VIF vant «slåsskampen» på straffer

(Vålerenga - Sparta 3-2 etter straffer). – Vi burde avgjort denne kampen i ordinær tid, men en kombinasjon av god Sparta-keeper og mange svake avslutninger, gjorde at kampen gikk så langt, sier VIFs trener Roy Johansen.

Av Per Erik Moen

FURUSET FORUM (Dagsavisen): Da Dagsavisen intervjuet Johansen rett etter kampslutt, sa han:

– Vi er klart best spillemessig. Og vant jo skuddstatistikken helt overlegent. Vi hadde også fordel av mye powerplay, så dette burde vært avgjort lenge før. Vi var altfor ineffektive. Men vi stakk av med seieren, og det er viktig.

– For, det er ikke som før i tida, da lagene "badet" seg gjennom seriespillet og bare ventet på sluttspillet, når kampen om NM-pokalen avgjøres, sier den tidligere landslagstreneren.

– Artig "Mjøsderby"

– Og nå er det så jevnt. Det er flere lag som kjemper i toppen nå. Fem, seks lag slåss om 1. plassen. For norsk hockey er det gledelig at det var 9.000 tilskuere på "mjøsderbyet" mellom Lillehammer og Storhamar lørdag. Her gjelder det å henge med hele veien i seriespillet. Det er full gass i hver kamp, sier Johansen til Dagsavisen.

Det var lang vei til denne kampen ble avgjort. En innholdsrik og fartsfylt hockeykamp.

1. periode ble jevn. Hjemmelaget vant skuddstatistikken 11-5, men det indikerte ikke styrkeforholdet mellom de to lagene, mer at VIF spilte i overtall ved to anledninger.

Sparta spilte aggressivt og var tett i kropp og puckfører. Og de våget å komme med flere spillere når sjansene bød seg offensivt.

Spillet bølget fram og tilbake, det man før i tida kalte Hawaii-hockey. Tempoet var høyt, men presisjonen i pasningspillet sto ikke alltid i stil til farten på skøytene.

0-0 etter 1. periode.

Omsider scoring

1.32 ut i midtperioden tok gjestene fra Sarpsborg ledelsen, etter videodømming. Som viste noe de fleste fra tribunen også hadde sett; skuddet fra Peter Quenneville var inne.

Ikke lenge etterpå fikk Sparta en ny spiller utvist, men heller ikke denne gangen klarte vertene å score.

Historien gjentok seg noen minutter etter det igjen. Spartas Emil Martinsen Lilleberg ble sendt i fryseboksen, men VIF klarte ikke å overliste Spartas gode keeper Jens Kristian Lillegren (21 år) denne gangen heller.

Og, bare sekunder etter at Sparta hadde slitt seg gjennom nok et undertallsspill, fikk de enda en utvisning.

Mange utvisninger

Og da, etter 11. 18 minutters spill av midtperioden fikk omsider VIF hull på byllen. Thomas Olsen spilte til Martin Røymark. Pang, 1-1.

Fire minutter før perioden var slutt var det så Sparta sin tur til å spille fem mot fire. Og laget fra østfold var nær å ta ledelsen.

Rett etter at VIF ble fulltallige, fikk VIF igjen en to-minutter. Kalle Ekelund fikk to minutter for usportslig oppførsel. Da var det to minutter igjen å spille av perioden. Krigerne fra Sarpsborg fikk en gyllen mulighet til å gå til den siste hvilen med ledelse. Men, så var det dette med utvisninger i denne kampen. Mot slutten av denne svært innholdsrike perioden kom vi nesten ut av telling.

Men, fasiten for 2. periode; Sparta fikk 5x2, pluss 10 minutter. VIF 2x2 minutter.

Skuddstatistikken vant hjemmelaget 18-5.

Lindström-perle

VIF gikk opp i ledelsen igjen etter  fem minutter av sluttperioden. Måltyven Tobias Lindström fikk pucken ute på høyrekanten. Og når han ikke får motspiller tett i kroppen, og får tid til å sikte, sier det ofte pang.

Så også denne gangen. Hardt skudd rett opp i motsatt hjørne.

Utvisninger er ofte avgjørende i ishockey, og ble et slags mantra gjennom denne kampen.

For, da Martin Røymark fikk en to-minutter drøye åtte minutter før slutt, hadde ikke han sittet i fryseboksen i lenger enn i 13 sekunder før Peter Quenneville noterte seg for sin andre nettkjenning for kvelden.

2-2.

6.33 minutter før slutt pådrar Spartas Henrik Knold seg en unødvendig utvisning da han feier pucken over vantet med vilje. Ikke særlig presset. Han kunne bare skutt den i vantet og ut.

Sparta nærmest i "sudden"

VIF fikk altså igjen sjansen fem mot fire.  Heldigvis for Knold og Sparta viste ikke VIF særlig oppfinnsomhet i dette powerplayet heller.

Etter ordinær tid sto det dermed 2-2. Og det var klart for sudden death (spilleforlengelse).

Som i disse moderne tider tilsier at lagene spiller tre mot tre utespillere.

I spilleforlengelsen produserte Sparta tre gedigne sjanser.

Tommy Kristiansen, Peter Quenneville og Martin Grönberg fikk alle mulighetene til å sikre sarpingene seieren.

Så da endte denne bataljen med straffeslag.

Disse tre scoret for VIF og sikret seier; Rasmus Ahlholm, Stefan Espeland og Thomas Olsen.

Eliteserien ishockey søndag, 22. runde:

Vålerenga – Sparta 3-2 e.str. (0-0, 1-1, 1-1, 0-0, 1-0)

Furuset Forum: 987 tilskuere.

Mål:

1. periode: Ingen.

2. periode: 0-1 (21.28) Peter Queeneville (Magnus Nilsen, Henrik Eriksson), 1-1 (31.17) Martin Røymark (Thomas Olsen, Andreas Stene).

3. periode: 2-1 (45.10) Tobias Lindström (Brede Csiszar, Villiam Strøm), 2-2 (51.48) Queeneville (Niklas Roest, Dylan Zink).

Forlengning: Ingen.

Avgjørende straffeslag 3-2 Rasmus Ahlholm.

Dommere: Tommy Søstumoen, Storhamar og Thomas Tysland, Jutul.

Utvisninger: Vålerenga 4 x 2 min., Sparta 8 x 2 min. og 1 x 10 min.

Ringerike – Manglerud Star 2-4 (0-2, 1-1, 1-1)

Schionghallen: 637 tilskuere.

Mål:

1. periode: 0-1 (8.30) Joachim Hermansen (Magnus Henriksen), 0-2 (11.30) Christer Simonsen (Hermansen, Henriksen).

2. periode: 0-3 (24.49) Hermansen (Pontus Finstad), 1-3 (30.25) Dustin Parks (Tobias Skaarberg, Marius Hansen).

3. periode: 1-4 (50.22) Steffen Ratejczak (Per Person), 2-4 (55.44) Erik J. Vestman (Jonas Moen, Joachim M. Engesveen).

Dommere: Robin Berg, Stjernen og Mads Frandsen, Frisk Asker.

Utvisninger: Ringerike 9 x 2 min., Manglerud Star 9 x 2 min. og 1 x 10 min.