VIF tapte på hjemmebane

(Vålerenga - Frisk Asker 2-3, 1-1 i kamper). Frisk slo tilbake etter tapet i den første kvartfinalen. - I dette oppgjøret fulgte vi vår gameplan, sa trener Sune Bergman. - Vi ble hardt straffet av egne slurvefeil ved alle tre baklengsmålene, sa VIF-kaptein Brede Csiszar.

Av Per Erik Moen

Etter å ha overbevist med 5-2-seier i Asker i den første kvartfinalen, fikk VIF igjen "Frisk-komplekset", som har preget dem denne sesongen (vant kun ett av oppgjørene i seriespillet). Alt så bra ut for hjemmelaget i begynnelsen av første periode, og det var helt på sin plass da Fredrik Csiszar slo inn 1-0 etter drøye to minutters spill.

VIF hadde bitt seg fast i Frisks sone i overtallsspill, og var aktive foran gjestenes mål.

Det klarte de ikke da de gjentatte ganger fikk sjansen i overtall senere i kampen.

Frisk skulle vise seg å være det beste laget foran begge målene. De var flinkere til å hjelpe egen keeper (Nicklas Dahlberg), og gjestene hogg til offensivt da sjansene kom.

Defensiv svikt

VIF fikk på ny sjansen i overtallsspill da Frisk igjen fikk en tominutter, etter drøye ni minutter. Men VIFs utelukkende fokus på å øke til 2-0 førte til sekunders manglende fokus på det defensive. Gjestene så muligheten. Og tok den.

Det var merkelig åpent på venstresiden i VIFs sone, og gjestenes Victor Ahlström scoret sikkert fra skrått hold. 1-1 etter kun tre minutters spill.

Frisks utlikning førte til at de hadde kampen der de ville ha den. VIF jaget ledergoalen, Frisks spillere tettet igjen, og kom ofte i overtall offensivt i VIFs sone når anledningen var der.

- Av en eller annen grunn fulgte vi ikke vår gameplan i det første oppgjøret hjemme i Askerhallen. Men på Jordal klarte vi det, sa Frisks trener Sune Bergman til Dagsavisen etter kampslutt.

Fulgte kamplanen

- Hva gikk gameplanen ut på?

- Vi skulle først og fremst fighte bedre enn vi gjorde i den første kvartfinalen. Vi skulle være sterkest foran begge målene. Vi skulle forbedre pasningsspillet, og vi skulle opptre mer bestemt. Det klarte vi på bra vis, sa Frisks svenske trener, som nylig undertegnet en ny toårsavtale med klubben.

Det sto 1-2 etter en rotete og spillemessig svak åpningsperiode.

I 2. periode festet hjemmelaget grepet midt i perioden, og trykket på. Jørgen Karterud og Jonas Oppøyen traff stolpene bak Frisks gode sisteskanse. VIF hadde flere gode sjanser i overtallsspill, men hvem scoret?

Viktig 3-1-scoring

Jo, Frisk. Med 17 sekunder igjen å spille av midtperioden, slo de inn den meget viktige 3-1-scoringen ved Connor Gaarder. VIFs keeper Steffen Søberg fikk liten hjelp av egne spillere. Jonas Knutsen satt utvist for VIF, og Frisk slo altså til i overtallsspill, noe VIF slet med.

1-3 foran siste periode. VIF hadde spilt seg betydelig opp i denne perioden, etter den nokså begredelige åpningsperioden. Skulle de klare å tette igjen, få nettsus og 2-0 i kamper?

Hjemmelaget fortsatt det oppløftende spillet, og satte et visst trykk på Frisk. Men gjestene så hele tiden farlige ut, litt som gjedda i sivet. Bortelaget hogg da også til etter 13 minutter av sluttperioden. Frisk spilte fem mot fire, og vips, der var Thomas Valkvæ Olsen spilt alene gjennom mot VIF-keeper Søberg. Skuddet passerte sisteskansen, men pucken traff stolpen.

1-4 der, og kampen hadde nok vært avgjort.

Sen 2-3-scoring

VIF forsøkte og forsøkte, og etablerte igjen spillemessig overtak i perioder. Men Frisk var, som trener Bergman sier, best også foran eget mål. Flinke til å skyve VIF-spillerne unna, flinke til å hjelpe egen keeper. Og flinke til å komme i overtall når muligheten tilsa det.

VIFs redusering til 2-3 kom, men den kom for sent. VIF hadde tatt ut keeper og spilte med en mann mer, og med 39 sekunder igjen å spille, kom reduseringen ved Jonas Oppøyen. I sluttsekundene presset VIF voldsomt på for en utlikning, men den kom ikke.

Dagens desidert høyeste jubel skjedde rett før slutt da hjemmelagets Martin Laumann Ylven og Frisks Nicolay Eiken Andresen røk på en durabelig nevekamp. Hjemmelagets spiller traff sist og best, til ellevill jubel. Begge spillerne ble sendt i garderoben.

Frisk holdt unna, og vant en fortjent seier. VIF hadde sjansen til å sikre seg et svært godt utgangspunkt før kvartfinalekamp tre som spilles i Asker tirsdag, men nå er det vidåpent og 1-1 i kamper.

Ligge med beina høyt

- Vi burde benyttet oss av denne sjansen, men vi røyk på et surt tap her. Jeg gir Frisks trener Sune Bergman rett i at de var bedre enn oss foran målene. Men det er irriterende at vi gjør personlige feil ved alle deres tre scoringer, sa VIFs kaptein Brede Csiszar til Dagsavisen etter kampslutt søndag kveld.

- Hva er viktig for dere nå før tirsdagens tredje oppgjør i Asker?

- Vi skal ha en lett økt her på amfi´n mandag. Så får vi spise mye mat og ligge med beina høyt, og dra ut til Aker med samme innstilling som da vi slo dem der fredag. Vi skal ut dit og vise oss fra samme side som sist vi var der, det vil si med 100 prosents innsats fra første dropp, avslutter Vålerengas kaptein.

NM-sluttspillet ishockey søndag, kvartfinaler 2. kamp (best av 7):

Vålerenga – Frisk Asker 2-3 (1-2, 0-1, 1-0), sammenlagt 1-1

Jordal amfi: 2384 tilskuere.

1. periode: 1-0 (2.17) Fredrik Csisar (Martin Laumann Ylven, Morten Ask), 1-1 (2.55) Victor Ahlström (Torstein Nordrum, Christian Kåsastul), 1-2 (9.41) Mikael Dokken (Anders Bastiansen).

2. periode: 1-3 (39.43) Connor Gaarder (Marshall Everson).

3. periode: 2-3 (59.22) Jonas Oppøyen (Jørgen Karterud, Tobias Lindström).

Dommere: Roy Stian Hansen og Robert Hallin. Utvisninger: Vålerenga 5 x 2 min. og 1 x 5 min. (matchstraff), Frisk Asker 6 x 2 min. og 1 x 5 min. (matchstraff).

Øvrige kvartfinaler søndag:

Manglerud Star – Stavanger 1-6 (1-3, 0-1, 0-2), sammenlagt 0-2

1. periode: 1-0 (7.58) Markus Bilstad Pedersen (Michael Stenersen, Cato Cocozza), 1-1 (8.16) Andy Sertich (Johannes Johannesen, Christian Dahl-Andersen), 1-2 (11.16) Johannesen (Josh Soares, Sertich), 1-3 (14.35) Kristian Forsberg (Dahl-Andersen, Mathias Trettenes).

2. periode: 1-4 (23.45) Philippe Cornet (Dahl-Andersen, Soares).

3. periode: 1-5 (51.37) Soares (Sertich, Rudolfs Balcers), 1-6 (56.39) Trettenes (Mats Larsen Mostue, Sander B. Bjørnevoll).

Dommere: Tommy Søstumoen og Robin Berg. Utvisninger: Manglerud Star 5 x 2 min., Stavanger 3 x 2 min.

Stjernen – Lørenskog 7-4 (4-2, 0-1, 3-1), sammenlagt 1-1

1012 tilskuere

Mål:

1. periode: 1-0 (2.14) Andreas Heier, 2-0 (6.59) Robin Axbom (Rasmus Ericsson, Heier), 2-1 (12.57) Mats Trygg (Ryan Caldwell, Nathan Lognpre), 2-2 (15.53) Mats Frøshaug, 3-2 (18.50) Magnus Lindahl (Heier, Curtis Gedig), 4-2 (19.03) Dan Nygård (Carl Christian Tønseth, Gedig).

2. periode: 4-3 (35.09) Joachim Sundelius (Stefan Espeland).

3. periode: 5-3 (47.50) Peter Wennerström (Nygård, David Hallström), 5-4 (51.47) Frøshaug (Robin Sterner, Caldwell), 6-4 (56.48) Mikael Mikaelsen (Lasse Fjeldstad, Luka Vidmar), 7-4 (57.17) Heier (Ericsson, Markus Karlsson).

Dommere: Owe Lüthcke og Stian Halm.

Utvisninger: Stjernen 4 x 2 min., Lørenskog 4 x 2 min.

Storhamar – Sparta Sarpsborg 4-2 (0-0, 0-2, 4-0), sammenlagt 2-0

Hamar OL-amfi: 3974 tilskuere

2. periode: 0-1 (33.31) Gaelan Patterson (Jon Palmebjörk), 0-2 (39.49) Eirik Børresen (Didrik Nøkleby Svendsen, Niklas Roest).

3. periode: 1-2 (42) Hampus Gustafsson (Jacob Berglund, Jimmy Andersson), 2-2 (43.57) Gustafsson (Berglund, Erik de la Rose), 3-2 (57.45) Berglund (Gustafsson), 4-2 (58.53) Berglund (Mikael Zettergren, Gustafsson).

Dommere: Lars-Arve Kronborg og Per Gustav Solem. Utvisninger: Storhamar 5 x 2 min., Sparta Sarpsborg 6 x 2 min., 1 x 5 min. (matchstraff) og 2 x 10 min.