Pluss

En films lange ferd mot kinovisning

Filmen skulle ha premiere våren 2020. Så november. Nå setter «Oslo-København» endelig seil.

– Jeg er alltid i bevegelse, det er ikke meg å stå stille.

Det sier restauranteier, musiker, filmregissør og forfatter Jan Vardøen til Dagsavisen.

Men også for ham ble 2020 et år han måtte gire ned, og stadig akseptere utsettelser.

Filmen «Oslo-København» ble spilt inn i 2019. Premieren var satt til våren 2020. Så kom viruset, og landet – inkludert kinoene – stengte.

Rudy Claes, som spiller hovedrollen i «Oslo-København», ble enormt skuffet:

– Dette er min spillefilmdebut, noe veldig stort og spennende for meg. Vi hadde gledet oss til å presentere filmen, sier hun.

Ny premiere, ny utsettelse

Sommeren 2020 kom, med gradvise lettelser. På ny planla Vardøen premiere. Ny premieredato ble satt til 20. november. I forkant av den planlagte premieren ble «Oslo-København» anmeldt i media, inkludert Dagsavisen.

«Ingen enkel film, selv om den har en handling med tydelig fastlagte rammer. Her er fire skuespillere, fire ulike personligheter og «danskebåten». Kall det gjerne et ganske overdimensjonert «lukket rom»-drama, men selv en stor bilferje blir forsvinnende liten og klaustrofobisk når selskapet etter hvert blir ganske så utålelig», skrev Dagsavisens anmelder.

Men viruset var ikke borte.

Den 26. oktober ba Raymond Johansen Oslofolket om å begrense sosial kontakt til et minimum. 6. oktober ble det innført ny sosial nedstenging i hovedstaden, og 7. november stengte det nasjonalt. Vardøen og gjengen fikk nok en gang døra i fleisen.

– Så ble man knust igjen. Da går man inn i et slags limboland. Man venter, men vet ikke hvor lenge man må vente. Vi har vel en følelse av at filmen har blitt litt drept i koronaens tid. Vi har hatt maks uflaks, sier skuespiller Rudy Claes.

– Det var fryktelig kjedelig, vi hadde lagt sjela vår i det, sier Jan Vardøen.

Rudy Claes gikk fra en skuffelse til den neste da premieren på hennes spillefilmdebut «Oslo-København» ble utsatt. Og utsatt.

36 timer innspilling

Men Vardøen klarte å holde seg fattet.

Fredag 6. august får «Oslo-København», som filmskaperen mener er den beste han har laget, endelig premiere på kinoer over hele landet.

Filminnspillingen gikk over kun 36 timer, og hele handlingen utspiller seg på danskebåten. Skuespillerne og resten av temaet øvde i over et år før innspillingen begynte.

– Hadde noe skåret seg i innspillingen hadde ting kollapset, men det gikk på skinner. Det var helt crazy, sier Vardøen.

Kammerspill

Han prøvde å fortelle skuespillerne sine at de ikke skulle tenke at de skulle lage en spillefilm på kort tid, men heller at de skulle være på scenen i et teaterstykke. Det hjalp dem. Vardøen liker å jobbe med skuespillere, la dem finne sin rolle og få teksten til å bli deres slik at de kan eie rollen. Han mener skuespillere ofte får altfor lite tid til øving.

– Filmen er et kammerspill med kun fire folk som snakker gjennom hele filmen. Det har vært veldig krevende å gjennomføre, sier han.

I filmen samles fire karakterer rundt et pikant forslag, som de alle reagerer på på hver sin måte. Hovedkarakteren, spilt av Rudy Claes, tilbyr regnskapsføreren sin, spilt av Kathrine Thorborg Johansen, høyere lønn og stilling for å gjøre henne en personlig og etisk tvilsom byttehandel. De befinner seg på danskebåten sammen med sine to menn, har ingen andre steder å gå og må takle situasjonen der de er. Kathrine Thorborg Johansen ble nominert til Amandapris i kategorien beste kvinnelige skuespiller for rollen hennes i filmen «Oslo-København».

Senkede forventninger

Førpremieren er allerede gjennomført, 1. august. Tross lave forventninger var det tilfredsstillende for Claes å sitte i salen og høre publikums reaksjoner.

– Det er en litt uvirkelig følelse. Jeg hadde ikke så høye forventninger, for den kvoten hadde jeg på en måte brukt opp. Jeg turte ikke helt å tenke at det virkelig skulle skje, sier Claes.

Jan Vardøen er også fornøyd.

– Alt jeg driver med har blitt berørt av viruset, det er kjedelig, men man kan ikke gå i knestående av det. Vi måtte komme oss gjennom dette på best mulig måte, og det synes jeg vi har, sier han, på kontoret sitt i Torggata.

Jan Vardøen har nylig hatt premiere på sin spillefilm Oslo - København

Ny film i arbeid

Det er på kontoret alt skjer – manusskriving, klipping og planlegging. Han har til og med en egen liten kinosal der. Kontorlandskapet er mørkt, kaotisk og fullt av ting og tang. En hvit tavle på kontoret hans er dekket av gule post-it lapper.

Det er planleggingen av en ny film, kan Vardøen røpe. Han innrømmer at han må være det minst hemmelighetsfulle mennesket i verden. Prosjektet satte han i gang midt under pandemien. Den blir hans sjuende spillefilm, og den er i produksjon nå.

– Jeg har godt av å bruke tid på ting, og alle filmer har godt av å modnes, sier han.

En av Vardøens fanesaker er at det går an å lage film selv med et lavt budsjett.

– Jeg har fått det til. Det er mulig å operere utenfor systemet og fortsatt lage film. Hvis du vil lage en film, må du bare gjøre det innenfor det budsjettet du har. Poenget med mine filmer er å vise de folka som ikke får støtte at det går an likevel. Jeg deler gjerne den kunnskapen, sier Vardøen.

Og det er ikke det eneste han deler. Mens han drar Dagsavisen gjennom det store lokalet til OSLO16 i Torggata viser han oss blant annet rommet med alt utstyret de har brukt i innspillingen. Det vil han og prosjektet hans OSLO16 gjerne låne bort til andre som vil lage film, men ikke har budsjett.

Å tåle et slag

Hvordan man har latt pandemien gå inn på seg, kommer helt an på hva slags menneske man er, mener Vardøen.

– Hvis man definerer en krise som en krise, så blir det en krise, sier han.

Med tiden har han forstått at filmskaping drives mye av konseptet «last man standing». Man må tåle mange slag.

– Det kommer stadig små og store slag, men man må bare ta det imot, vente til sin tur, og slå tilbake. Har du ikke den mentaliteten så passer ikke denne bransjen for deg.

Gjennom pandemien har det kommet nye tiltak, anbefalinger og regler nesten ukentlig. Vardøen har blitt verdensmester i å holde seg fattet i en kaotisk tid. Økonomisk har viruset skapt store utfordringer for ham.

– Men heldigvis bor vi i et land med et sikkerhetsnett, så jeg klager ikke. Det har vært tøft for veldig mange.

Han oppfordrer folk til å stille opp for de tingene og stedene man vil beholde.

Filmen «Oslo-København» er laget for å vises og ses i en kinosal, og det skal den. Vardøen har et veldig romantisk forhold til nettopp det.

– Streaming og alt det der kommer i neste rekke, sier han.

Oslo-København av Jan Vardøen.

Frilans i en pandemi

For frilansskuespiller Rudy Claes har pandemien vært utfordrende. Hun har livnært seg på å lese inn lydbøker.

– Vi frilansskuespillere har blødd, men heldigvis elsker jeg å lese inn lydbøker.

Rudy Claes driver også Mikroteateret, et teater som spilles i private hjem. I fire år har hun jobbet med teaterets største produksjon noensinne: «Perfekte fremmede». Stykket er bygget på en italiensk film, som har kommet i Guinness rekordbok for mest gjenskapte film. Mikroteateret har norske teaterrettigheter på stykket.

– Vi hadde nordisk teaterpremiere 4. mars 2020, men så ble alt avlyst.

Helt siden det har de jobbet for å få satt opp stykket igjen.

– Vi ville kjøpe rettighetene til å lage film av den også, men der kom noen andre oss i forkjøpet, sier Claes.

«Perfekte fremmede» settes opp igjen i slutten av oktober, og har allerede solgt ut billetter til fire hundre publikummere som venter på å få se forestillingen.

Claes ønsker å takke Vardøen for samarbeidet og tilliten han har gitt henne.

– Jeg er takknemlig for at vi har en regissør som Jan, som er et så uredd menneske. Jeg liker så godt mentaliteten hans om at hvis vi ikke deler, så kommer vi ikke videre. Det er så unorsk, for jeg opplever at nordmenn ofte holder ting tett til brystet, men Jan vil dele. Han er utrolig varm og fin og en multikunstner som jeg er glad for å ha i livet.

– Også er det selvfølgelig veldig ålreit å jobbe med ham, for du får alltid veldig god mat i alle situasjoner. Det er en stor fordel når du er så glad i mat som det jeg er.

Nyeste fra Dagsavisen.no: