Verden

På randen av ny krig

For første gang siden freden i 2005 har sudanske bombefly angrepet mål i Sør-Sudan. Faren for en ny krig øker.

Men foreløpig er det vanskelig å spå hvor stor faren for en ny storkrig er.

– Partene balanserer på stupet. Ved å skape en reell frykt for krig og spisse til situasjonen, prøver de å framtvinge en ny dynamikk i forhandlingene. Men jeg tror ikke noen av partene ønsker en ny fullskala krig, sier Øystein Rolandsen ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til NTB.

Strategisk bombing

Ved daggry torsdag slapp sudanske bombefly fem bomber mot ei bru mellom byene Bentiu og Rubkoma i den oljeproduserende delstaten Unity, som grenser til Sudan.

Ifølge Rolandsen er brua strategisk viktig. Dersom den blir ødelagt, vil det være vanskelig for sør å sende militære forsterkninger til grenseområdene.

Sør-Sudans viseinformasjonsminister Agem Yaak Atem sier til nyhetsbyrået AFP at det foreløpig ikke er kommet meldinger om drepte eller sårede etter angrepet.

– De slapp bomber i Bentiu. Det virker som de siktet på ei bru, sier Atem.

Flere sammenstøt

De siste månedene har konflikten mellom Sudan og Sør-Sudan, som skilte lag i fjor sommer, eskalert kraftig. En rekke sammenstøt de siste dagene har brakt landene til randen av krig.

Torsdagens angrep kom trolig som et svar på at sørsudanske styrker rykket inn i det strategisk viktige grenseområdet Heglig tidligere denne uka, der noen av Sudans viktigste oljeinstallasjoner ligger.

– Det er ingen tvil om at Heglig er svært viktig for Sudan, særlig etter at Sør-Sudan har stanset oljeproduksjonen. Det kan medføre at Khartoum velger å trappe opp konflikten ytterligere, sier Rolandsen.

Hevne angrep

Han tror Sudans bombeangrep mot byen Bentiu i Sør-Sudan torsdag kan være en symbolhandling.

– Sudan vil hevne angrepet på Heglig og vise at de har luftherredømme, sier han.

Informasjonsministeren i Unity, Gideon Gatpan Thoar, sier til avisa Sudan Tribune at sørsudanske styrker nå ikke bare kontrollerer Heglig, men har rykket 23 kilometer nord for området.

Ifølge Thoar er hensikten å ta tilbake områdene som tilhørte Sør-Sudan under grensemarkeringen i 1956, året det britiske kolonistyret opphørte.

Norge bekymret

De nye angrepene bekymrer også norske politikere. Norge har i lang tid vært blant de viktigste giverne til Sør-Sudan, og norske forhandlere var svært aktive i å få på plass fredsavtalen i 2005.

– Vi oppfordrer begge parter til å trekke sine styrker tilbake til der de sto før den siste opptrappingen. Vi oppfordrer dem også umiddelbart til å fjerne de siste hindre slik at grenseovervåkingsmekanismen, som de er enige om å etablere, kan bli operasjonell, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Det er helt avgjørende at de to statene respekterer hverandres suverenitet, fastslår han.

Brutte forhandlinger

Sudans nasjonalforsamling gikk onsdag inn for å stanse forhandlingene med Sør-Sudan, som har pågått i Etiopia. Forhandlingene har blant annet dreid seg om fordelingen av inntektene fra oljefeltene som ligger på sørsudansk side av grensa mellom de to landene.

De to landene har i lengre tid kranglet om hvordan forsøkt å løse en strid om oljeinntekter og avgifter for bruk av en oljeledning som går gjennom Sudan. Striden har fått Sør-Sudan til å stanse oljeproduksjonen, og begge landene mister viktige inntekter.

Begge landene er helt avhengige av oljeinntektene.

Presidenten i Sør-Sudans nasjonalforsamling ba onsdag befolkningen i grenseområdene forberede seg på krig. Viseinformasjonsminister Atem understreker imidlertid at landet kun vil ta til våpen i selvforsvar. (NTB)

Mer fra Dagsavisen