Nyheter

Vil bli kulturbyråden for folk flest

Når Rina Mariann Hansen (Ap) overtar ansvaret for Oslos kulturliv, vil hun satse mer på kultur for barn, blant annet ved å få flere barneteateroppsetninger ved byens teatre.

– Hva gjør du her, liksom?

Rina Mariann Hansen spøker når Dagsavisen stiller spørsmål om hennes kulturelle bakgrunn. For det var ikke helt opplagt at det var tidligere nestleder for finanskomiteen, som beskriver seg selv som statsviter og grønnkåldyrker på Instagram, som skulle ta over styringen av Oslos kulturbudsjett.

– Det er viktig at kulturbyråden har et engasjement for feltet. Jeg har vært opptatt av breddekultur siden jeg var med i AUF, forteller Hansen. Dessuten har hun sittet i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre tidligere.

– Og jeg har fordypning i tegning, form og farge og kunsthistorie fra Hartvig Nissen, sier hun med et lurt smil.

Om få uker legger den nye byregjeringen fram Oslo-budsjett for 2016 med sine endringer. Hansen skal kjempe med nebb og klør for sitt felt.

– Jeg er opptatt av at dette området ikke skal være for dem som driver med kultur profesjonelt, men for folk flest, som er brukere av kultur. Jeg vil ikke at dette bare skal være et eliteprosjekt, men et breddeprosjekt, sier hun.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Barnekulturen

Dagsavisen møter Hansen på et kontor i byrådsavdelingen før hun skal møte avtroppende kulturbyråd Hallstein Bjercke for en overtakelsesseremoni. Av pressefolk ble det kun Dagsavisen som fulgte møtet mellom de to politikerne. Hansen ønsker å gjøre kulturpolitikken mer relevant for folk flest.

– Jeg tror veldig mange ikke tenker over at kultur og idrett er en viktig del av hverdagen og de viktige opplevelsene våre. Et av mine sterkeste barndomsminner var da faren min tok meg med på hopprenn i Holmenkollen. Mine oppvekstminner handler ikke om at kommunens budsjett var i balanse, selv om det selvsagt også er viktig, sier hun.

Og det er styrkingen av kulturopplevelsene for barn som Hansen ønsker å markere seg med. I byrådserklæringen står det at byregjeringen vil bedre barneteatertilbudet.

– Kommer det en tilskuddsordning for barneteater, eller vil dere oppfordre teatrene til å programmere mer for barn?

– Jeg tror nok jeg skal spise lunsj med Oslo Nye Teater og bli kjent med dem før jeg begynner å pålegge dem noe som helst. Konkret hvordan vi skal gjøre dette må vi komme tilbake til, og penge- og innretningsspørsmål må vi ta med teatrene. Men dette må ikke nødvendigvis bare omfatte de etablerte teatrene. Det skjer mye i det frie feltet også, sier Hansen.

LES OGSÅ: Mer hemmelighold i Bjørvika

Kulturbudsjettet

Oslo Ap gikk til valg på å styrke kulturskolen. De vil også gjeninnføre kulturtimen i skolen.

– Det er helt avgjørende at vi får den tilbake. Vi snakker ofte om at man må begynne med barnehagen og skolen for å gi folk gode vaner. Det samme gjelder innen kultur, sier Hansen. En større utfordring kan imidlertid være å fjerne køen av nærmere 2.500 barn som venter på kulturskoleplass.

– Køen viser at det er en stor etterspørsel. Det er bra. Jeg tror vi må gjøre tilbudet mer utadrettet så vi også får rekruttert flere. Det er en viss skjevhet med hensyn til hvem som går på kulturskolen. Det er mange ressurssterke foreldre som tar barna sine med, sier Hansen. Hun legger ikke skjul på at det trengs mer penger hvis man skal få køene ned.

– Det må vi kjempe for i budsjettet, sier hun.

Hansen kan foreløpig si lite om nivået til den nye byregjeringens kulturbevilgninger. I erklæringen lover de å videreføre etablerte festivaler. Etter at regjeringen fjernet knutepunktordningen har Øyafestivalen, Ultima og Melafestivalen ikke lenger den samme forutsigbarheten.

– Jeg håper vi kan støtte festivalene på samme nivå som før, sier Hansen.

LES OGSÅ: Skuespiller Johannes Joner mener politikerne mangler respekt

Harry Hole

Tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) kastet seg i våres inn i budrunde for å sikre at innspillingen av den nye Harry Hole-filmen blir lagt til Oslo. Rina Mariann Hansen kommer også til å jobbe for å få filminnspillinger til hovedstaden.

– Det er veldig inspirerende det som Stockholm har fått til. Jeg kjenner både kultur- og idrettsbyråden i Stockholm, og må snakke med dem snarest for å finne ut hvordan de har bygd opp filmfondet sitt, sier hun.

Kulturbyggene

Men en del kulturpenger får ikke Hansen flyttet. Selv om byråd Geir Lippestad overtar ansvaret for selve byggingen, så vil både Munchmuseet og det nye hovedbibliotekets innhold være Hansens ansvar. Forrige uke kom det fram at budsjettsprekken på sistnevnte ligger på 400 millioner kroner. Hansen har kritisert tidligere kulturbyråd sterkt for manglende styring av prosjektene.

– Bystyret har vedtatt at vi skal bygge byggene. Men vi må gjennomgå og kvalitetssikre, og se hvordan vi kan gjennomføre dette på best mulig måte. Dette må vi bare løse, sier Hansen, før hun symbolsk nok går inn på kontoret til Hallstein Bjercke for å overta spaden som ble brukt til det første spadestikket for nytt Munchmuseum.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen