Miming: I Bogotá i Colombia, ansatte borgermester Antanas Mockus, mimeartister mot trafikkbøller. MDG mener man godt kan tenke nytt og gjøre utradisjonelle grep. MONTASJE

Vil mime lufta god

Grønn Ungdom er lei av ulovlig tomgangskjøring. i Colombia er det ansatt mimere mot trafikkbøller.

I Bogotá har borgermester Antanas Mockus ansatt 420 mimeartister for å latterliggjøre trafikkbøller. Det reduserte antallet trafikkulykker med over 50 prosent.

Nå ønsker MDGs ungdomsorganisasjon, Grønn Ungdom (GU), at også Oslo kan gjøre som i Colombia og tenke kreativt.

– Vi har programfestet å komme tomgangskjøring til livs. Jeg er positiv til en kreativ tilnærming til bevisstgjøring om miljøspørsmål. Man kan også se for seg at man gjør det på kampanjebasis og har intensive kontroller som Ruter har, i perioder, men det er selvsagt et ressursspørsmål, sier Lage Nøst, talsperson i GU.

Oslo sliter med luftforurensning, og et sentrum uten biler kan bli framtida. Enn så lenge er det en del ulovlig tomgangskjøring i hovedstaden fra både taxinæringen, vareleveringer og privatpersoner. Men for at politiet skal reagere, må det opprettes en sak. Derfor foreslår Grønn Ungdom (GU) holdningskampanjer.

LES OGSÅ: Elendig luft i Oslo

Miming mot tomgang

Nøst mener man godt kan tenke nytt og gjøre utradisjonelle grep mot tomgangskjøring. Nøst forteller om Antanas Mockus, borgermester i Bogota. Mockus ansatte 420 mimeartister for å latterliggjøre trafikkbøller og redusere ulykker. De dirigerte trafikken blant annet.

– Men vi må se på hva som kan fungere i Norge, legger Nøst til.

LES OGSÅ: Hindringer i veien for byregjeringens bilkutt

Positive til forslaget

Nytt byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), er positiv til forslaget om alternative kampanjer.

– Som kjent er det forbudt med unødvendig tomgangskjøring. Jeg synes det er flott at folk i byen engasjerer seg og sier klart ifra til de som kjører på tomgang om at det ikke er greit, sier hun i en kommentar.

Hennes forgjenger i byrådet, Guri Melby (V), er også positiv.

– Det kommunen kan gjøre er holdningskampanjer. Jeg synes det er et godt forslag, men jeg skal ikke ta stilling til akkurat hvilken type kampanje. Det er en stor uting at folk står på tomgang. Det er en helt unødvendig kilde til støy og forurensning og noe Oslo kommune bør vurdere. Man bør også ha konkrete henvendelser og initiativ til aktører som taxi, sightseeingbusser og varelevering, sier Melby.

LES OGSÅ: Bilfritt sentrum? Endelig har vi politikere som våger å drømme

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!