Tor Olav Trøim og Celina Midelfart på Ullevaal stadion. Åge Petter Christiansen (t.v.) og Stig-Ove Sandnes (med ryggen til) jobber begge med stadionprosjektet.

Så nær konkurs...

APEROPET: I sommer var VIF nærmere konkurs enn mange har skjønt. Nå er framtida så lys at vi trenger solbriller.

 

Av Lars Erik Schou

Snøen har lagt seg, og sesongen er over for Vålerengas del.  2016 var en følelsesmessig berg- og dalbane med flere nedturer enn oppturer, men når man kom fryktelig skjevt ut, ble det tatt grep.

9. juli tapte Vålerenga 1-4 i Bergen. På bloggen vår, Aperopet.no, valgte vi å ikke kåre banens beste på vår spillerbørs fra den kampen. Vålerenga så ut som et klassisk nedrykkslag: Periodevis høy innsats, men nervøst og skjørt når det butter i mot. Samtidig var vår toppscorer Deshorn Brown solgt til Kina.

Innad i redaksjonen debatterte vi hvorvidt vi nå skulle kreve Rekdals avgang. Men før vi rakk det dukket det opp spennende nyheter fra Valle: Med nytt stadion i det fjerne skulle det satses. Ronny Deila skulle inn som hovedtrener, og Erik Espeseth – som hadde fått mye av æren for Strømsgodsets forvandling fra middelmådighet til topplag – ble ansatt som daglig leder. Men det var langt fra gitt at det skulle bli en så lykkelig løsning.

Vi vet at Rekdal og Trøim hadde drøftet å gi opp flere ganger. Vålerenga hadde kjørt seg fast på et Ullevaal stadion med høy husleie og små inntjeningsmuligheter. Klubben slet med skadet omdømme og fall i tilskuertall og sponsorinntekter etter overgangssaken. Trøim hadde dekket inn klubbens underskudd i en årrekke, og dersom man ikke så muligheter for å skape en bærekraftig klubb ville Trøim kanskje dratt ut proppen. Det vil vi aldri få vite, men det ville vært ensbetydende med konkurs. De fleste Vålerenga-fans har ikke vært klar over hvor nær vi har vært på å ta en Lyn.

Ønsket om nytt stadion har dukket opp mange ganger i Vålerengas historie. Senest i februar 2007, da klubben ved styreleder Odd Skarheim ba Klanen om et lån for å utrede mulighetene for et stadion på Valle. Det var på høy tid. Oslo fortettes, tomteprisene hadde økt i årevis, og det ville bli vanskeligere og vanskeligere å få på plass noe så stort midt i byen. Klanen innvilget lånet, og det skulle bli startskuddet for byggverket som nå reiser seg på Valle. Stadionet kan ha vært det som gjorde at Trøim og Co så en vei videre. Og Klanen reddet isåfall klubben – det ville ikke vært første gang.

Når man var enige om å satse var det bare snakk om å hente inn de beste folkene, og med et kommende stadion var det nok mye enklere å takke ja. Espeseth har selv sagt det var av betydning.

Og de positive vibbene skulle gi uttelling. 1-1 mot Sogndal hjemme var skuffende, men så løsnet det med 4-2 seier i det superviktige bunnoppgjøret mot Start. Deretter knuste vi Molde 3-0 på Ullevaal og vant 2-0 i en vanskelig bortekamp i Sarpsborg. I høstsesongen var Vålerenga Norges tredje beste lag, selv om det buttet imot i de siste kampene. Mange forklarer at vi reddet plassen kun med en «Deila»-effekt, men vi tror det blir litt for enkelt. Det hadde helt sikkert en effekt å få inn en ny mann, men det har ikke vært noen hemmelighet på Valle at Vålerenga har slitt voldsomt økonomisk. Klare signaler om ny giv og en lys fremtid, understreket av at Trøim selv kom til Oslo for å møte de ansatte, kan ha hatt en viktig signaleffekt.

Les også: Kjetil Wæhlers siste dag på jobb

Dermed reddet Vålerenga plassen, og vi kan se frem til å flytte til Valle rundt september 2017 - dersom verden fortsatt eksisterer etter et halvt år med president Donald. Fremtiden for klubben er lys. Laget trenger noen nyervervelser, men det er mye talent i stallen. 18 år gamle Sander Berge ble kåret til årets talent for 2016-sesongen etter en fabelaktig sesongen som dessverre ble avsluttet litt for tidlig grunnet skade. Like gamle Magnus Grødem ankom Vålerenga fra Bryne i sommer, og leverte en knalldebut i siste serierunde på Viking Stadion. Det endte med scoring og banens beste i Aperopets spillerbørs. Ghayas Zahid (22) har hatt nok en flott sesong med hele syv bestemannspremier fra Aperopet, og Vajebah Sakor (20) har periodevis vært briljant for oss.

Nå er vi over fartsdumpa. Med nytt stadion og unge talenter er framtida så lys at vi trenger solbriller.

Vålerenga-tilhengerne Lars Erik Schou, Greger Thorvaldsen og Trond Erik Sandgren skriver i Dagsavisen hver fredag, under vignetten Aperopet.