Sundførs «When the Lord»
  • Film: Umulig å velge én … men Marion Cotillard i «La vie en Rose» er mesterlig!
  • Bok: «Oscar og den rosa damen» - en bitteliten, men underfundig bok.
  • Mat: Hjemmelaget tomatsuppe
  • Sted: Barndomshytta ved havet om sommeren.

Mer fra Dagsavisen