Nyheter

Vil ha seks til ni VIF-spillere fra stor-Oslo i stallen

Jørgen Ingebrigtsen vet alt om spillerne i Vålerenga. I hvert fall om deres fysiske tilstand. Nå styrer han det sportslige på Valle og er fjernt fra en juleferie.

VALLE (Dagsavisen): Mange utenfor VIF undret seg da Vålerenga endelig fant sin nye sportssjef, han som skal sy sammen logistikken for Ronny Deila, hente og selge spillere og planlegge treningshverdagen på Valle.

Jørgen Ingebrigtsen?

Det viser seg at han har en CV som gjør at de 39 årene hans virker litt snaut.

– Vi har ansatt en profesjonell fagperson som er nærmest nerd i sin tilnærming til fotballen, sier VIFs daglige leder Erik Espeseth.

– For meg er nerd nærmest et honnørord, sier Jørgen Ingebrigtsen til Dagsavisen der vi sitter ved lunsjbordet i kafeen «Øst», det nye samlingsstedet i Intility Arena.

Denne uka har han signert den nye midtstopperen Felipe Carvalho fra Malmö FF. Torsdag kom Amin Nouri fra Brann, sju år etter at han forlot Vålerenga.

I forrige var han på besøk i Manchester City og møtte nøkkelpersonene rundt spillerlogistikk der.

– Jeg liker å jobbe, sier mannen som forlot hjembyen Harstad i 1997, samme år som Vålerenga ble cupmester med Lars Tjærnås som trener.

Spillere ut og inn

Nå har han også fått samme Tjærnås tilbake i Vålerenga for å løse det alle rundt en moderne toppklubb er opptatt av. Spillet med å hente og selge spillere.

– Det er stor interesse rundt spillerne våre og det er mange som vil spille for VIF. Men vi skal på sikt ha en stall på 21 utespillere og tre keepere. I løpet av de to neste overgangsvinduene er det et måltall vi jobber etter. Det er ikke smart å ha for stor stall.

– Men med alle skadene dere har hatt, er det kanskje smart?

– Mange skader? Er det fakta eller synsing? Vi har hatt en kamptilgjengelighet på 83 og treningstilgjengelighet på 87 prosent i spillerstallen i år og det er et tall mange kan misunne oss. Men det ble selvsagt mye fokus på langtidsskaden til Moa, svarer Ingebrigtsen.

Fakta er hellig

Han er opplagt mannen å møte hvis du vil ha justert din egen synsing om fotball.

Som at mange mener at kunstgress skal være hemmende for fotballutviklingen i Norge.

– Vet man at nesten all barne- og ungdomsfotball i Spania skjer på kunstgress? Det er nesten bare A-lagene som spiller på naturgress, sier Ingebrigtsen som har sin utdannelse fra universitetet i København.

Han har doktorgrad i «human fysiologi». Kort fortalt handler det om hvordan kroppen reagerer på trening.

Og da lurer vi på hvordan han syntes treningskulturen så ut i Vålerenga da han kom hit fra Strømsgodset i vår?

– Jeg er lite opptatt av antall treningstimer, mer opptatt av kvalitet og intensitet. Min subjektive oppfatning var at vi hadde kommet lenger med å bygge treningskultur i Godset enn hva jeg opplevde her. Vålerenga hadde noe å gå på, for å si det slik, svarer han.

Vi aner at han ikke vil være for bombastisk.

Men han vet mye om hvordan treninger bør tilrettelegges for at alle skal få noe ut av det. Det er mange individuelle behov. Derfor vil han ikke ha for stor stall hvis alle spillerne skal få riktig oppfølging.

Kom til Marienlyst

Han har kjent Ronny Deila siden Ingebrigtsen ble invitert til Marienlyst i 2012 for å holde et foredrag.

Godset ville utnytte kunnskapen til denne karen. Så ballet det på seg.

Og nå er han i Vålerenga i den sportssjef-rollen klubben har lett etter i tre sesonger.

– Da Kjetil Rekdal forsvant fordelte vi oppgavene i trenerteamet, men det ble at jeg tok over mer og mer av oppgavene, og etter hvert også logistikken. Jeg liker å jobbe med sånt. Nå skal jeg ha overoppsynet fra 13-åringene og opp til A-laget. Det blir nok å gjøre, smiler han.

Trener på alle nivåer

Han har trent fotballag på de fleste nivåer siden han var 22 år gammel, han har vært spillerutvikler og assistenttrener med ansvar for fysisk trening i OBOS-ligaen, hjelpetrener i Tippeligaen (nå Eliteserien) og har altså tatt doktorgraden ved siden av.

– Ja, jeg er nok ganske arbeidsom, sier han.

Nå har han fått på plass Vålerengas 13 treningskamper før seriestart, inkludert to treningsleirer. Og puslespillet med spillerlogistikk holder han på med hver dag.

Samarbeidet i Oslo

– Men vi har et definert mål om at seks til ni spillere i A-stallen skal være fra Stor-Oslo. Det er viktig for vår identitet. Og de skal ikke bare være i stallen, de må på sikt få spilletid. Derfor forsterker vi samarbeidet med andre Osloklubber. Drømmen er å utvikle en ny Ghayas Zahid. Han er oppvokst på Mortensrud. Der kommer også Amin Nouri fra. Både gutter og jenter i Oslo skal vite at Vålerenga er klubben å komme til hvis du har store ambisjoner. Og vi kan være et springbrett videre, sier han.

Grundigheten i arbeidet får vi et eksempel på i prosessen ved å hente Felipe Carvalho. Det viser seg at spilleren har vært på Vålerengas radar i halvannet år.

– Hele Europa er ute etter venstrebeinte midtstoppere. Med stor fart. Carvalho er en slik. Men vi hadde mer eller mindre gitt ham opp i vår. Så ble han skadet, så fikk vi nyss om at han ville forlate Malmö. Da gjenopptok vi kontakten.–Men da sier kritikerne at dere henter enda en skadet spiller?

– Det er 95 prosent sannsynlig at en spiller blir frisk etter den typen akillesoperasjon Carvalho har vært gjennom. I tillegg hadde vi landets beste ekspertise på ledd og bånd da vi hadde han til en medisinsk test som varte i fem timer, sier han.

8. januar er første trening. Før det har spillerne ferie. Men ikke Jørgen Ingebrigtsen. Han fortsetter å flytte brikker. Populære Robert Lundström går til AIK. En back ut, en annen inn. Og det vil skje mere.

FAKTA

Navn: Jørgen Ingebrigtsen.

Født: 26. september 1978.

Sivil status: Samboer, to barn på 3 og 7 år.

Bakgrunn: Fysisk trener i Vålerenga og Strømsgodset, assistenttrener i Strømsgodset, fysisk trener i Bodø/Glimt, hovedtrener i Nardo, trener G14 i Asker.

UEFA A-lisens.

Doktorgrad i human fysiologi fra universitetet i København.

Mer fra Dagsavisen