– Vi streiker til noe skjer!

Alle vi som går, går for miljøet! runget det i Oslo sentrum da tusenvis av skoleelever på nytt tok til gatene i formiddag.

Se flere bilder fra klimastreiken i bildekarusellen øverst i saken.

– Vi fortsetter å streike til det skjer noe, sier Anna Låte Vinningland, Oda Amalie Skog-Larsen og Alva de Wangen fra 9. klasse på Fyrstikkalleen skole.

De var tre av de streikende skoleelevene som hadde møtt opp i det pøsende regnværet på en smekkfull Eidsvolls plass foran Stortinget i formiddag.

Det er to måneder siden forrige klimastreik, som fikk 40.000 elever til å streike i Norge.

Les også: Hva vil de ha? Ei framtid på jorda!

Natur og Ungdom sier i en uttalelse at den nye streiken er en reaksjon på mangelen på handling etter den forrige streiken. De unge krever blant annet at det ikke gis flere utvinningstillatelser i oljeindustrien, at det norske klimamålet økes, og at norske utslipp mer enn halveres innen 2030. Hovedkravet er at statsministeren erklærer klimakrise og følger opp med tiltak.

Statsminister Erna Solberg holdt tale foran Stortinget i dag og innrømmet at Norge har et spesielt ansvar.

– Norge har et særskilt ansvar for å bidra til å kutte klimagassutslipp. Både fordi vi er et rikt og velutviklet land, men også fordi vi er en stor eksportør av olje, sa statsministeren ifølge NTB.

Hun fortalte hvordan Norge vil jobbe internasjonalt for å få til avtaler som reduserer utslipp over hele verden. I tillegg ramset statsministeren opp alle lokale tiltak som er gjort i Norge, som å legge opp til at det blir elmotor i biler, busser og båter.

Men noen klimakrise erklærte hun ikke.

Les også: Hun er klimaforkjemperen som «rister» systemet: – Greta Thunberg har vært helt avgjørende

I dag ble det arrangert 1.600 streiker fordelt på 118 land. Men på grunn av eksamen er det ventet langt lavere oppmøte i Norge enn ved forrige streik.

– Vi er litt færre enn sist. Men vi kommer til å fortsette, sier Storm Lillebø Gambert (13) som har kommet inn til sentrum mutters alene fra Østensjø for å streike på nytt.

– Dette er det minste vi kan gjøre.

Les også: Ny skolestreik: – Erna Solberg viser at hun ikke har skjønt noen ting