Bygget «Diagonale» er tegnet av Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo. Byggingen av nytt bibliotek er blitt et skandaleprosjekt. FOTO: Lund Hagem/Atelier Oslo

Vil ikke gi statlig bibliotekhjelp

Selv om det nye hovedbiblioteket blir en nasjonal attraksjon vil ikke staten bidra med penger. Men byrådet åpner for at de vil søke statlig støtte til skandalerprosjektet.

Det nye byrådet vil bygge hovedbiblioteket, som ligger an til en budsjettsprekk på opp mot 400 millioner kroner. For å finansiere kulturbygget vil de leie ut store deler av det som skulle bli biblioteksområder.

Hele 7.500 kvadratmeter av bygget som er i størrelsesorden 20.000 kvadratmeter, kan bli gjort til utleielokaler.

LES: Bygger bibliotek med utleiedel

– Det er ingen tvil om at vi ikke mottar et nøkkelklart kulturbygg. Det står en stor dyr grop igjen, sa byrådsleder Raymond Johansen på gårsdagens pressekonferanse.

Med en prislapp på opp mot tre milliarder kroner, vil biblioteket kreve mye av Oslos økonomi i årene framover. Men til forskjell fra det nye Munchmuseet, bidrar ikke staten med ei krone.

Tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) søkte støtte for noen år siden, men fikk søknaden avvist.

KOMMENTAR: Beslutning om å ferdigstille hovedbiblioteket i Bjørvika fyller gropa med håp (Mode Steinkjer)

Nei til bibliotek

– Folkebibliotekene er et kommunalt ansvar som ikke inkluderes under ordningen for Nasjonale kulturbygg. De gangene det er blitt gitt tilskudd over denne ordningen til kulturhus som også inneholder bibliotek, er biblioteksarealet blitt trukket fra prosjektkostnadene som ligger til grunn for beregningen av det statlige tilskuddet.

Det er svaret kulturminister Thorhild Widvey (H) gir Dagsavisen på spørsmålet om hvorvidt staten kunne tenkt seg å bidra i et spleiselag for det nye hovedbiblioteket.

Utelukker ikke ny søknad

– Det nye hovedbiblioteket blir et stort nasjonalt løft, og det blir et samlingspunkt for alle i landet som er glad i litteratur, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap). Hun utelukker ikke at byrådet vil søke nok en gang om statlig støtte til biblioteket.

– Jeg håper Thorhild Widvey kan se potensialet i dette etter hvert. Jeg synes det er skuffende at hun avviser støtte på denne måten, sier Hansen.

– Kommunalt selvstyre står sterkt i den blå regjeringen, og det er derfor ikke overraskende at Widvey kommer med dette svaret. Men det nye hovedbiblioteket er ikke bare et bibliotek for Oslo. Det er et bibliotek for hele Norge, sier leder for Norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide. Hun forteller at bibliotek-Norge venter på det nye hovedbiblioteket.

– Jeg kan love deg at bibliotekarer kommer til å valfarte til Oslo på studieturer. Biblioteket vil bli en turistattraksjon på lik linje med Munchmuseet og Operaen, sier hun.


Kritisk til utleie i biblioteket

 

Å skulle leie ut en så stor del av biblioteket vil bety store endringer i bygget, mener Norsk bibliotekforening.

Leder i Norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide, er fornøyd med at det nye hovedbiblioteket blir bygget. Det så en stund stygt ut for den videre prosessen da det ble klart at det nye byrådet skulle vurdere ulike alternativer. Etter en bred gjennomgang av hele elleve alternativer, kunne de i går fortelle at de vil realisere bygget som planlagt, men at de vil leie ut opp mot 7.500 kvadratmeter av arealet slik at biblioteket vil koste kommunen mindre i årlig drift.

Schjeide minner om at også dette kan være en kostbar løsning.

– Dersom 30 prosent av arealene lukes ut, så vil man måtte få plass til de samme funksjonene på mindre areal. Da vil de måtte tegne om og gjøre store endringer, sier hun.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) forsikrer at byrådet vil la utleien skje på en måte som ikke rammer biblioteksfunksjonene.

– Dessuten vil vi bruke fem millioner kroner på å innrede kinosalen, som det forrige byrådet ville la stå tom. I det ligger det også et potensial for utleie, sier hun.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) understreket på pressekonferansen i går at det er kommunen som vil begynne å lete etter potensielle leietakere.

Les også: