VIF-trenerne Morten Tandberg og Kjetil Rekdal frydet seg ikke på banken på Marienlyst torsdag.

Hvorfor var ikke Vålerenga påskrudd?

- Vi møtte ikke opp, sa Kjetil Rekdal etter at Vålerenga forsvant ut av cupen. Men oppmøte burde være det enkleste i fotball. Nå går det mot cupfinale Rosenborg - Strømsgodset etter at de får hver sin hjemmekamp i semifinalen.

Tapet i Drammen var ikke dramatisk for Vålerenga, det får ingen andre konsekvenser enn inntekter man gikk glipp av og en ekstra inspirasjon som kunne gitt litt mer skinnende høstfarger på Valle. Men det siste er faktisk viktigere enn man tror akkurat nå. Cupen var det eneste VIF kunne vinne i år. Men det så ikke slik ut. Var dette et lag som ville til cupfinalen for en hver pris?

Vi har sett noen treninger på Valle de siste ukene, og de har vært gode. Det har vært høy intensitet og godt humør, noe som er ganske naturlig etter ni kamper uten nederlag. Laget har hatt marginene med seg fordi de rett og slett har vær bedre trent etter en sommerpause som ble brukt til hardtrening på Valle. Krafttaket i sommer gjør at de antagelg redder plassen i eliteserien.

Men hvordan virker cupnederlaget? Kroppssråket til spillerne viste at dette ikke var noen katastrofe. Og det var det selvfølgelig ikke. Men man må innrømme at Strømsgodset vant fortjent fordi de var bedre i alt. Og alle lange positive rekker med tap eller seire blir brutt før eller siden. Det gjaldt altså både Strømsgodset og Vålerenga denne kvelden. Men vi hadde trodd at Vålerenga hadde vist en helt annen fandenivoldskhet da de faktisk ennå hadde en sjanse til å vinne en tittel denne sesongen. Vi kårer Markus Nakkim til VIFs beste, han fikk foran i duellspill og blokkeringer. At han kanskje var involvert i et selvmål, var ganske tilfeldig. Ut over det var det Klanen som leverte Vålerengas beste prestasjon på Marienlyst denne kvelden.

Men tapet betyr at VIF glir inn i skyggenes dal igjen. Joda, de trenger flere poeng for å overleve i serien, i hvert fall en seier til og i så måte får søndagens kamp mot Aalesund en ekstra dimensjon. Skulle VIF tape der også kan faktisk laget være fullt involvert i bunnstriden igjen. Selv ikke ni kamper uten tap reddet laget unna den virkeligheten. Og ingen vet det bedre enn Kjetil Rekdal. Nå er det en gjenstående kamp som skiller seg ut i Vålerengas høstmeny: Hjemmekampen mot Lillestrøm i nest siste runde. Skal det bli VIF som sender LSK ned? Men det er ikke andres ulykke som bør prege et lags ambisjoner.

Sannsynligvis greier laget  oppdraget i å berge plassen. Men cup-exiten betyr at det VIF-supporterne nå ser fram til er 2017-sesongen med en  ny ledelse og ny arena. Det er lenge til 2017-sesongen. Derfor hadde en cupfinale vært viktig for VIF etter en traurig vår. Det lyktes ikke. Du fyller ikke Ullevaal med å kjempe om en 10. plass. Slikt sett punkterte høstsesongen for VIF i Drammen denne torsdagskvelden. Men det viktigste gjenstår likevel: Å overleve i øverste liga. Men da må man møte opp. Hva som enn måtte ligge i det begrepet. Vi trodde det var en selvfølge.

PS. VIF kan fortsatt vinne NM-gull for juniorer. Det har ikke skjedd siden 60-tallet. Men det har størst indremedisinsk betydning.

PS II. Semifinaleoppsettet: Rosenborg - Bodø/Glimt og Strømsgodset - Kongsvinger. De spilles 26. og 27. oktober. Cupfinalen spilles søndag 20. november

KAMPFAKTA

Strømsgodset – Vålerenga 2-0 (1-0)

Marienlyst stadion: 5018 tilskuere

Mål: 1-0 Markus Nakkim (selvmål 45), 2-0 Marcus Pedersen (str. 50).

Dommer: Tore Hansen. Gult kort: Simon Andreas Larsen, Vålerenga, Tommy Høiland, Strømsgodset.

Strømsgodset (4-3-3): Espen Bugge Pettersen – Lars Christopher Vilsvik, Jakob Glesnes, Kim André Madsen, Jonathan Parr – Francisco Júnior (Martin Rønning Ovenstad fra 90.), Mohammed Abu, Bismark Adjei-Boateng – Kristoffer Tokstad, Marcus Pedersen (Tommy Høiland fra 85.), Eirik Ulland Andersen (Mounir Hamoud fra 76.).

Vålerenga (4-4-1-1): Marcus Sandberg – Robert Lundström, Simon Andreas Larsen, Markus Nakkim, Rasmus Lindkvist – Daniel Fredheim Holm (Vajebah Sakor fra 8, Henrik Kjelsrud Johansen fra 71.), Sander Berge, Christian Grindheim, Simen Juklerød (Ernest Agyiri fra 84.) – Ghayas Zahid – Mohammed Abdellaoue.