– Trivselsundersøkelsen blant Oslos barnehagebarn vil forhåpentlig gi oss et inntrykk av hvordan barna opplever sin egen barnehagehverdag, sier Tone Tellevik Dahl, byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo. FOTO: ARNE OVE BERGO

Vil høre på barna

Hvordan opplever barna livet i barnehagen? Det er ett av de første spørsmålene den ferske barnehagebyråden i Oslo vil ha svar på.

I disse dager pågår Oslos første trivselsundersøkelse blant de eldste barnehagebarna. Funnene skal brukes til å videreutvikle kvaliteten på barnehagetilbudet i hovedstaden.

– Hvis veldig mange barn forteller at det de liker aller best er nære stunder med en bok sammen med en voksen, forteller det meg noe om hvor viktig det er at vi følger bemanningsnormen i barnehagen, og setter inn vikarer ved behov – for eksempel, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo.

Nylig la hun sitt første barnehagebesøk til Rosenborg barnehage på Majorstua, som er én av i alt 19 barnehager i Oslo som deltar i undersøkelsen. Nærmere 400 3- til 6-åringer deltar.

LES OGSÅ: Vil ha matpakkefri barnehage

Samspill

– Vi skal ikke kimse av svarene barna gir oss. Barn gir ofte klare og gode svar hvis vi voksne er villige til å lytte og ta dem på alvor, sier byråden.

– Barna er brukerne av barnehagetilbudet. Det er her de skal lære sine språklige og motoriske ferdigheter, bygge relasjoner, få venner og bruke nysgjerrigheten sin, sier Tellevik Dahl, som umiddelbart ble tatt inn i varmen hos 3-åringene Iben og Thomas.

På spørsmål om hva hun liker aller best å gjøre i barnehagen, er lille Iben ikke i tvil:

– Bygge huuuus!

Thomas på sin side er mest opptatt av et bokkapittel om besøket hos tannlegen.

– Hva skjer hvis du ikke pusser tennene dine? vil Tone vite.

– Da kommer Karius og Baktus! konstaterte barna i kor.

De er heller ikke i tvil om hva de to tanntrollene er aller mest glade i:

– Sukker!

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Nyttig og spennende

Pedagogisk leder Pia Nygård forteller at det har vært spennende å intervjue barna. Med nærmere 40 spørsmål på blokka, har ikke alle barna vært like utholdende.

– Noen har vært kjempemotivert og stortrivdes med å sitte sammen med meg foran PC-en. Andre har mistet interessen, og da har det selvsagt vært greit å avbryte, forteller Nygård.

Dette er noen av spørsmålene barna har fått:

  • «Synes du det er artig å gå i barnehagen?»
  • «Kjeder du deg i barnehagen?»
  • «Er det steder der du kan gjemme deg bort og få være i fred?»
  • «Bruker de voksne å bestemme hva dere skal gjøre når dere er ute?»
  • «Kan du slippe å være med på det de voksne bestemmer?»
  • «Er det noen steder der du kan leke litt vilt og spennende?»
  • «Leker de voksne sammen med deg når dere er inne?»
  • «Er det vanskelig å få hjelp av de voksne til å ta på og av klærne i garderoben hvis du trenger det?»
  • «Får du være med og bestemme hvor dere skal gå på tur?»

– Det har vært både nyttig og spennende å høre hvordan barna selv beskriver sin egen hverdag og livet i barnehagen istedenfor at vi bare observerer dem, sier Nygård.

Etter planen skal resultatene fra undersøkelsen foreligge rett før jul.

– Undersøkelsen favner ganske bredt. Håpet er at vi får tilbakemeldinger vi kan jobbe videre med, sier Tone Tellevik Dahl til Dagsavisen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!