Sport

VIF skal bli investor-fri, men det vil ta tid

Erik Espeseth har fått Vålerenga i sine hender. – Ja, vi er fortatt avhengig av økonomisk hjelp, men på sikt skal klubben stå på egne bein, sier han.

VALLE (Dagsavisen): Sesongen 2017 er rullet ut, Vålerenga har seriestart på en mandag kveld mot Viking, og Sarpsborg blir første motstander på Vålerengas nye stadion i september.
Men lenge før dette skal Erik Espeseth ha satt sitt preg på et Vålerenga som har vært i økonomisk respirator lenge.


Veien mot frigjøring
Eller sagt med andre ord: Avhengig av velvillig tilførsel av kapital fra investor Tor Olav Trøim.
Espeseth har fått mandatet å få til det samme som han har vært med på i Rosenborg og Strømsgodset: At klubber kan leve uten rike onkler.
– Det er det overordnede målet. Men det vil ta noen år før vi er der. Ja, vi trenger fortsatt litt hjelp. Det er basert på rammer. Vi vedtar et budsjett, i det ligger det fortsatt litt starthjelp som sikrer en nødvendig satsing fram mot at vi skal bli sjølberga, sier han.
– Og husk, det samme skjedde i Godset. Klubben fikk tilført et tosifret millionbeløp i noen år før den ble økonomisk selvstendig.
Ingen krisetelefon
Erik Espeseth ble hentet til VIF av investor Trøim og styreleder Thomas Baardseng. Det er disse to og den nye styreleder i Vålerenga Fotball A/S, Erling Lind, han rapporterer til.
– Vi fire blir en toppledergruppe, hvis vi skal kalle det noe.
– Men kritikerne peker på at du kan bare ringe til Trøim og be om mer hvis det kniper?
– Det er ikke slik jeg jobber. Jeg har en helt annen tilnærming. Vi legger nå et budsjett som vi behandler i styret i slutten av januar. Det blir en stor utfordring. Jeg elsker utfordringer,
– Hva svarer du de utålmodige som vil ha Vålerenga som en toppklubb umiddelbart?
– At vi skal være langsiktige, men samtidig passe utålmodige. Privat er jeg ekstremt utålmodig. Bare spør kona mi.
– Hvor begynner man når man overtar en klubb som VIF?
– Jeg startet med å skaffe meg innsikt. Hva er Vålerenga, hvor står klubben merkevare- og omdømmemessig? Hvem er det som jobber her? Hva slags kompetanse har vi på huset? Er det nok? Og ettersom jeg hadde to måneders karantene fra Strømsgodset fikk jeg god tid til å tenke hjemme i Tønsberg.


Hele Oslos lag
«Følg oss hjem til østkanten» har vært et av slagordene rundt byggingen av den nye arenaen, som bokstavelig talt blir liggende vegg i vegg med isstadion på Valle Hovin.
Vålerenga skal ta vare på sin identitet. Men det er et faktum at VIF er den eneste osloklubben i de to øverste divisjonene neste år.
– Jeg mener at det da blir litt feil å ekskludere halve Oslos befolkning. Hvorfor kan ikke vi være et lag for hele byen? Jeg elsker engasjement. Jeg elsker å møte nye mennesker. Så fikk jeg en skyllebøtte fra en i Klanen om at dere kan ikke gå rundt å kalle dere «Oslos stolthet». Dere er jo ikke i nærheten.
– Mitt svar var at han hadde helt rett. Vi fortjener ikke den betegnelsen. Men det er den jobben vi nå griper fatt i. Og den gjør vi ikke alene.
– Men Oslo er ikke Bergen eller Trondheim, det er mange som bor her som håper klubben taper hver eneste kamp?
– Ja, det er definitivt vanskeligere enn i Drammen og Bergen. Oslo er flerkulturell både når det gjelder verden og Norge. Men det er også veldig mange mennesker som håper at vi lykkes. Og da må vi være inkluderende og involvere hele byen.
– Hvordan?
– Vi må gi noe tilbake. Vi kan ikke sitte her på Valle og tenke: Kom til oss, hele Oslo! Vi må styrke samarbeidet med de andre klubbene i byen. Vi vil sammen med dem bygge opp oslofotballen, sier Espeseth.
– Det er mange klubber som ønsket et bedre samarbeid med oss. Vi må by på kompetanse. Og vi må også samarbeide med vår egen breddeavdeling.
Veien til storklubb
– Du har analysert bemanningen her. Er den tilstrekkelig?
– Det er mange spennende og kompetente mennesker som jobber her, men vi er litt få. En klubb med våre ambisjoner trenger noe mer ressurser. Derfor starter vi med å ansette en ny kommersiell leder. Jeg hadde samme rolle i Rosenborg i nesten åtte år. Vi trenger profesjonell kundeforvaltning, alle som jobber for VIF skal gjøre hverandre bedre.


Høylytt med Deila
Men det store publikum er mer opptatt av poeng enn kundeforvaltning. Det er et faktum at duoen Erik Espeseth/Ronny Deila hadde stormende suksess i Strømsgodset med Jostein Flo som sportssjef.
Nå skal samme energi slippes ut på VIF, med Kjetil Rekdal i stedet for Flo.
– Hvordan er symbiosen Espeseth/Deila?
– Vi liker å utvikle ting, enten enkeltspillere eller lag. Ronny har gjort dets samme som meg, skaffet seg innsikt i klubben. Han har store ambisjoner. I Godset ble det sagt vi kranglet høylytt, jeg vil kalle det gode diskusjoner. Ja, det gikk ei kule varmt, og det skal det gjøre. Vi likte det begge to.
– Hva blir Rekdals rolle, uvant for ham ikke å ta ut laget?
– Kjetil skal jobbe tett med trenerteamet, men inn mot meg når det gjelder økonomi, budsjett og regnskap. Kjetil er en nøktern herremann. Han får ansvaret for spillerlogistikk, forhandle kjøp og salg sammen med meg. Og han har ansvaret for den røde tråden innen sport, fra junior elite og rekruttlag sammen med utviklingssjefen.
– Spillestil, formasjon og laguttak er Ronnys ansvar. De vil være godt samsnakka. Og nyeste mann inn er Amund Skiri. Med så sterke personligheter blir det god dynamikk og utvikling. Som sagt, jeg elsker engasjement og diskusjoner. Men det blir mitt ansvar å sette foten ned. Jeg har det overordnede ansvaret i klubben.
– Hele byens lag betyr flere Oslo-spillere på laget?
– Jeg er opptatt av stallsammensetning, ja. Jeg vil at egne spillere skal få muligheten framfor å hente fem spillere fra eksempelvis Ukraina. Vi skal ikke kjøpe oss til kortsiktig suksess. Vi har god oversikt over oslomarkedet, men det betyr ikke at vi kan hente alle de beste 16- og 17-åringene.
– Men unge lokale spillere er viktig?
– En blanding. Men fantastisk morsomt at Sander Berge ble kåret til årets unge spiller og Ghayas Zahid var den eneste utenom RBK og utenlandsproffer på årets lag i regi av NISO. Det gror godt i Vålerenga, sier Espeseth.
Han kjenner mange i norsk fotball. Han har sittet i styret i Norsk Toppfotball, han kjenner sine forgjengere i VIF-jobben som Stig-Ove Sandnes, Pål Breen og Kjetil Siem. Han vet hva de har slitt med. Og aner hva som kan løfte klubben.

- Etter å ha snakket med alle disse, var det ikke så mange overraskelser da jeg kom hit Men det er fantastisk flotte mennesker som jobber her, avslutter Erik Espeseth.

Mer fra Dagsavisen