Nyheter

Vil tilby videoterapi også etter korona-krisen

– Forskning og internasjonale studier viser at onlineterapi på video fungerer like godt som tradisjonell terapi, sier psykolog Iren Wikse Bentsen hos Samtalen.

Bilde 1 av 2

De aller fleste har måttet legge om livsstilen under korona-krisen, med enten man sitter i karantene, isolerer seg eller har hjemmekontor for å ivareta smittevernet.

For de som i utgangspunktet sliter, enten psykisk, eller i forholdet, kan denne tiden være ekstra vanskelig. Ikke minst er det et problem om man kvier seg for å søke hjelp akkurat nå, fordi de tenker at egne problemer er viktige nok når hele verden sliter med koronaviruset.

Hos psykologene i Samtalen har de tilbud om terapi på video og telefon. Pågangen er stor, forteller  Iren Wikse Bentsen.

Iren Samtalen

Psykolog Iren Wikse Bentsen har god erfaring med onlineterapi. Foto: privat.

– Muligheten til å få videoterapi har vært tilstede over lengre tid, men det er først i den pågående koronakrisen at vi har fått pålegg fra det offentlige om at dette er beste måten å gi terapi på nå, utfra smittevernhensyn. Vi opplever at dette er en løsning som fungerer godt, og det vil bli et av våre faste tilbud fremover, sier psykolog  Wikse Bentsen.
– Jeg tenker at de fleste av oss nå kjenner det krevende å forholde seg til avstand og nærhet på en så annerledes måte enn vi er vant til, og at mange kan ha godt av å snakke med noen om hvordan man egentlig har det med det. På den ene siden skal og bør vi holde tilstrekkelig avstand, samtidig som vi har behov for å opprettholde nærheten til andre. Det vil være naturlig at mange kjenner på ensomhet nå. I tillegg vil det kunne oppleves krevende å måtte være så tett på hverandre som par og familie, som følge av at vi jobber hjemmefra, barnehager og skoler er stengt, og mange er i karantene. Tid for seg selv blir mangelvare. Da kan det å snakke om det en opplever akkurat nå med en uavhengig tredjeperson, som for eksempel en psykolog, være sunt og forebyggende

Trygge kanaler

Videoterapi eller onlineterapi foregår på mobil, nettbrett eller data, og skal følge strenge retningslinjer og krav fra det offentlige om sikkerhet, taushetsplikt og personvern.
– Omfattende forskning, deriblant store internasjonale studier, peker på onlineterapi som et like godt alternativ som tradisjonell terapi. Videoløsningen fungerer så bra bl.a. fordi man fremdeles har mulighet til å se hverandre, og dermed fange opp og respondere på hverandres ansiktsuttrykk og kroppspråk. Det er en viktig del av den terapeutiske samtalen.
–  Når vi tilbyr videoterapi er vi også opptatt av å sikre gode rammer for samtalen, for eksempel betydningen av å kunne snakke uforstyrret og uten «ører i veggene», sier Wikse Bentsen.

Par- og familieterapi

Hos Samtalen tilbyrs konsultasjon hos psykolog, parterapi og familieterapi. De møter dermed både enkeltmennesker, par og familier som opplever utfordringer i hverdagen – også i disse tider.

– Normalt vil det være slik at mennesker som sliter med angst, depresjon og andre psykiske utfordringer vil være sårbare for ekstra belastning og stress. Koronasituasjonen er en stor belastning for oss alle i utgangspunktet, og når nødvendige pålegg fra det offentlige medfører hjemmekontor, hjemmeundervisning, isolasjon, kanskje arbeidsledighet og usikker økonomisk fremtid, kan det bli mye for noen og enhver. I tillegg frykter mange å bli syke.
–  Erfaring tilsier at det fort blir vanskelig for par og andre nære relasjoner når vi kommer tettere på hverandre enn vi ønsker og er vant til, hverdagsstresset blir stort, rutiner endres og mye blir uforutsigbart, og fremtiden fremstår mer eller mindre usikker. Det er ikke vanskelig å forstå at parforholdet har dårligere forutsetninger nå, sier Wikse Bentsen.

Les også: «Folkens, nå er det krise. Så her er sju prinsipper for livet under og etter krisa»

For alvorlig syke

For de som er alvorlig syke finnes det hjelp, også nå selvom vi står midt oppe i en spesiell situasjon.

Hva kan dere gjøre over video for folk som er alvorlig psykisk syke og trenger akutt hjelp?
– I terapi møter vi mange ulike problemstillinger, og det er fortløpende vår oppgave å vurdere hva som vil være best hjelp for den enkelte. Vi er ikke redd for å snakke med mennesker som har det tungt og står i en akutt krise. Mange ganger kan vi være til hjelp også når livet blir svært krevende, og det er mulig å få hjelp online også for disse. Samtidig er det viktig å understreke at poliklinikker og akuttjenester alltid vil være tilgjengelig for mennesker som trenger dem, og at vår jobb i endel tilfeller blir å hjelpe mennesker å oppsøke rett hjelpeinstans som kan følge opp tettere og med spesialiserte tilbud ved mer alvorlige problemstillinger.

Som posttraumatisk stress

Flere eksperter på sex, samliv og parforhold sier til NRK at karantenetilværelsen mange lever i kan føre til økt antall skilsmisser i Norge. I følge psykologene hos Samtalen har forskning vist at det å være i karantene kan ha negative psykologiske effekter som sinne, forvirring og i noen tilfeller symptomer på posttraumatisk stress.  Iren Wikse Bensen råder folk til å sette vanskelige diskusjoner på vent.
– Vær raus med hverandre i denne spesielle tiden. Fokuser på det gode dere har sammen, og gi partneren din litt slack og uttrykk godhet på måter som kjennes. Lytt etter den gode intensjonen i budskapet fra den andre.Se muligheten av å sette vanskelige temaer på vent, og bli enige om å ikke ta de aller vanskeligste samtalene med hverandre akkurat nå. Denne situasjonen vil ikke vare evig, og det kommer dager hvor man igjen har tid, krefter og et klart hode til å ta de tyngre og mer sårbare samtalene. Avtal at temaet skal tas opp på et senere, egnet tidspunkt. Om ting blir for vanskelig – søk hjelp. Det er mange som kan og vil bistå, også i disse tider.

Sex og isolasjon

I følge en artikkel på Samtalens hjemmeside kan par med et sterkt fundament oppleve at parforholdet blomstrer, noe som kanskje er en av grunnene til at flere også spår babyboom som en følge av koronaviruset.

–  Det er mange som vil komme gjennom denne krisen på gode måter – både enkeltmennesker, par og familier. Om man gir hverandre en sjanse kan man til og med komme styrket ut av denne situasjonen, og tenk deg hvilken mestringsfølelse det vil gi å ikke bidra til den påståtte skilsmisseboomen. sier Wikse Bentsen.
Hvordan skal vi forholde oss til barna?
– Barn kan reagere på ulike måter i møte med denne spesielle situasjonen, og jeg tenker det er viktig at voksne er sensitive for barnas reaksjoner og følelser i møte med annerledes-dager, usikkerhet og kanskje frykt. Det må være greit at en ny hverdag kan være vanskelig å forholde seg til og ikke minst forstå for barn. Det er de voksnes ansvar å møte barna der de er, og tilpasse informasjon og hvordan man snakker om korona-situasjonen til barnets alder, utvikling og personlighet. Forsøk å etablere og oppretthold gode rutiner, strukturer og rammer i hverdagen, det gir trygghet og forutsigbarhet. Det blir ekstra viktig i møte med usikkerhet og mange endringer.

Les også: – Et samfunn har et visst antall idioter som gir blaffen og som tar med seg alt

For de med kort lunte

Å opprettholde faste rutiner er et enkelt grep for å beholde helsen når vi ikke lenger omgås sosialt og er fast hjemme.
–  Når så mye er usikkert, alt flyter og er bevegelig, har vi alle behov for å holde fast i det vante og det stabile. Rutiner og forutsigbarhet hjelper oss i kaoset. Ha et bevisst forhold til og sikre at du sover nok og spiser riktig, og til faste tider. Vær i aktivitet og snakk med noen i løpet av dagen. Det er viktig for å bevare helsen, sier Iren Wikse Bentsen.
Om man kjenner at det begynner å koke i hodet råder psykologen folk til å ta en timeout.
– Dette gjelder oss alle. Men særlig i familier der det kan gå en smule varmt, er det viktig å huske at alle voksne har et ansvar for hva vi sier og gjør. Den som kjenner at dette blir for vanskelig å få til på egenhånd har et ansvar for å søke hjelp.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen