Nyheter

Viser fram byens lyse og mørke sider

Forlystelser og fattigdom, kunstnere, bohemer og forbrytere – alle har fått plass i «kart-nerden» Geir Steigans nye bok om Oslo.

Boka forteller byens historie nærmest gate for gate. Og Geir Tandberg Steigan innrømmer det gjerne: han er en «kart-nerd».

– En kjempe-kartnerd, faktisk, sier han, og forklarer hvordan han arbeidet med sin nye bok «Oslo. Byens historier fortalt gjennom 53 kart».

– Vanligvis bruker man kartene for å illustrere historien, men her ble det nesten omvendt, jeg har brukt historien til å illustrere kartet, sier Steigan, som har lang erfaring med kart- og oppslagsverk fra forlagsbransjen.

Saken fortsetter under bildet

Kart-nerd: Geir Tandberg Steigan forteller hovedstadens historie ut fra 55 gamle kart over byen. Foto: Font forlag

Geir Tandberg Steigan forteller hovedstadens historie ut fra 55 gamle kart over byen. Foto: Font forlag

Nøye planlagt

Det eldste Oslo, byen som gikk tapt under den voldsomme bybrannen i 1624, finnes det ingen samtidige kart over.

– Det finnes noen mer eller mindre fantasifulle gjengivelser før dette, som ikke er spesielt pålitelige. Det eldste kartet jeg viser er fra rett etter istiden, da store deler av byen lå under vann. Men under byplanleggingen etter 1624 måtte de har et ordentlig kart. Så da tegnet de kartet først, stakk ut gater og tomter og solgte så tomtene enkeltvis. Alle gatene skulle være rette og fornuftige, og alt var nøye regulert. Men, så har det jo skjedd ting underveis, sier Steigan.

Les også: Oslo-byrådet har bestemt seg: Vil rive skandaleskolen

Kulturbyen våkner

Boka er delt inn i en serie historiske kapitler, blant annet kan vi lese om byutvidelsene på midten av 1800-tallet. Det var en periode med blomstrende uteliv, og hovedstaden hadde en mengde forlystelsessteder, restauranter og ikke minst: et eget tivoli.

– Dette er en spesielt spennende periode fra rundt 1880 og fram til tidlig 1900-tallet, der man bare kan ramse opp den ene etter den andre av store, norske kulturpersonligheter med base i Oslo, folk som Hamsun, Ibsen, Munch og Undset som også gjorde seg bemerket internasjonalt og som er blitt stående som store kunstnere, sier Steigan. Han tenker årsaken til denne oppblomstringen må ha skyldes et heldig sammenfall av tilfeldigheter.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Byen var i stor vekst, og det var en stor grad av optimisme blant folk, en slags henrykkelse over å ta del i den enorme veksten.

Også byens mørkeste historier har fått plass i boka, der Steigan redegjør for byens retterplasser.

Lillebjørn Nilsen

– Henrettelser var folkeforlystelser, folk strømmet på for å se når noen skulle halshogges, sier Steigan.

– Og så har det moderne Oslo og Lillebjørn Nilsen blitt viet et eget kapittel?

– Lillebjørn Nilsen er kanskje den artisten som har skrevet flest sanger som helt spesifikt nevner steder i Oslo, i enkelte sanger namedroppes stedsnavnene nærmest som perler på en snor, sier Steigan.

Boka lanseres 13. mai.

Mer fra Dagsavisen