Portrett

Fra forsikringer til bompenger

Til tross for at han står midt i en strid med interimstyret i Oslo-delen av partiet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), TV-opptredener, og høstens valgkamp, stresser han ikke. Faktisk aldri. For å vippe Frode Myrhol av pinnen må man ty til komplimenter.

– Jeg stresser sjelden, og er i grunn optimistisk av natur. Også tidsoptimist – jeg var jo et kvarter forsinket til dette intervjuet, sier Myrhol og tar seg en slurk av kaffen sin.

Rogalands Avis møter en travel Frode Myrhol på Ostehuset på Domkirkeplassen – hjertet av Stavanger sentrum. Det er siste sommermåned, men det er lite som minner om nettopp sommer utenfor.

– Jeg slet litt med å finne parkering. Dessuten er jeg alltid ute i siste liten. Det er noe jeg kaller den sunnmørske halvtimen, for sunnmøringer er alltid litt trege, sier han og ler.

Myrhol kommer opprinnelig fra Remøy i Herøy kommune, ved Fosnavåg i Møre og Romsdal. En landfast øy med kun 300 innbyggere. Der vokste han opp med mor, far, og to yngre søsken.

– Jeg hadde en veldig trygg og god oppvekst, med besteforeldre i nærheten, samt to onkler som kun er ett par år eldre meg. Vi var og er som en stor søskenflokk, sier han, og retter litt på den blå skjorten sin.

Fortsetter under bildet

###

Frode Myrhol. Foto: Caroline Teinum Gilje

Myrhol var aktiv i den lokale håndball- og fotballklubben, og tok gjerne ansvar som spillernes representant. Han har så lenge han kan huske vært både påståelig og kjempet for det han mener er rett.

– Jeg tror ikke jeg var noe mer kranglete som barn enn det jeg er nå, sier han og humrer før han fortsetter.

– Jeg er vokst opp i en veldig politisk familie, og helt siden jeg var omtrent ti år gammel har jeg holdt meg oppdatert på nyhetene og lest avisene, sier han.

Les også: – Jeg vet godt hva jeg vil kutte, men jeg vil ikke fortelle det

Det har ikke vært et overflod av politikere i nær familie, men bestefaren hans har vært på fylkestinget, og i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Herøy kommune. Det samme har tanten hans vært. Myrhol mener å huske at hun var første kvinnelige formannskapsmedlem i Herøy kommune også.

– Oppveksten har vært preget av at familien min er tolerant, liberal og viser forståelse for andre kulturer, sier han.

De skal visstnok være like, men ikke alltid like enige, familien hans.

– Det handler nok mer om at vi alle er ekstremt påståelige og liker å ha rett. Slik blir det mye diskusjoner av, og det kan bli et høyt lydnivå på familiesammenkomster, sier han. Myrhol drar hånden gjennom håret sitt.

Kanskje det var nettopp derfor han valgte å gå inn i politikken som voksen?

– Jeg har aldri vært aktiv i politikken tidligere, til tross for at jeg, så lenge jeg kan huske, har vært interessert i politikk, sier han og blir sittende og tenke.

– Nei, nå tuller jeg. Jeg var medlem av AUF i ett år som ung, men var aldri på et eneste møte. Myrhol ler.

Med blant annet studier i samfunnsfag med personaladministrasjon, fra det som den gang het Høgskolen i Stavanger, ser han på seg selv som en naturlig leder. Allerede i barndommen gjorde han det.

– Jeg var tidlig engasjert i Herøy Rocke- og fritidsklubb, hvor jeg satt i styret, og jeg har aldri vært redd for å ta ansvar. Tvert imot har jeg heller vært glad til at det er jeg som har en viss kontroll, være seg det er en positiv eller negativ egenskap, sier Myrhol og ler.

Les også: Fikk ramsalt kritikk av sine egne toppkandidater – slik svarer interimsstyret i Oslo FNB

Han mener selv at han har et godt overblikk, noe han tror er viktig for å kunne vurdere hva som trengs i gitte situasjoner.

Det blir stille et lite øyeblikk, og Myrhol tar nok en slurk av kaffen sin.

– Jeg trives veldig godt i rollen som leder, og gjør det jeg kan for å skape et positivt miljø ved å la alle komme til, sier han.

Myrhol avbrytes av telefonen som ringer.

– Det var da voldsom til aktivitet på mobilen, sier han, og avviser det tredje anropet i løpet av kun kort tid.

– Hvor var jeg? Jo – jeg mener selv at jeg er både rettferdig og inkluderende, og det tror jeg er gode egenskaper å ha som politiker.

Det måtte altså en bomring til for at Myrhol skulle gå så langt at han samlet en tropp og dannet et nytt norsk parti. Han er «mannen i gata» som har vist hele Norge at man kan få til mye bare man vil det nok.

– Denne saken er veldig viktig for meg, for jeg bryr meg ekstremt mye om rettferdighet, og bompenger er alt annet enn rettferdig. Det er så tilfeldig hvem som må betale, og slikt burde ikke avgjøres av tilfeldigheter. En annen faktor er at de som tjener minst, rammes hardest. De har kanskje ikke mulighet til å benytte seg av fleksitid, og må derfor kjøre gjennom bommen når det er rushtidsavgift, sier han, lettere oppgitt.

At dette er en sak som engasjerer og frustrerer den relativt ferske politikeren, merkes godt.

– Dette er jeg villig til å kjempe for og det var jeg tilbake i 2014 også, da vi begynte å tenke over alternativene våre, sier han.

Allerede i september samme år hadde Myrhol blitt bevisst på at veien å gå var å danne et parti. I forkant av dette hadde han tatt kontakt med Morten Lillesand, som opprettet Facebookgruppen «Nei til mer bompenger i Rogaland», og solgt seg inn som en handlekraftig person som «fikk ting til å skje». Etter fire år i bystyret, med et nyopprettet parti, er det vanskelig å krangle på nettopp den påstanden.

– Jeg var sikker på at for å få til en forandring måtte vi gå politisk. Allerede da var jeg overbevist om at protestene vi hadde arrangert ikke kom til å føre til endringer. Så, i midten av desember bestemte vi oss for alvor å gjøre handling ut av snakket, sier han.

Les også: Slik ble bompenger valgkampens største sak

FNB ble et faktum, men at det var Myrhol som skulle lede partiet var heller mer tilfeldig.

– Jeg kunne like så godt vært en av bakmennene, men tilfeldighetene gjorde det slik at det var jeg som tok ansvar, sier han. En rolle han ikke er misfornøyd med den dag i dag.

At han aldri stresser, kommer godt med i den tøffe tiden han står midt oppe i akkurat nå. For samtidig som han skal lede en valgkamp mot valget 9. september, prøver han å løse den interne striden med interimsstyret i Oslo-delen av FNB.

– Denne striden er en plagsom tidstyv jeg gjerne skulle vært foruten, men slik situasjonen er nå må vi gjøre det vi kan for å løse konflikten, sier han. Han virker trygg og rolig, men også en anelse oppgitt.

– Situasjonen er den at lokallaget i Oslo ikke har forholdt seg til beskjeder som vi har gitt dem. Når det gjelder medlemsregistrering så har vi hele tiden hatt det slik at man melder seg inn sentralt, og så blir man automatisk medlem i det fylkeslaget og lokallaget man hører til, basert på adresse, forklarer Myrhol nøye.

Lokallaget i Oslo har valgt å kjøre i gang en egen innmelding, selv om Myrhol og resten av FNB ga andre beskjeder.

– De har igangsatt egne rekrutteringskampanjer for å få nye medlemmer til å melde seg inn via deres egen side, og ikke gjennom hovedregisteret. Det blir helt feil, sier han mer oppgitt enn tidligere, før han fortsetter forklaringen.

– Vi har henvendt oss til dem flere ganger og bedt dem sende over en oversikt over alle nye medlemmer slik at ting blir gjort rett, men igjen har de valgt å ignorere beskjedene våre, sier Myrhol.

Han mener interimstyret har gitt klare uttrykk om at de ønsker å være en egen enhet, som ikke lenger vil ha noe med resten av FNB å gjøre.

– Dette har ikke de 450 nye Oslo-medlemmene i FNB visst noen ting om, og jeg vil tro mange av dem er både skuffet og forbannet, sier han, nokså irritert selv.

Les også: Bompengetoppene tar bladet fra munnen om partikonflikten

De siste ukene har han jobbet med å stifte en ny organisasjon som skal være lokallaget i Oslo.

– Vi forholder oss ikke lenger til de som ikke er medlemmer sentralt. De som er, eller ønsker å bli medlem, akter vi derimot å ta godt vare på, sier han.

Han beskriver de siste ukenes arbeid som både unødvendig og krevende, men likevel avgjørende å få løst.

– Dette var såpass viktig at jeg kunne ikke utsatt det til etter valget. Vi så ingen annen mulighet enn å fikse det, da det er høyst nødvendig å ha en fungerende organisasjon på plass i hovedstaden før valget, sier han. Han har gjort det han har gjort, og tatt de valgene han har tatt i denne konflikten, basert på hva han tror er det beste for partiet.

– Vi har bevisst valgt å la lokallagene bestemme mye selv, slik at de får muligheten til å utvikle seg som organisasjon uten at vi bryter for mye inn. Det er mulig vi burde tatt litt mer styring og bestemt litt mer, men vi ønsker først og fremst at medlemmene skal føle at de bestemmer selv i eget lokallag, sier Myrhol. Han skjenker seg litt cola og tar en slurk.

Det er ikke vanskelig å forstå at han er travel. Telefonen hans ringer for fjerde gang, og Myrhol avviser nok et anrop. Han rister oppgitt på hodet, fortsatt smilende.

– Å være politiker er en fungerende jobb 24 timer i døgnet, skjønner du. Jeg tør å påstå at det er det verste med å være politiker. Men, så er det slik at det positive veier opp for det negative, så da går det greit, sier han og smiler bredt.

Myrhol sjonglerer den forholdsvis nye hverdagen godt, og mener selv at det har gått ganske bra de siste fire årene. Likevel skulle en tro at en som plutselig inntar scenen for å debattere om bompenger med rutinerte politikere, ville vist litt mer tegn på nervøsitet. Hvor ble det av svettetørkingen og styrtingen av vann?

– Jeg har heldigvis et ganske avbalansert forhold til det meste. Det er veldig godt egentlig. Jeg vet at jeg kan det jeg snakker om såpass godt at det ikke er noe å være nervøs for, sier han og ler litt før han fortsetter.

Les også: FNB mer enn dobbelt så store som Fremskrittspartiet

– Jeg husker veldig godt første gangen jeg skulle snakke offentlig på vegne av partiet. Det var 1500 tilhørere der, alle elevene i tiendeklasse i Stavanger kommune, sier han mens han humrer litt stille.

– Heller ikke det viste seg å være noe å være nervøs for. Å tro at alt går bra inntil det motsatte er bevist, er jo til tider en noe litt for avslappet holdning, sier han før han fortsetter.

– Likevel forsøker jeg alltid å være så godt forberedt som mulig, og jeg er veldig faktaorientert. Det gjelder spesielt saker i politiske utvalg, sier han.

– Jeg er nysgjerrig. Hva i alle dager er det som skal til for å sette deg ut av spill?

– Jeg liker ikke å få komplimenter. Om det bare være seg et «godt jobbet»-kompliment, blir jeg mistenksom, sier han og ler.

– Noen ganger kan jeg til og med selv mene at komplimenten er fortjent, men jeg klarer ikke å la være å tenke at personen har en agenda med utsagnet. Det må være det som kan vippe meg av pinnen, sier han. Myrhol fortsetter å le, og setter seg bedre til rette på stolen.

Som følge av mye mindre fritid, er det én ting Myrhol har sett seg nødt til å avvente med til endt valgkamp, og det svir litt i fotballhjertet.

– Hvert år reiser jeg til Liverpool og får med meg deres første hjemmekamp for sesongen. Det måtte vike for valgkampen i år, og det er helt greit, selv om jeg selvfølgelig gjerne skulle rukket begge deler, sier han og hilser på en mann som går forbi bordet vårt.

Skal vi tro Myrhol følger ikke voldsom kjendisstatus med den nye hverdagen.

– Politikere er nok kjente fjes for dem som er veldig interessert i politikk, men for en vanlig mann i gata kunne jeg nok vært hvem som helst, sier han.

Uansett om Stavanger-beboerne hilser på han eller ei, kommer han ikke bort ifra det faktum at hele livet hans har blitt snudd på hodet.

– Det er klart det er veldig annerledes nå enn hva det var for kun fire år siden. Heldigvis har jeg ikke noe imot verken publisitet eller oppmerksomhet. Så lenge jeg gjør ting som er bra for partiet, så står jeg i det, sier han.

Les også: Forsker om bomparti: – Har ikke nok saker som kan forene medlemmene

I løpet av fire år har han gått fra å være en som har livnært seg på forsikringssalg for Gjensidige, til å være en frontfigur og et ansikt utad for FNB. Det er ikke noe alle hadde stått like godt i.

– Jeg har alltid vært en utadvendt person som ikke har vært redd for å ta initiativ til ting. Det er nok derfor jeg ofte var spillernes representant, og har sittet i diverse styrer helt siden jeg var ung. Jeg har alltid vært, og er fortsatt en stemme, sier han og heller litt mer cola i glasset, og tar en slurk.

Per dags dato er han fortsatt ansatt i et agentur, Forsikringskontoret AS, som selger Gjensidige forsikringer. Politikken tar likevel for mye tid til at han klarer å håndtere de begge fullt, så han jobber kun 20 prosent med forsikringer.

– Etter valget må jeg enten si opp jobben, eller ha 100 prosent permisjon. Dersom jeg velges inn i Fylkestinget, hvor jeg for øvrig står som nummer én på listene, tror jeg ikke det vil være mulig å klare å være både kommune- og fylkespolitiker, gruppeleder i begge utvalgene, og jobbe med forsikringer samtidig, sier han.

Myrhol var ikke kun spillernes representant på fotball- og håndballaget. Han var også styremedlem i Herøy Rock og fritidsklubb. Det var der han startet sin DJ-karriere som 16-åring.

– Da jeg kom til Stavanger for å studere jobbet jeg som DJ FM ved siden av, sier en lattermild Myrhol.

Han var ikke veldig aktiv, og spilte som regel på uteplasser hvor han i tillegg jobbet som bartender.

– Jeg jobbet som oftest i baren, så jeg tror neppe jeg hadde hatt det som skulle til for å bli datidens Kygo, sier han og ler.

Nå ser Myrhol fram imot resten av valgkampen, og forteller at han har skyhøye forventninger til resultatet.

– Håpet er at vi skal få inn ti mandater i bystyret. Det betyr at vi må få omtrent femten prosent av stemmene, og det tror jeg absolutt er innenfor rekkevidde.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Myrhol tenker litt før han innrømmer at det er noe ambisiøst.

– Det er viktig å legge lista høyt, men ti mandater er også et realistisk mål, sier han og smiler.

Dersom han hadde klart å få bukt med bommene i Rogaland, ville han fortsatt som politiker.

– For tre år siden ville jeg nok vurdert å legge ned partiet, men situasjonen har forandret seg, og jeg tror det er viktig med et blokkuavhengig parti som FNB i norsk politikk, også uten bompengesaken. Det er mye vi kan rette oppmerksomheten mot i tiden framover, sier han.

Fem favoritter:

Musikk: Rap, hiphop og rock er favorittene, men hvis jeg skal velge et band må det bli Pink Floyd.

Film: Jeg er glad i Gladiatoren og HBO-serien Game of Thrones.

Bok: Jeg leser veldig lite skjønnlitterært, men favorittboken er nok Ringenes herre.

Mat: Jeg er glad i veldig mye forskjellig mat. Det er likevel lite som slår en god biff.

Sted: Liverpool!

---

Frode Myrhol

  • Født 29. juni 1972
  • Fra Remøy i Herøy kommune ved Fosnavåg i Møre og Romsdal
  • Utdanning: Toårig samfunnsfag med personaladministrasjon, og store grunnfag og mellomfag ved Høgskolen i Stavanger, og grunnfag idrett ved Høgskolen i Volda
  • Ansatt i et agentur, Forsikringskontoret AS, som selger Gjensidige-forsikringer. Jobber kun 20 prosent ved siden av politikken
  • Grunnlegger av og gruppeleder i partiet Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger

---

Mer fra Dagsavisen